OGY - Krónika 9. rész (büntető törvénykönyv)

Belföld, 2018.07.17

A büntető törvénykönyv módosításának kivételes eljárású tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. A változtatás célja a veronai buszbalesethez hasonló tragédiák megelőzése, valamint a zaklatás tényállásának kiegészítése. A Fidesz frakciója támogatja a javaslatot, az MSZP éles kritikák mellett elvetette azt.



Fidesz: cél a busztragédiák megelőzése


Czunyiné Bertalan Judit (Fidesz) előterjesztő közölte: a javaslat új tényállási elemet vezet be a jogellenesen átalakított személyszállító jármú vezetésének büntetésével. Mint mondta, ezt az indokolja, hogy a jövőben megelőzhetők legyenek a veronai busztragédiához hasonló balesetek.

Emlékeztetett: azóta több szigorítás is született az iskolai kirándulások szervezésével kapcsolatban, indokoltnak ítélték azonban a büntető törvénykönyv szigorának alkalmazását az elrettentés céljából.

Beszámolt az előterjesztés másik fontos eleméről is, arról, hogy a zaklatás tényállási eleme is kiegészül. Nem változik a zaklatás Btk. szerinti alaptényállása - mondta - sem az elkövetési magatartásra, sem a módjára vagy tárgyára vonatkozóan, de a súlyosbító esetek körébe bekerül, ha az hivatalos személy sérelmére, hivatali tevékenységével össze nem egyeztethető helyen vagy időben valósul meg.

Hangsúlyozta: ez nem az országgyűlési képviselők, hanem sok más közfeladatot ellátó hivatalos személy védelme szempontjából fontos. Mint mondta, minimálisan százezer ember érdekében lesz alkalmazható a változtatás.


Fidesz: az állam jogi védelemben részesíti az otthont


Dunai Mónika, a Fidesz vezérszónoka utalt az alaptörvény hetedik módosítására és rámutatott: mindenkinek jog van ahhoz, hogy magán- és családi életét, otthonát, kapcsolattartását és jó hírnevét tiszteletben tartsák. A véleménynyilvánítás szabadsága és a gyülekezési jog gyakorlása nem járhat együtt mások magán- és családi életének, otthonának sérelmével.

Az állam jogi védelemben részesíti az otthont, annak nyugalma megóvása érdekében. Szükségesnek nevezte, hogy a hivatalos személyeket is megillesse a jog, hogy legyen olyan hely, időszaka mindennapi életükben, ahol és amikor elvárhatják, hivatalos mivoltuk miatt nem zaklatják őket. Erre ugyanis a mindennapi életben számos példa nyílik.

A módosítás nemcsak az alaptörvény módosításával áll összhangban, hanem a Büntető törvénykönyv vonatkozó passzusaival is - közölte.

A változtatás másik pontjával összefüggésben felidézte a veronai buszbalesetet, és kiemelte: a szörnyű tragédia rávilágított, hogy a személyszállítási szabályok módosítása, szigorítása indokolt, ahogy a büntetőjog eszközeinek alkalmazása is.

Támogatják a javaslatot - jelezte a fideszes politikus.


MSZP: kegyeletsértő a két téma összekapcsolása egy javaslatban


Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a beterjesztett törvénymódosítás az inkvizíció működését idézi fel. Azt senki nem vitatja, hogy személyszállítási szolgáltatás során használt gépjárműpark működési biztonságának javítása mindenki számára elfogadható cél - rögzítette.

Ahogy azt sem, hogy a magánélet nyugalmát és biztonságát is védeni kell. A baj az, hogy a javaslatból kiolvasható törvényhozói szándék valódi tartalma köszönőviszonyban sincs ezekkel a nemes célokkal. A törvénymódosításban leírt célt csak ürügyként használják önző, és hazug szándékait megvalósításához.

A tervezett új büntetőjogi tényállásról azt mondta: súlyosabban büntetnék a járművet vezető személyt, mint aki a járművet veszélyes módon átalakítja.

Szerinte egy buszvezetőnek nem feltétlenül kell tisztában lennie azzal, hogy a járművet engedély nélkül átalakították - jegyezte meg, és kritizálta, hogy azt, aki a veszélyes átalakítást elvégezteti, sokkal enyhébben ítélnék meg.

Azon meggyőződésének adott hangot, hogy az ellenőrzések szigorításával, nagyobb és tartósabb sikereket lehetne elérni, mint egy látszatmódosítással.

A zaklatás kiegészítését úgy értékelte: nem nehéz meglátni azt a törekvést, hogy el akarják lehetetleníteni a kritikus társadalmi tiltakozásokat, a sajtó által biztosított nyilvánosságot.

Amíg a Fidesz nem volt hatalmon semmi baja nem volt a kormánypárti politikusok háza előtt tüntetőkkel - közölte.

A szocialista politikus a két téma egy javaslatban való beterjesztését kegyeletsértőnek nevezte, és azt mondta: a kormánypárti képviselőknek, szégyelljék magukat.

Gurmai Zita jelezte: nem támogatják az előterjesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!