OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések, bizottsági jelentések)

Belföld, 2021.11.29

Az adócsökkentésekről, a sertéságazatról, a koronavírus-járványról és a Jobbik elnökéről is szó volt hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben, majd a képviselők áttértek a bizottsági jelentések vitájára.    



KDNP: jövőre is folytatódik az adócsökkentés politikája



Szászfalvi László (KDNP) úgy értékelt, ma Magyarország erős, jól fejlődő gazdasággal rendelkezik, a válság ellenére is kiegyensúlyozott költségvetési politikát folytat. Hozzátette: az adócsökkentés politikáját folytatva 2022-től tovább csökkenhetnek a munkát terhelő munkáltatói adók. Jövőre a családok adóvisszatérítést, a 25 év alattiak pedig személyijövedelemadó-mentességet kapnak - sorolta.

Hozzátette, az Országgyűlés előtt lévő törvényjavaslatok jövőre 750 milliárd forintot hagynak az adózóknál, ez az intézkedés az ideiekkel együtt eléri a 2000 milliárd forintot.

Azt kérdezte, az adócsökkentések és a minimálbér emelése hogyan segítik a magyar emberek életét.

Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kormány intézkedéseinek köszönhetően 2010 óta a bruttó átlagkereset a duplájára emelkedett. 2020-ban 9,7, idén januártól augusztusig 8,4 százalékkal emelkedtek az átlagkeresetek.

Beszélt arról is, hogy a kormány tudatos, átgondolt béremelési politikát folytat a közszférában. Jövőre 200 ezer forint lesz a minimálbér és 260 ezer forint a garantált bérminimum - emlékeztetett.



Jobbik: miért nem segítenek a sertéságazaton?



Magyar Zoltán (Jobbik) a sertéságazattal kapcsolatos aggodalmait fogalmazta meg. Szerinte az ágazatban a kiadások folyamatosan nőnek, a bevételek csökkennek, folyamatosak az állategészségügyi válságok. Ma Magyarországon minden sertéstartó hosszú hónapok óta komoly veszteségekkel termel - közölte. Miért nézik ezt végig segítség nélkül? - kérdezte.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, nem tudnak még egy olyan uniós tagállamról, ahol ennyire széles eszköztárt vetnének be a sertéstartók érdekében.

Szerinte egy uniós ágazati krízis hatásait nemzeti eszközökkel nem lehet kivédeni, nem véletlen, hogy 19 tagállam kért beavatkozást Brüsszeltől. Hozzátette: látszik, hogy Brüsszel semmilyen lépést nem fog tenni, úgy tűnik, szándékosan nézi végig az európai sertéságazat vergődését, csendben annak kimúlását várja.

Ismertetése szerint a közvetlen és a vidékfejlesztési támogatások esetében is a lehető legmagasabb előleget fizetik, és a sertéstartáshoz kapcsolódó állatjóléti támogatások esetében idén már 8,3 milliárd forintot biztosítottak az érintetteknek, év végig további 5,5 milliárd forintot fognak kifizetni.



MSZP: a kormányfő nyilatkozataival árt a járványkezelésnek


Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) a koronavírus-járvány kormányzati kezelése kapcsán azt mondta, hogy ellentmondásosan nyilatkozott Orbán Viktor miniszterelnök. Példaként a maszkviselést, a harmadik oltás beadását említette. Szerinte a kormányfő nyilatkozataival árt a járványkezelésnek.

Felvetette azt is, hogy az ellenzék hónapok óta sürgeti a regisztráció nélküli oltást, aminek indokoltságát szerinte az oltási akcióhét bizonyította is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára közölte, az Egészségügyi Világszervezet vezetői elismerték a magyar járványkezelést. Magyarország a világon elsők között hozott intézkedéseket a járvány ellen, az oltást is az elsők között kezdte el, és a világon nem találni még egy olyan országot, ahol hatféle vakcinával oltanak - jelezte.

Elmondta, a miniszterelnök oltásra buzdítja az embereket, a baloldali képviselők viszont az orosz és a kínai vakcinák ellen vannak.

Az akcióhéten is regisztrálták az oltásra jelentkezőket, ott helyben - mondta.



Fidesz: meddig tűrhető, hogy Jakab Péter megtévessze az embereket?



Dunai Mónika (Fidesz) azt mondta, Jakab Péter, a Jobbik elnöke az Országgyűlés által neki bérelt lakással trükközik: csak látszólag bérli, azt a hírek szerint kiadták egy harmadik személynek, hogy dupla pénzt vágjanak zsebre. A XI. kerületi lakás bérléséért az Országgyűlés évi hárommillió forintot fizet - jegyezte meg.

Meddig tűrhető még, hogy Jakab Péter és pártja álszent módon folyamatosan megtévessze az embereket? - kérdezte.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára közölte, az emberek már döntöttek a Jobbikról, és egy részük már otthagyta a pártot. Szerinte a Jobbik kritika nélkül bárkivel "összebútorozik".

Elmondta, a képviselőknek az Országgyűlés Hivatala biztosít lakáshasználatot. A képviselő a lakás használatára és nem hasznosítására jogosult - tette hozzá. Az államtitkár azt vélelmezte, hogy a Jobbik-elnök magatartása "tévedésbe ejtésnek" minősülhet, ez pedig "Btk.-s dolog".



Bizottsági jelentések vitája



Honvédelem



Héjj Dávid Ádám, a törvényalkotási bizottság előadója a honvédelemről és a magyar honvédségről szóló előterjesztéshez benyújtott bizottsági jelentésről elmondta, 2023-tól a különleges jogrendi esetekre vonatkozó részletes szabályok kikerülnek a honvédelmi törvényből, mert a védelmi és biztonsági kerettörvényekben kapnak majd helyet. A megszűnő, különleges jogrendi esetek szabályai pedig békeidőben is alkalmazható formában beépülnek az új honvédelmi törvénybe.

Emellett módosulnak a kormány, az Országgyűlés és a köztársasági elnök honvédelmet érintő feladatai és jogkörei.

Értékelése szerint a törvényjavaslattal egy jobban használható, a kialakulóban lévő védelmi struktúrába jobban illeszkedő honvédelmi törvénye lesz Magyarországnak.

A vitához hozzászóló nem volt, így azt az elnöklő Hiller István lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!