OGY - Krónika 6. rész (határozathozatalok)

Belföld, 2020.03.24

Nemzetközi szerződéseket hirdetett ki, nemzeti emlékhellyé nyilvánította a győri Káptalandombot és módosította a színházak fenntartásával kapcsolatos egyes szabályokat kedden az Országgyűlés.



Nemzetközi szerződések kihirdetése

A parlament két nemzetközi szerződés kihirdetéséhez járult hozzá. A képviselők elsőként az Európai Közösségek és tagállamaik, valamint Izrael Állam közötti társulás létrehozásáról euromediterrán megállapodás szövegét egészítették ki Horvátország uniós csatlakozására tekintettel, majd a Magyarország és az Oroszországi Föderáció között kötött szociális biztonságról szóló egyezményt hagyták jóvá.



Nemzeti emlékhellyé nyilvánították a győri Káptalandombot

Az Országgyűlés nemzeti emlékhellyé nyilvánított a győri Káptalandombot.

A képviselők 158 igen szavazattal, 23 tartózkodás mellett döntöttek erről a kormány kezdeményezésére.

Az elfogadott előterjesztés indoklásában kifejtették, Káptalandomb Győr kiemelkedő jelentőségű része, ahol a város műemlékeinek többsége található: a Győri Bazilika, a Püspökvár, a Szent László Látogatóközpont, a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár, a Hittudományi Főiskola és a Hotel Konferencia.


Az államilag finanszírozott színházaknál a kultúráért felelős miniszter gyakorolja a munkáltatói jogokat


Az Országgyűlés 132 igen, 31 nem és 20 tartózkodás mellett elfogadta az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008-as törvény módosítását. Ennek értelmében ha a közös működtetésre irányuló megállapodás keretében az önkormányzati fenntartású színház éves működésének pénzügyi feltételeit teljes egészében a központi költségvetés biztosítja, a színház vezető állású munkavállalója felett az alapvető munkáltatói jogokat a kultúráért felelős miniszter gyakorolja.

Az alapvető munkáltatói jogok a módosítás szerint a kinevezés, a vezetői megbízás, a felmentés, a vezetői megbízás visszavonása, az összeférhetetlenség megállapítása, a fegyelmi eljárás megindítása, valamint a fegyelmi büntetés kiszabása.

A jogszabály a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a módosítást a teátrumok közös működtetése keretében fellépő aránytalanságok megszüntetésével indokolta. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozó korábban megteremtette az önkormányzati fenntartású színházak közös működtetésének intézményét, az állam és a helyi önkormányzatok igazságos színházfinanszírozási szerepvállalása érdekében.


Alkotmánybíróvá választották Juhász Miklóst


Az Országgyűlés kedden alkotmánybíróvá választotta Juhász Miklós jogászt, a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) elnökét, aki a közelmúltban elhunyt Balsai István volt igazságügyi miniszter helyét foglalhatja el a tizenöt tagú testületben. A képviselők 134 igen szavazattal, 22 nem ellenében és 1 tartózkodás mellett döntöttek az új alkotmánybíró személyéről, titkos szavazáson.

Juhász Miklós, aki a megválasztását követően a Ház előtt tett esküt, április 15-étől tölti be a posztot.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!