OGY - Krónika 6. rész (interpellációk)

Belföld, 2024.04.08

A gyermekvédelmi rendszerről, a bölcsődefejlesztési program eredményeiről a kegyelmi és a Schadl-ügyről interpelláltak a képviselők hétfőn az Országgyűlés ülésén.



Fidesz: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi rendszer megbízható működésének biztosítása érdekében?


Selmeczi Gabriella (Fidesz) azt mondta, a Fidesz-KDNP-nek és a kormánynak minden lehetséges eszközt meg kell ragadnia, hogy a korábbi években történt számos intézkedésen és jogszabálymódosításon túl, további lépéseket tegyen, hogy a lehető legbiztonságosabb körülményeket teremtsék meg a gyermekek számára. Nem lehet hátradőlni, ez folyamatos munka - hangsúlyozta.

Szerinte a kormányoldal elhivatott ezen a téren, de ez nem mondható el az ellenzékről, mert ha a baloldali képviselőkön múlna, akkor jelenleg nem működhetne a pedofilnyilvántartás, nem lennének szigorúbb elévülési szabályok a pedofil bűncselekményekre, és a gyermekpornográfia elkövetőivel szemben sem lennének súlyosabb szankciók.

Rétvári Bence, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: míg a baloldal 13 milliárd forinttal csökkentette a gyermekvédelmi intézmények támogatását, a jelenlegi kormány 127 milliárd forintra növelte.

Közölte: emellett döntöttek arról, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálatot végeznek a gyermekvédelmi intézmények vezetőinél, valamint soron kívüli hatósági ellenőrzést hajtanak végre a gyermekvédelmi intézményekben, gyermekotthonokban. Hozzátette: a gyermekvédelmi törvény újabb szigorítása pedig "heteken belül" megérkezik a parlament asztalára.

Ismertette: országszerte 211 rendőr foglalkozik gyermekek sérelmére elkövetett pedofil bűncselekményekkel kapcsolatos nyomozási feladatokkal. Idén 430 új büntetőeljárást indítottak, ezzel együtt most gyermekmolesztálási ügyek közül 1035-öt vizsgál a rendőrség - közölte.

A baloldali kormány 81 pedofilt juttatott rács mögé, a jelenlegi kormány ugyanakkor a rendőrség munkájának és a szigorú büntető törvénykönyvnek köszönhetően megnyolcszorozta a börtönben ülő pedofiloknak a számát - hangsúlyozta az államtitkár, aki szerint a cél az, hogy "minden pedofil kerüljön börtönbe".

A képviselő a választ elfogadta.


KDNP: milyen eredményei vannak a bölcsődefejlesztési programnak?


Juhász Hajnalka (KDNP) a bölcsődefejlesztési program eredményeiről kérdezett. Hangsúlyozta: a gyermekvállalás és a munka világának összeegyeztethetőségéhez fontos a kiszámíthatóság és a biztonság. Ehhez pedig rendkívül fontos bázis a kiváló minőségű és mennyiségű bölcsődei férőhelyek biztosítása.

Zsigó Róbert államtitkár azt mondta: a bölcsődei ellátást biztosító férőhelyek száma 2010-hez képest megduplázódott, az intézmények és szolgáltatások száma pedig több mint a négyszeresére nőtt. Közölte: a három év alatti gyermekek több mint 23 százaléka számára elérhető a bölcsődei ellátás valamely formája Magyarországon, ami 2010 előtt csak 11 százalék volt.

Hangsúlyozta: a kormány legfőbb célja, hogy a kisgyermekes szülők munkavállalásának ne legyen akadálya a bölcsődei férőhely hiánya.

A képviselő elfogadta a választ.


DK: bocsánatot kér-e a kormány Ferenc pápától, hogy a látogatására hivatkozva kapott kegyelmet K. Endre?


Gréczy Zsolt (DK) azt kérdezte, bocsánatot kér-e a kormány Ferenc pápától, hogy a látogatására hivatkozva kapott kegyelmet K. Endre?

Megemlítette Kozma Imre húsvéti interjúját, melyben az irgalmas rendi szerzetes rendben lévőnek nevezte az állam és az egyház összefonódását, valamint azt is mondta, hogy az egyháznak nincs oka szégyenkezni, mindent megtesz a gyermekvédelem ügyében.

Géczy Zsolt feltette a kérdést, nem kéne-e a kormánynak és a magyar katolikus egyháznak is bocsánatot kérni a hívektől és a nem hívektől, valamint Ferenc pápától, hogy hiába hirdetett harcot a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények ellen, épp az ő látogatására hivatkozva engedtek szabadon egy bűnelkövetőt?

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára válaszában azt mondta: nem fogad el sem egyházakkal kapcsolatban sem erkölcsi kérdésben tanácsot a DK-s politikustól.

2002 és 2010 között a Gyurcsány Ferenc kormánya elvonta az egyházi intézmények támogatását, veszélyeztetve ezzel önállóságukat, át akarták írni a vatikáni szerződést, és 2010 óta folyamatosan fenyegetik és támadják az egyházakat.

Gréczy Zsolt a választ nem fogadta el.


Jobbik: igaz-e, hogy Schadl György Rogán Antal embere?


Brenner Koloman (Jobbik) azt kérdezte, igaz-e, hogy Schadl György Rogán Antal embere? Megítélése szerint a volt igazságügyi miniszter volt férje által nyilvánosságra hozott hangfelvétel bizonyítja, hogy a politikai, morális és közéleti válságba kormányozta Magyarországot a jelenlegi kormány.

Varga Judit a felvételen azt mondja, hogy Rogán Antal az embereivel húzatott ki önmagára és társaira terhelő részleteket a vádiratból. Polt Péter pedig bármennyire is igyekszik segíteni, gyengekezűsége miatt nem ér el mindenhova - mondta.

Megfelelnek-e ezek az állítások az igazságnak, és mikor hallgatják ki végre az Orbán-kormány további tagjait az ügyben, valamint mi biztosítja, hogy az ügyészségen belül bizonyos ügyészekkel, esetleg a legfőbb ügyésszel szemben objektív vizsgálat kezdődik, amely kiterjed a jelenlegi kormányra is? -kérdezte.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára válaszában arra kérte a képviselőt, fogadja el a Központi Nyomozó Főügyészség március 26-án adott tájékoztatását, melyben a többi között azt írták: az ügyészség valamennyi, a felvételen és a Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez. Rámutattak, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nemcsak jogi, hanem fizikai képtelenség is.

Brenner Koloman a választ nem fogadta el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!