OGY - Krónika 6. rész (napirend után)

Belföld, 2018.06.20

Tárgysorozatba vételi döntések után napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját az Országgyűlés szerdán.



A Ház nem vette tárgysorozatba a Jobbik alaptörvényt módosító előterjesztését, valamint az MSZP javaslatát sem, amely az egykori devizahitelesek végrehajtási eljárását érinti.



Napirend után:


Székely Sándor (DK) a munkaerőhiányról beszélt. Kijelentette: a kormány nem a munkaalapú társadalom létrehozásáért dolgozik, és kifogásolta a munka törvénykönyvének a dolgozókra hátrányos elemeit.

Varga-Damm Andrea (Jobbik) szerint két gyermek vállalása Magyarországon egyenlő a szegénységgel, ezt adatokkal támasztotta alá.

Frakciótársa, Z. Kárpát Dániel a "magyar megmaradást" szolgáló Alfa Szövetség működésére hívta fel a figyelmet, amely bajba jutott anyák gyermekvállalását segíti. Szorgalmazta a szövetség támogatását.

Demeter Márta (LMP) arra várt választ, hogy Magyarország milyen segítséget nyújt a migráció megelőzéséhez. Bírálta a letelepedési kötvények rendszerét, szerinte bűnözők is letelepedési engedélyt kaptak.

Szávay István (Jobbik) szerint Szerbia Délvidék elszakítását ünnepelteti a magyarokkal, tovább csorbítja a nemzeti tanácsok jogköreit és folytatja koszovói cigányok magyar falvakba telepítését. Mindeközben a Fidesz szerint történelmi csúcsponton vannak a magyar-szerb kapcsolatok - kifogásolta.

Frakciótársa, Apáti István a magyar-ukrán határnál zajló "nyugdíjbizniszről" beszélt, vérlázítónak nevezve azt. Akár ukrán, akár magyar származású idősek hamis igazolással extrém magas nyugdíjakat vesznek fel - jelentette ki. Azt ezt lehetővé tevő egyezmény újratárgyalását szorgalmazta.

A szintén jobbikos Fülöp Erik a környezetszennyező műanyagok betiltását szorgalmazta. Emlékeztetett az egykori tiszai ciánszennyezésre, és rámutatott arra, hogy tonnányi műanyag szemét úszik a vízen.

A független Dúró Dóra a magyarság legnagyobb problémájának nevezte a "demográfiai vészkorszakot". Szerinte nagyobb szegénységi kockázat nagycsaládosnak lenni, mint nyugdíjasnak, és a munkaerőpiac bünteti az anyaságot.

Pintér Tamás (Jobbik) arra várt választ, tervezik-e visszavezetni a korkedvezményes nyugdíjak rendszerét, amelyre szerinte több ezer dolgozó vár évek óta. Azért is érthetetlennek nevezte annak eltörlését, mert számos esetben az nem jelent többletköltséget az államnak.

Frakciótársa, Rig Lajos "mesének" nevezte, hogy a Balatonnál helyi vállalkozók pályázatokon nyerhetnek, és abból semmit nem kell "visszaosztaniuk", és találnak munkavállalót is maguknak. Kijelentette: a valóság teljesen más, a Balaton a kiváltságosok pihenőhelye lett.


Az elnöklő Latorcai János az ülést lezárta, az Országgyűlés következő ülését pedig június 25-ére jelezte előre.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!