OGY - Krónika 7. rész (kérdések)

Belföld, 2018.06.18

A sertéspestis elleni fellépésről, útfelújításokról, az autizmus korai diagnosztizálásáról és az önvezető járművek iparáról is beszéltek a képviselők hétfő délután, a kérdések során a parlamentben.



Jobbik: mit tesz a kormány a sertéspestis megelőzéséért?


Magyar Zoltán (Jobbik) arról érdeklődött, hogy a kormányzat hogyan kíván fellépni az afrikai sertéspestis ellen. Hangsúlyozta, hogy a vírus emberre nem veszélyes, de a vadászok és az állattartók számára hatalmas kihívásokat jelent.

A válaszadó Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium államtitkára azt mondta, hogy az állategészségügyi hatóság minden esetben megteszi a szükséges lépéseket. Jelenleg a házisertés-állomány megvédése a legfontosabb, amennyiben mégis előfordulnának megbetegedések, akkor az előírásokat betartó termelők kárát meg fogják téríteni - emelte ki.


MSZP: hány kilométernyi utat újítanak fel Csongrádban?


Szabó Sándor (MSZP) arról érdeklődött, hogy Csongrád megyében hány kilométernyi utat újítanak fel ebben az évben.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, hogy költségvetési forrásból Csongrád megyében két fő- és 13 mellékúti szakaszt újítanak fel 47,2 kilométer hosszúságban. Emellett a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében nyolc mellékúti szakaszt újítanak fel 23 kilométernyi hosszúságban - tette hozzá.


DK: hogyan kaphatott letelepedési kötvényt egy bűnöző?


Vadai Ágnes (DK) azt kérdezte, hogy hogyan kaphatott letelepedési kötvényt az a szír férfi, aki az olasz hatóságok gyanúja szerint tagja egy olyan bűnszervezetnek, ami az illegális migrációból származó pénz tisztára mosásával foglalkozik.

Hány embercsempészt fogadott be a Fidesz? - kérdezte a politikus.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára azt felelte, hogy a kérdésben említett férfi 2010. március 10-én kapott letelepedési engedélyt, amikor még az MSZP volt kormányon. Önök behozták, mi elfogtuk - fogalmazott az államtitkár.


LMP: miért nem jutott el minden autistához a korai diagnosztika?


Ungár Péter (LMP) azt kérdezte, hogy miért nem jutott el minden autista gyereket nevelő családhoz a korai diagnosztika, és a kormány hogyan akarja ezt a problémát orvosolni. Hangsúlyozta, minél fiatalabban kapnak segítséget az érintettek, annál nagyobb az esélye, hogy normális életet tudjanak élni.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, hogy 1430 olyan iskola és óvoda van, amelyik képes fokozott segítséget adni ezen a területen. Hozzátette, a gyógypedagógusok és konduktorok száma a 2012-es 3345-ről mára 9435-re nőtt.


Párbeszéd: miért nem újították fel a Kőbánya-Kispest vasútállomást?


Burány Sándor (Párbeszéd) azt kérdezte, hogy miért nem készült el a Kőbánya-Kispest vasútállomás felújítása a 2013-ban odaítélt pénzből. Hangsúlyozta, hogy az építkezést még el sem kezdték, pedig annak jövőre már be is kellene fejeződnie.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt mondta, hogy a fejlesztést jövő novemberig kellett volna bejezni. Elkészültek az előtervek és költségkalkulációk, amelyek alapján a kibővített műszaki tartalom megvalósításához viszont nem elegendőek a források - tette hozzá. A MÁV Zrt. tervezői közbeszerzést írt ki a kibővített műszaki tartalomra - mondta az államtitkár.


Fidesz: hogyan lehet bekapcsolódni az önvezető járművek fejlesztésébe?


A gazdasági sikereket hangsúlyozó Bencsik János (Fidesz) arról érdeklődött, hogy Magyarország hogyan tud bekapcsolódni az önvezető járművek fejlesztésébe.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy mintegy 45 milliárd forint hazai forrásból önvezető járművek vizsgálatára is alkalmas tesztpálya épül Zalaegerszegen. Hozzátette, hogy valós közúti környezetben egy hazai tesztfolyosót is kialakítanak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!