OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2018.06.18

A kormány gazdaságpolitikája, a bérlakásprogram és a Múzeumok éjszakája is szóba került hétfőn a parlamentben, az azonnali kérdések órájában.



Fidesz: mi a különbség a kormány és elődei gazdaságpolitikája között?


Szűcs Lajos fideszes képviselő arról érdeklődött a pénzügyminisztertől, mi a különbség a kormány és elődei költségvetési és adópolitikája között, megemlítve, hogy a mostani ellenzék kormányon adót emelt.

Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára célként a versenyképesség növelését és a feketegazdaság visszaszorítását említette válaszában; eszközként az adócsökkentést jelölte meg és azt, hogy a mérsékelt közterheket mindenkinek be kell fizetnie. Szólt a minimálbér és a szakmunkás bérminimum, valamint a családtámogatások emeléséről.

A kormánypárti képviselő viszontválaszában lényegesnek nevezte, hogy a választók nem adtak lehetőséget a baloldalnak az újabb segélyosztogatásra, az államtitkár pedig kijelentette, a megfelelően kialakított adókörnyezet inspirálóan hat a gazdaság szereplőire.


Bérlakásprogramot kért számon a kormányon a Jobbik


A lakhatási válság megoldásáról kérdezett - a bérlakásprogramot hiányolva - a jobbikos Z. Kárpát Dániel, hangsúlyozva, hogy egy gyermekvállalásra készülő fiatal pár nem engedheti meg magának a magasra ugrott bérleti díjakat Budapesten vagy a megyei jogú városokban.

Válaszában Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kitért arra, hogy a hazai lakásállomány hat év alatt 45 ezerrel bővült, jellemzően a fővárosban és a megyeszékhelyeken. Elismerte, hogy a bérek növekedése csak részben tudta ellensúlyozni a bérleti díjak emelkedését.

A jobbikos képviselő a bérlakásépítés fontosságát hangsúlyozta, mondván, sokan nem engedhetik meg maguknak a vásárlást, míg a miniszter azt emelte ki, hogy Magyarországon az európai átlagnál is magasabb a magánlakások aránya, helyesnek nevezve a vásárlást támogató kormányzati politikát.



KDNP: mennyire jelennek meg a családok a Múzeumok éjszakáján?


A kereszténydemokrata Földi László arról érdeklődött az emberi erőforrások miniszterétől, hogy miként jelenik meg a családok tematikája az e hétvégi Múzeumok éjszakáján, amit "a közgyűjteményi szakma legkreatívabb ötletbörzéjének" nevezett.

Az anyagi boldogulás mellett a családi élet részét kell képezze a kulturális élmény átélése, az együttes rácsodálkozás semmi máshoz nem hasonlító érzése - mondta.

Válaszában Rétvári Bence, a tárca államtitkára megjegyezte: a részt vevő 400 intézmény félezer helyszínen várja az érdeklődőket, akik az utóbbi években mintegy 400 ezren vettek részt a múzeumok egy újabb arcát családbarát módon bemutató eseményen.

A családok évében a családok vannak a Múzeumok éjszakája középpontjában - jelentette ki az államtitkár, aki viszontválaszában később arról beszélt: ez az esemény arra is alkalmas, hogy olyanokat vonzzon a múzeumokba, akik az év más napjain nem látogatnak el oda.


DK: hogyan töltik be az üres körzeti és gyermekorvosi praxisokat?


László Imre (DK) arról érdeklődött a szakminisztertől, hogyan kívánja betölteni az elvándorlás vagy nyugdíjba vonulás miatt megüresedő körzeti és gyermekorvosi praxisokat a kormányzat, hangsúlyozva, hogy éveken belül tömegesen léphetnek ki az aktív korból a ma ezekben dolgozók.

Rétvári Bence államtitkár - megjegyezve, hogy évtizedek óta ismert problémáról van szó - arról beszélt: volt olyan kormány, amely ölbe tett kézzel szemlélte a helyzetet, vagy éppen rontott azon, ezzel szemben 2010 után a kormányzat annak érdekében javította e praxisok finanszírozását, hogy versenyképessé tegye ezeket az állásokat.

Viszontválaszában a képviselő azt vetette fel, hogy máig nem sikerült versenyképessé tenni ezen területeken a juttatásokat, míg az államtitkár arról beszélt, hogy a kormányzat tovább kívánja javítani a helyzetet, a praxispályázatokkal pedig az átlagéletkornál fiatalabb orvosok lépnek be a rendszerbe.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!