OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések, költségvetés)

Belföld, 2020.06.29

A bevándorlásról is szó volt hétfőn az azonnali kérdések között az Országgyűlésben, amely megkezdte a 2021-es költségvetési törvényjavaslat összegző módosító indítványának vitáját is.



Azonnali kérdések



Fidesz: hogyan védik meg a magyarokat a bevándorláspárti bürokratáktól?



Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz) arról kérdezett, hogy miként lehet megvédeni a magyarokat az Európai Unió Bírósága előtt a "bevándorláspárti bürokratáktól".

Emlékeztetett: a bíróság foglalkozott a tranzitzónákkal és a külföldről támogatott civil szervezetek átláthatóságával is.

Kiderülhet, hogy az uniós intézmények magukra nézve is kötelezőnek tartják-e a jogállamisági elveket, amelyek tiszteletben tartását kérik számon másokon - mondta.

Völner Pál igazságügyi államtitkár közölte: a tranzitzónákról kétféle ítélet született, és csodálkoztak, hogy a politika felülírhatja az alapvető emberi jogi normákat, egyezményeket. Csenger-Zalán Zsolt szerint a tranzitzóna olyan megoldás volt, amely garantálta a genfi egyezménynek megfelelő menekültkérelem beadását és megvédte Magyarországot és Európát is az illegális bevándorlóktól.

Völner Pál kijelentette: a tranzitzónák ügyében két bíróság vitájáról van szó.

Az alaptörvény is tartalmazza, hogy csak mi dönthetjük el, kikkel akarunk együtt élni, ezért szuverenitási szempontból is érdekes ez az ügy - mutatott rá.



Fidesz: a kormány és az emberek közötti bizalom a siker alapja



Bartos Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy nehéz időkön van túl Magyarország, az elmúlt hónapokban olyan helyzetet élt át, amilyen korábban nem volt.

Magyarország nemzetközi viszonylatban is jól teljesített, aminek alapja az emberek és a kormány közötti kölcsönös bizalmi viszony volt - vélte.

Úgy látja, ezért is fájó, hogy baloldal a járvány ideje alatt is mindent megtett, hogy aláássa a kormány tekintélyét az emberek előtt, és ez most a nemzeti konzultáció idején is folytatódik.

Megjegyezte: Brüsszel is támadást intéz a konzultáció ellen annak migrációval kapcsolatos kérdése miatt, de a kormány a magyarok többször kifejezett akaratának megfelelően rögzítette, milyen törvényes keretek között lehetséges a bevándorlás Magyarországra.

Völner Pál közölte: a kormány mindent megtesz, hogy a magyarok akaratának megfelelően kormányozzon, ez 2010 óta így van, és ha kellett, felvállalták a konfliktusokat Brüsszellel.

Meg akarjuk akadályozni, hogy megváltoztassák az itt élők etnikai arányait, kulturális szokásait, szilárd társadalmi normáink vannak, és nem hagyjuk, hogy felforgassák ezeket - jelentette ki.

A képviselő azt mondta: igazán jó megoldásokra a nemzeti kormányok voltak képesek a járvány idején is, nem az EU segített az embereknek, hanem a magyar kormány.

A kormány és az emberek együttműködése a siker kulcsa, és ennek az együttműködésnek egy új eleme a nemzeti konzultáció - magyarázta.

Az államtitkár közölte: sajnálja, hogy az ellenzéknek nincsenek válaszai, de jó kérdései sem, és nem voltak partnerek a járványhelyzet idején.

Fontosabb volt nekik a kormány hitelességének lerombolása, mint az, hogy Magyarország prosperáló ország legyen - vélekedett.



Költségvetés



A bizottságok többségi véleménye



A költségvetési bizottság előadójaként Szűcs Lajos (Fidesz) saját bizottsága álláspontját tolmácsolva azt emelte ki: a fő cél a gazdaság újraindítása és a járványügyi felkészültség fenntartása, az elmúlt tíz év közösen elért eredményeinek megőrzése.

Megemlítette a családtámogatásra fordított összegek emelkedését, a munkahelyek megőrzése érdekében tett lépéseket, valamint a 13. havi nyugdíj visszahozatalát.

A fenntartható fejlődés bizottságának álláspontját ismertetve a fenntarthatóság, a klímavédelem és a zöld gondolkodás felé mozdulás elveinek mind erőteljesebb érvényesüléséről beszélt.

Hozzátette: a jövő évi büdzsé célja a kutatásra, fejlesztésre, innovációra fordított összegek koordinált, a fejlődést támogató felhasználása, ahogy az energiafelhasználás optimalizálása is.

A gazdasági bizottság véleményét tolmácsolva Szűcs Lajos arról beszélt: a kormány célja, hogy legalább annyi munkahely jöjjön létre, amennyit a válság tönkretett, a nemzetbiztonsági bizottság álláspontjából pedig azt, hogy 93 milliárd forinttal emelkedik a rendvédelemre fordított összeg, ami támogatja az eddiginél is hatékonyabb határvédelmet, a belső biztonság megőrzését.

A kulturális bizottság álláspontjából az oktatásra fordított összeg 70 milliárdos emelkedését hozta fel, a mezőgazdasági bizottságéból egyebek mellett azt, hogy jelentősebb támogatást kap az ágazat a korábbiaknál, különösen a 2010 előtt időknél.

A 2010 óta elért eredményeket és a koronavírus-járvány jelentette példátlan kihívásokat emelte ki Szűcs Lajos a vállalkozásfejlesztési bizottság álláspontjából, a növekedési pályára mihamarabb visszaállást nevezve meg prioritásként.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!