OGY - Krónika 9. rész (kérdések, költségvetés)

Belföld, 2022.07.18

Az Európa Kulturális Fővárosa projektről, a kata eltörléséről és a Liget Budapest projektről is szó volt a kérdések között hétfőn az Országgyűlésben, majd a Ház áttért a jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és az összegző módosító javaslatának vitájára.



Fidesz: milyen támogatást kap Veszprém az Európa Kulturális Fővárosa projekthez?


Ovádi Péter (Fidesz) felidézte, 2016-ban született döntés arról, hogy Veszprém indul az Európa Kulturális Fővárosa címért, és azt végül sikeresen elnyerte. Rámutatott: nem valósulhatna meg ez a kulturális projekt a kormány támogatása nélkül. Arra volt kíváncsi, idén és jövőre pontosan mekkora kormányzati támogatást kap a program?

Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség államtitkára közölte: a program az unió legfontosabb kulturális kezdeményezése, aminek megvalósítása és sikere nemzeti érdek.

Ismertette: idén programfejlesztésre 8,7 milliárd, infrastrukturális fejlesztésekre közel 23 milliárd forint jut, jövőre előbbire 14 milliárd, utóbbira 9,7 milliárd forintot különítenek el.

Biztosak abban, hogy a fejlesztések eredményei hosszú távon határozzák meg Veszprém és térsége vonzerejét - mondta.


DK: súlyos következményei lesznek a kata eltörlésének


Dávid Ferenc (DK) szerint a kormány a kata eltörlésével 450 ezer kisvállalkozót hozott lehetetlen helyzetbe. Értékelése szerint a kormány mégis a multik mellé állt, bár 26 uniós állam megadóztatná ezeket a nagyvállalatokat. A nemzetközi tőke mellé szegődtek a kisvállalkozókkal szemben - fogalmazott, azt kérdezve: mi lesz az egészségügyben, az oktatásban, ahol sokan így egészítették ki az alacsony bérüket, amit közalkalmazottként kaptak.

Tállai András, a pénzügyi tárca parlamenti államtitkára azt mondta, aki közalkalmazottként máshol dolgozik, átlép átalányadóba és utána ebből számlázni fog azon intézményeknek, ahová dolgozik.

Az államtitkár konkrét példát vezetett végig, majd kiemelte, végig kell nézni az adótörvény által biztosított lehetőségeket. Ez a kormány nem a multik pártján áll - jelentette ki.


Mi Hazánk: miért nem támogatják az autópályák mellett játszóterek építését a benzinkutaknál?


Novák Előd (Mi Hazánk) azt tette szóvá, miért nem támogatja a kormány az autópályák melletti benzinkutaknál játszóterek építését. A benzinkutak számára pályázati úton lehetne programot hirdetni, így még több szolgáltatást tudnának biztosítani - mondta. Szóvá tette azt is, hogy a kormány egyetlen, a költségvetéshez benyújtott módosítójukat nem támogatta. Miért ilyen kisstílűek? - tette fel a kérdést.

Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, nem ördögtől való, amit a képviselő felvetett. Jelezte: a kormány törvényt nyújt be az állami beruházások szabályozásáról, és azt kérte, a képviselő ehhez fogalmazza meg javaslatait. Azokat, amelyek a közinfrastruktúra hatékonyabb és felhasználóbarátabb alkalmazását teszi lehetővé, a kormány támogatni fogja - közölte.


Fidesz: milyen a Magyar Zene Háza és a Néprajzi Múzeum látogatottsága?


Bartos Mónika (Fidesz) a Magyar Zene Háza és Néprajzi Múzeum látogatottsága iránt érdeklődött. Mint mondta, a nyári turistaszezonban ismét sok vendéget köszönthet a magyar főváros, amely - benne a két létesítménnyel - vonzó célpontja az ide látogatóknak. Hányan keresték fel ezeket és köztük hány vidéki, külföldi látogató volt? - kérdezte.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium államtitkára közölte: a Magyar Zene Háza január óta közel félmillió látogatót fogadott, ezek közül 100 ezer volt külföldi. A Néprajzi Múzeumban a nyitás óta eltelt két hónapban a látogatók száma átlépte a százezer főt, ebből mintegy 20-25 ezer volt külföldi.

Kiemelte: a Liget Budapest projekt az egész nyugati világ legnagyobb, rangos nemzetközi díjakkal is elismert városfejlesztése. Az új épületek ott létesülnek, ahol korábban is voltak, zöld felület elvesztésével tehát nem kell számolni.



Költségvetés bizottsági jelentése



A jövő évi költségvetés megalapozásáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentését ismertetve Vejkey Imre (KDNP), a törvényalkotási bizottság előadója elmondta: az összegző módosító javaslatot és összegző jelentést a bizottság elfogadta. A javaslat számos jogszabályt módosít, amelyek legfontosabb célja a jogharmonizáció - tette hozzá.

Gy. Németh Erzsébet a bizottság kisebbségi véleményét ismertetve kifogásolta, hogy a Fidesz az utolsó pillanatban "emelt be" módosításokat a törvényjavaslatba.

Nehezményezte a Vörösmarty tér, a Podmaniczky tér és a Széchenyi tér elvételét a Fővárosi Önkormányzattól és ezek átadását a "Fidesz-barát" V. kerületi önkormányzatnak. Véleménye szerint a Vörösmarty tér átadása egyrészt a környéken több beruházással rendelkező Tiborcz István érdekeit szolgálja, valamint azt, hogy a jövőben "fideszes csókos" szervezhesse majd a téren a karácsonyi vásárt.

Ugyancsak kifogásolta a Budapesti Agglomerációs Fejlesztési Tanács létrehozását, mert szerinte egy kormányzati túlsúllyal rendelkező testület fog dönteni több mint kétmillió Budapesten élő és ott dolgozó ember ügyeiről.

Kritizálta azt is, hogy a javaslat szerint a budapesti BKK mintájára létrehoznak "Vitézy Dávidnak" egy országos hatáskörű közlekedésszervező céget.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!