OGY - Krónika 6. rész (napirend előtt: koronavírus)

Belföld, 2020.03.16

A koronavírus mellett a lengyel-magyar barátságról is szó volt az Országgyűlés hétfői ülésén, a napirend előtti felszólalások sorában.



Az MSZP ötpontos csomagot terjeszt a Ház elé


Tóth Bertalan (MSZP) közölte: pártja határozati javaslatban ötpontos védelmi csomagot terjeszt a Ház elé. Ebben a koronavírus-tesztek nagyobb számú elvégzését javasolják, és több védőfelszerelés beszerzését is sürgette.

Kijelentette: a kormány egyedül hagyja a munkavállalókat és a munkaadókat, ha a két csoport egyezségére helyezi a hangsúlyt. Szerinte fel kell függeszteni például a szociális hozzájárulási adó és az egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettségét és bérgarancia-alapot kell létrehozni. A kabinet tiltsa meg a multiknak az elbocsátásokat - tette hozzá.

Az időseket, nyugdíjasokat és szociális ellátásban részesülőket is segíteni kell, a tapasztalt árrobbanás miatt. A nyugdíjprémium kifizetését és reális nyugdíjemelést szorgalmazott, valamint a gáz árának csökkentését.

A pedagógusok, diákok védelmében is kell egy csomag, mert szerinte nincs egységes oktatási csomag, de a szülőket is védeni kell rugalmas munkarenddel, a családi pótlék átmeneti emelésével.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára rámutatott: a képviselőkre is feladat vár, mivel a veszélyhelyzetet az Országgyűlésnek kell meghosszabbítania.

Köszönetet mondott azoknak, akik az egyének felelősségét is hangsúlyozták, és hangsúlyosan szólt arról, hogy oda kell figyelni az idősekre.

Azt kérte a pártokról, hogy saját szavazóbázisukat is arra kérjék, vegyék komolyan a járványügyi intézkedéseket, valamint azt, hogy a félremagyarázások ne képezzék a politikai kommunikáció részét. A megnyilvánulásoknak szerinte növelni kell az ellátórendszerbe vetett bizalmat.

Bírálta, hogy azok a szocialisták kérnek gázárcsökkentést, akiknek a kormányzása idején számos alkalommal növelték ezen energiaforrás árát. Hangsúlyozta, hogy a kormány számára a munkahelyek megóvása a prioritás.


Jobbik: fenyegető helyzet van


Lukács László György (Jobbik) szerint az egész társadalomnak tudomásul kell venni, hogy fenyegető helyzet van. A legfontosabbnak az egészségügyi rendszer működésének fenntartását nevezte.

Örömét fejezte ki a közösségi találkozópontok korlátozása miatt, megjegyezte ugyanakkor: lehet, hogy korábban kellett volna. A közegészségügyi határzárat már a múlt héten kérték, ez ma megvalósulhat - mutatott rá. Vannak még, amit meg kell tenni: valamennyi olyan a kereskedelmi egységet be kell zárni, amely nem a létfenntartást szolgálja.

A Jobbik ötpontos akcióterv megvalósítását javasolja a munkavállalók, a gazdaság kiesésének ellensúlyozására.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára nemzeti érdeknek nevezte a határozott fellépést. Közölte: arra törekednek, hogy minden intézkedést meghozzanak, amely az emberek biztonságát szolgálja.

Ahol az összefogás, az emberek felelősségérzete és önfegyelme erősebb és a tájékoztatás is szélesebb körű, ott a helyzet biztatóbb lehet. "A legtöbbet mi magunk tehetünk, hogy lassítsuk a vírus terjedését" - mondta. Minimalizálni kell az emberek közötti kapcsolatokat - hangsúlyozta és sorolta az ennek érdekében meghozott döntéseket.

Felidézte, hogy az Egészségügyi Világszervezet első, január 24-ei jelzése után megkezdték a felkészülést az illetékesek.


A KDNP a magyar-lengyel barátságról szólt



Latorcai János (KDNP) a magyar-lengyel barátságot éltette felszólalásában egy nappal a magyar nemzeti ünnep után és egy héttel a magyar-lengyel barátság napja előtt. Megemlékezett a 170 évvel ezelőtt a magyar szabadság ügyét támogató lengyelekről, személyesen említve Bem Józsefet, Dembinszky Henriket vagy Visoczky Józsefet.

Hozzátette: a magyarok az első világháború után viszonozhatták ezt, amikor a varsói csatában támogatást nyújtottunk a szabadságukért küzdő lengyeleknek.

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára megerősítette: a magyar-lengyel katonai kapcsolatok során mindig valamilyen birodalom ellen kellett közösen küzdeni.

Mint mondta, száz éve a lengyeleknek a szovjetekkel kellett szembenézniük. A varsói csatához a csepeli Weiss Manfréd művekből kaptak lőszereket, amelyek hozzájárultak a győzelemhez.

Kijelentette: Csepelen egyhetes ünnepséggel emlékeztek volna erre, amelyet azonban a koronavírus miatt most "hátra kell hagyni".


Fidesz: a gazdaságot is meg kell óvni


Bánki Erik (Fidesz) a világjárvány alatt a célnak azt tartotta, hogy az embereket és a magyar gazdaságot is megóvják.

Mint mondta, a kormány két akciócsoportja foglalkozik ez utóbbi feladattal, azzal, hogy fennmaradjon az Európai Unió átlagánál magasabb gazdasági növekedés.

Úgy fogalmazott: több hónapig tartó járványra kell számítani, az intézkedéseknek hatását pedig már idén meg kell éreznie a gazdaságnak. Továbbra is cél, hogy 2030-ra az ország az unió fejlettségének 85-90 százalékán álljon - mondta.

Hozzátette: a költségvetési tartalékból még jelentős összeg áll rendelkezésre a segítségre.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára szerint a kormány legfontosabb feladata most azt, hogy megteremtse a védekezés forrásait, amelyeket szükség esetén ki tud egészíteni.

Az összeg rendelkezésre áll - hangsúlyozta -, ennek a GDP 1 százalékát kitevő költségvetési tartalék az alapja. De ha kell, a kormány más forrásokat is felszabadíthat. A kabinet felkészült a fontos lépések megtételére, hogy a vírus ne állítsa le a gazdaságot.

A Pénzügyminisztérium már megkezdte a munkát - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!