OGY - Krónika 6. rész (költségvetés)

Belföld, 2022.06.23

A rendvédelem és a honvédelem támogatásáról, a felsőoktatásról és a szakképzésről is szó volt a jövő évi költségvetés általános vitájában csütörtökön az Országgyűlésben.



MSZP: továbbra sem emelkedik érezhetően a rendvédelmi dolgozók bére


Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy a rendvédelmi szerveknél évek óta jelentősek a problémák, rendkívül alacsonyak a fizetések, ezt jelzi a leszerelők magas aránya is. Ezen nem javít a jövő évi költségvetés sem - fűzte hozzá.

Azt látni, hogy a rendvédelmi illetményalap pontosan annyi, mint 2008-ban. Érezhető béremelésnek se híre, se hamva - mondta, megjegyezve: az elmúlt évek béremelését is kiegészítő juttatásként biztosították csak.

Összegzése szerint egy olyan kormány, amelyik folyamatosan a magyar emberek biztonságáról "papol", nem bánhat így a rendvédelem területén dolgozókkal.

Ez így nem fog menni, mert bár a rendőrséget technikailag megerősítették, vannak futó programok technikai korszerűsítésre, de ha nem veszik észre, hogy nem tudnak embereket szolgálatba állítani, akkor az alapfeladatot, a magyar emberek biztonságát, nem tudják majd garantálni. Muszáj, hogy valamilyen béremelés legyen - jelentette ki.

A honvédelem területén kimutathatóak a többletforrások, kimondható, hogy a terület a költségvetés nyertese - hangsúlyozta az ellenzéki politikus.

Ugyanakkor a honvédelmi illetmény a honvédeknél nem emelkedik, évek óta ez is be van fagyasztva. Illene további forrásokat adni a humán területre - fűzte hozzá.

Kitért arra, hogy 1250 fővel tervezik bővíteni a honvédség létszámát, ami összességében így is több mint 30 százalékkal kevesebb lesz, mint az engedélyezett létszám.


Fidesz: fejlesztések a felsőoktatásban és a szakképzésben


Vinnai Győző (Fidesz) úgy reagált az előtte szólóra: látták a hadsereg leépülését a baloldali kormányok alatt, ezért azt kérte, folytassanak inkább párbeszédet a honvédelem megerősítésének lehetőségeiről.

A képviselő a felsőoktatást és a szakképzést emelte ki a jövő évi büdzséből. Rámutatott: alapvető változás, hogy a modellváltó felsőoktatási intézmények kikerültek a központi költségvetésből. Ez azt szolgálja, hogy az egyetemek működése stabil legyen, és legyenek fejlesztések. Olyan forráselosztásra van szükség továbbá, ami a teljesítményt díjazza - magyarázta.

A kancellári rendszer bevált, gazdaságosan működnek az egyetemek, gyorsabban és hatékonyabban tudnak reagálni a munkaerőpiaci kihívásokra - értékelt.

A pedagógusképzésben részt vevő hallgatók számát emelni szeretnék, motiválnák őket különböző ösztöndíjakkal. Emellett elismerik, hogy béremelésre is szükség van - tette hozzá.

Fontos, hogy az egyetemi diplomával rendelkezők száma növekedjen és ezeknek a diplomának értéke legyen - hangoztatta.

Kitért arra is, hogy a szakképzés 4.0 program sikertörténet, átgondolt rendszer szerint alakítja át a szakképzést.

Jelezte: jövőre 174 milliárdot kapnának a szakképzési centrumok, ami nagyjából megegyezik az ideivel. Az állami szakképző intézmények támogatása szintén azonos szinten van a 2022-es forrásokkal.

A Nemzeti Foglalkoztatási Alap szakképzési támogatási fejezete 30 százalékkal bővül - jelezte.


Mi Hazánk: jelentős átcsoportosításokra volna szükség


Jelentős átcsoportosításokat és a költségek megnyirbálását nevezte szükségesnek Dócs Dávid (Mi Hazánk), "a végeken élő emberek" problémáira hívva fel a figyelmet, mondván, a jövő évi költségvetés nem az emberek érdekeit szolgálja, hanem a multikét.

Szerinte "a gondterhes időket vészterhes idők váltják fel", egyértelművé válik az ország kiszolgáltatottsága, ezért különösen fontos, hogy saját lábra kell állítani a magyar ipart és mezőgazdaságot, ezek mellett az energiaszektorban is mind nagyobb mértékben biztosítva a hazai igények ellátását. Mint mondta, így nem csupán olcsóbbak lehetnének ezek a termékek, de függetlenedhetne is az ország az euró árfolyamának változásától is.

Az elmúlt több mint három évtizedben Magyarország hátra ment, nem előre - jelentette ki a képviselő, az életszínvonalra utalva. Egyebek mellett a főállású anyák, "a legszebb és a legfontosabb nemzetépítő hivatás" gyakorlói, a rendvédelmi dolgozók és a tanárok nagyobb anyagi megbecsülését sürgette a felszólaló.


Fidesz: bizonyosságot akarunk az életünkbe


Hörcsik Richárd (Fidesz) emlékeztetett: a parlament egyik legfontosabb feladata, hogy "az ország pénzügyi tervét vitatja meg", különösen ilyen időkben, amikor a világot válságok és bizonytalanságok jellemzik. Így még nagyobb az igény, hogy "a bizonyosság uralja életünket" - mondta.

A kormánypárti felszólaló a költségvetés stabilitását és fegyelemre törekvését emelte ki. Hozzátette: a jövő évi büdzsé feladata az energiaválság kezelése mellett a családok anyagi biztonságának garantálása, a megfizethető rezsi biztosítása és az infláció megfékezése. Hangsúlyozta: a kormányzat lépései "a további fejlődés valós ígéretét hordozzák" magukban.

Az EU helyreállítási alapjának Magyarországra jutó részéről szólva Hörcsik Richárd megjegyezte, "források visszatartása az Európai Unió részéről nem fair, és egyértelműen politikai okokra vezethető vissza".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!