OGY - Krónika 6. rész (veszélyhelyzet)

Belföld, 2021.11.30

A veszélyhelyzettel összefüggő szabályozásról szóló javaslat tárgyalása során vezérszónoki felszólalásokkal folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



DK: sokadszor gombolja újra a Fidesz a rendeleti kormányzást



Varga Zoltán, a DK vezérszónoka a javaslatot úgy értékelte: ez "sokadszori újragombolása" a Fidesz rendeleti kormányzásának. Szerinte ugyanis a kormányoldal "rákapott az intézményesített korrupció törvényerőre emelésének ízére", arra, hogy a veszélyhelyzet alatt szabad kezet kap bármire, ami "egy meghatározott érdekkörnek sok milliárdot fial". Így - folytatta - a veszélyhelyzeti törvényt "lobogtatva" nem kell parlamenti vita, hanem akár "felcsúti dácsa ebédlőjében" is lehet dönteni százmilliárdokról és emberek sorsáról.

Szerinte a javaslat megalázó az Országgyűlés intézményére, aláássa a demokráciát, illetve annak "maradványait", és "legyalulja" az önkormányzatokat.

A kormány járványkezelését a képviselő "kritikán alulinak" nevezte. Hangsúlyozta: az egészségügy a tönk szélén áll, létszámhiány van, a kórházak adóssága újra "horribilisra duzzadt", nőnek a várólisták, és Magyarországon négyszer annyian halnak meg Covidban, mint az európai átlag.

Szerinte az oltási kampány is azt mutatja, hogy a magyarok oltáspártiak, csak nem bíznak a kormányban, félnek, hogy adataikat "Kubatov-lista-szerű adatbázisban" tárolják.


KDNP: A rendkívüli felhatalmazás a gyors és hatékony döntéshozatalt segíti


Nacsa Lőrinc (KDNP) hangsúlyozta: a rendkívüli felhatalmazás arra szolgál, hogy gyors és hatékony döntéseket tudjon hozni a kormány, melyekkel a magyar emberek egészségét és biztonságát garantálni tudja, mert a járványhelyzet napról napra változik.

A kamuvideókra és a keleti vakcina betiltásra vonatkozó határozati javaslatra utalva azt mondta: az ellenzék állandóan csak akadályozta a védekezést. Arra is kitért, hogy bár független képviselőkkel, de van egy olyan párt az Országgyűlésben, akik oltásellenes hangokat hallatnak.

Nacsa Lőrinc kiemelte: azért volt helyes a kormány járványkezelése, mert az operatív törzsre, illetve az abban ülő szakemberekre - virológusokra, járványügyi szakemberekre, orvosokra, kórházigazgatókra - hallgatott.

Közölte: az oltási akció első hetében 784 ezer ember kapta meg a vakcinát. Külön örömét fejezte ki, hogy 96 ezren döntöttek az első oltás felvétele mellett.

Hangsúlyozta: az iparűzési adót nem elvonja a kormány, ez az összeg nem folyik be a központi költségvetésbe, hanem ott marad helyben a kis cégeknél. Hozzátette: a kormány nem engedi meg azt, hogy a baloldali önkormányzatok adókat emeljenek.

A KDNP vezérszónoka frakciója támogatásáról biztosította a javaslatot.


MSZP: csődöt mondott a kormány járványkezelése


Tóth Bertalan (MSZP) arról beszélt: Európában és a világon az egyik legmagasabb a járvány miatti halálozás Magyarországon. Több mint 34 ezer ember halála jelzi, hogy a kormány járványkezelése megbukott, ehhez nem kellett volna rendkívüli felhatalmazást kérni - tette hozzá.

A szocialisták vezérszónoka ismertette az MSZP által benyújtott módosító javaslatot. Ebben azt szeretnék kizárni, hogy a kormány a veszélyhelyzetre való hivatkozással a választásra irányuló törvények szabályaitól rendeletben eltérjen, valamint azt, hogy ne alkothassanak választással kapcsolatos szabályokat, amelyek a választási eljárást - különösen a kampánytevékenységet, a véleménynyilvánítást, a gyülekezést, a közérdekű adatok megismerését, a sajtó szabadságát, vagy a választójog alapját képező nyilvántartásokat - befolyásolják. Hozzátette: a veszélyhelyzet ideje alatt a választásra irányuló szabályok elfogadását négyötödös többséghez kötnék.

Ezzel a kormány tanúbizonyságot tehetne arról, hogy nem élnek vissza a felhatalmazással - emelte ki.

Tóth Bertalan közölte: a szocialisták nem támogatják a veszélyhelyzet meghosszabbítását.


LMP: a kormányt terheli a felelősség a tragédiákért


Keresztes László Lóránt (LMP) úgy fogalmazott: a kormányt terheli a felelősség azokért a tragédiákért, melyeket a magyar családok éltek meg, és azért a helyzetért is, amelyet a magyar gazdaság és a társadalom kénytelen elviselni.

A korlátozó intézkedéseket számon kérve kétségbe vonta azt, hogy az elmúlt hetek-hónapok elmaradt lépéseinél a kormányt az egészség védelme motiválta volna.

Felszólalásában arról is érdeklődött, hogy milyen prognózisokkal számol a kormány, és a helyi döntéshozók miért nem kapnak részletes statisztikákat, települési lebontottsági adatokat.

Az LMP vezérszónoka szerint a kormány nem élt, hanem visszaélt a korábban kapott felhatalmazással, és "brutális megszorító intézkedéseket" hozott. Keresztes László Lóránt szerint amikor az önkormányzatoktól vesznek el pénzt, közvetlenül a magyar embereket károsítják meg.

Jelezte: az LMP-frakció nemmel fog szavazni a javaslatra.


Jobbik: rétestésztaként nyúlik a veszélyhelyzet


Lukács László György (Jobbik) arról beszélt, a sokszori meghosszabbítás miatt rétestésztaként nyúlik a veszélyhelyzet, "Orbán Viktor veszélyhelyzetből veszélyhelyzetbe kormányozza az országot", de eközben nem a probléma felszámolására koncentrál, hanem saját hatalmának politikai céljai szerinti átszabására.

Példaként a közérdekű adatigénylés nehézségeit említette, hozzátéve, a kormányzat nyilvánvalóan arra törekszik, hogy "semmit ne lehessen látni a járványkezelésből". A képviselő kiemelte: azokban az országokban, ahol sikeres volt a helyzet kezelése, folyamatos és őszinte kommunikáció zajlott a témában.

Hozzátette: miközben rendszeresen az ellenzéket vádolja a kormányoldal vakcinák elleni kampányolással, a Fidesz által nagy arányban nyert legszegényebb járásokban a legalacsonyabb az oltottak aránya.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!