OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.03.30

A kormány nem akar segélyalapú gazdaságot, külföldi hiteleket, IMF-et - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, az Országgyűlésben ellenzéki képviselők azonnali kérdéseire reagálva.



Dúró Dóra: ingyenessé teszik-e a telefonálást az időseknek a veszélyhelyzet idejére?


A független Dúró Dóra arra mutatott rá, hogy az idősek a kialakult helyzetben hónapokra elszakadnak gyerekeiktől, unokáiktól, ezért szerinte legalább a telefonálást ingyenessé kellene tenni számukra.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában szót emelt az ellen az idősellenes hangulatkeltés ellen, amely elsősorban az online térben alakult ki. "Ezt nem szabad megengedni" - szögezte le.

A telefonálásról szólva emlékeztetett, hogy 2010-ben, a kormányra kerülésükkor már egyetlen telekommunikációs szolgáltató sem volt magyar tulajdonban, így azokat nem tudja ingyenes szolgáltatásra kötelezni. "Dolgozunk azon, hogy létrejöjjön egy olyan helyzet, amikor a telefonálás az időseknek, de másoknak is a lehető legkevesebb terhet jelentse" - tette hozzá.

Emlékeztetett arra is, hogy a kormány az első országmentő akciójába mind a bankokat, mind a multinacionális társaságokat bevonta. Szólt a bankokat érintő hiteltörlesztési moratóriumról, majd hozzátette: "ami a multikat illeti, bízzon bennem és várja április 7-ét".



Orbán: nem akarunk segélyalapú gazdaságot, külföldi hiteleket, IMF-et!



Kunhalmi Ágnes (MSZP) azt kérdezte a miniszterelnöktől, hogy a kilátásba helyezett gazdaságélénkítő akciótervben lesz-e forrás az önkormányzatok megsegítésére, illetve hogyan fér majd össze, hogy a rendszerváltás óta legnagyobb gazdasági csomagot akarja bejelenteni, miközben továbbra is tartani szeretnék a 3 százalékos hiánycélt.

A kormányfő a 3 százalékos hiányról szólva kijelentette: "abba az utcába nem akar belekanyarodni", és szeretné, ha az ország sem fordulna bele, "ami úgy hangzik, hogy segély alapú gazdaság, külföldi hitelfelvétel, az utca végén IMF és a hitelező bankok spekulánsai egy tekintélyes magyar ember vezetésével". Ide nem fogunk belefordulni - hangsúlyozta.

A miniszterelnök az alanyi jogon járó alapjövedelemről szólva úgy fogalmazott: "van az operett, meg van az élet". Kijelentette: csak olyan előterjesztést tud tenni, ami az élet valóságos tényeiből indul ki, és a munkahelyek felé irányítja az emberek erőfeszítését.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy a meghozott veszélyhelyzeti felhatalmazás eredményeképpen, napokon belül befejeződik a 2020-as költségvetés újragondolása. Mint mondta, azt a jogi lehetőséget kapták meg, hogy eltérjenek a ma hatályban lévő költségvetési törvénytől. "El is fogunk térni, jobban, mint sokan most itt gondolják" - jegyezte meg.

Leszögezte: újra kell szabni az idei költségvetést, aminek következménye lesz 2021-es büdzsére is. Közölte: amilyen átalakítást fognak végrehajtani az központi államnál, olyan átalakításokat várnak az önkormányzatoktól is.



DK: mikor lát hozzá a kormány a válság enyhítésének?



Varju László (DK) azt kérdezte, mikor lát hozzá a kormány a munkások, dolgozókat érintő gazdasági válság enyhítésének, amit a koronavírus okoz. Bértámogatást javasolt annak érdekében, hogy a vállalkozásoknak ne kelljen munkavállalókat elbocsátani.

Varga Mihály, pénzügyminiszter elmondta: eddig is számos intézkedést indított el a kormány, amelyek 3600-3700 milliárd forint teherkönnyítést jelentenek a családoknak, magánszemélyeknek és a vállalkozásoknak. Ez a GDP durván 8 százaléka - tette hozzá a miniszter, aki szerint most következnek a gazdaság újraindítására vonatkozó lépések.

Szólt arról is, hogy Magyarország az Európai Uniótól eddig semmilyen konkrét támogatást nem kapott, csak azt tették lehetővé, hogy korábban már megítélt támogatásokat hazánk előbb felhasználjon. Egy "árva euró" nem érkezik plusz támogatásként az eddig megkapott kohéziós vagy más forrásokon túl - jelentette ki.



LMP: mit tesz a kormány koronavírus-járvány idején a családon belüli erőszak áldozataiért?



Hohn Krisztina (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány miatti otthonmaradás egyeseknek nem biztonságot jelent, hanem fenyegetést és erőszakot. Azt kérdezte milyen intézkedéseket tesz a kormány az ilyen krízisek esetére.

Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára azt mondta: a kormány a veszélyhelyzetben sem hagyja magára a kapcsolati erőszak áldozatait, ők továbbra is számíthatnak segítségre. Elmondta: a most szükséges szabályok betartásával továbbra is működnek a titkos menedékházak, krízisközpontok, és az úgynevezett "félutas házak", illetve a hét valamennyi napján elérhető az áldozatsegítő telefonvonal is. Kiemelte: a kapcsolati erőszak nem magánügy, ezért fontos, hogy mindenki jelezze, ha ismer olyat, aki áldozattá válhat.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a veszélyhelyzet kihirdetése óta a budapesti központot 24, a szombathelyit 6, a miskolcit pedig 14 fő kereste meg, az áldozatsegítő vonalat pedig 417-en hívták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!