OGY - Krónika 9. rész (Sargentini-jelentés)

Belföld, 2018.10.03

Képviselői felszólalásokkal folytatódott a Sargentini-jelentés vitája szerdán a parlamentben. A Jobbik szerint a kormány belekapaszkodott a migráció tematikájába, és közben nem látják az ország problémáit, a Fidesz viszont úgy vélekedik, hogy a jelentés politikai vádirat, amit csalással fogadtak el. Az MSZP szerint félrebeszélés és mellébeszélés zajlik a jelentés kapcsán a parlamentben.



Jobbik: semmilyen migrációt nem támogatunk


Apáti István (Jobbik) azt hangsúlyozta, pártja semmilyen migrációt nem támogat, és a pártérdeken felülemelkedve működött együtt a kormányoldallal ebben a kérdésben, hétszer nyújtották be minden kiskaput bezáró javaslatukat, visszautasítva ezért, hogy pártját ócsárolják.

Szerinte Orbán Viktor meglátta a lehetőséget ebben a tematikában, a kormányoldalon "belekapaszkodtak a migrációba, mint egy arab varázsszőnyegbe", onnan pedig nem látják az ország északkeleti része vagy az egészségügy problémáit.

hozzátette, valamire való választott képviselő teljesen természetes módon védi meg a magyarokat, "ezért dicséret sem jár különösebben".



Fidesz: nem lehet szó nélkül elmenni a jelentés mellett


Hörcsik Richárd (Fidesz) azt emelte ki: nem lehet szó mellett elmenni a a Sargentini-jelentés mellett, mert az megmutatja az Európai Parlamentben (EP) az elmúlt három évtized során végbement változásokat.

Ezek során, mondta, a tagállamok mind több területen adtak át szuverenitást az uniónak, ezzel az EP az európai jog alakításának megkerülhetetlen szereplőjévé téve az EP, amelynek egyes képviselői egyre erősebb és szélesebb jogkört adnának az intézménynek.

Szerinte két összebékíthetetlennek tűnő álláspont csatája, "két világ harca" zajlik a jelentés kapcsán, a nyílt társadalom hívei ugyanis meg akarják bélyegezni a hagyományos értékeket vallókat, ennek az eszköze a "más, korábban megcáfolt valótlanságok összeollózásával készült előterjesztés".

Ez szerinte egyértelmű nyomásgyakorlás Magyarországgal és minden olyan állammal szemben, melyek nem hajlandóak készpénzként elfogadni azokat a megoldásokat, amelyeket Brüsszelben "a választóiktól kissé eltávolodott politikusok elterveztek".

Hangsúlyozta, a 2010-es választások után az ellenzék már akkor támadni kezdte a kormányt, amikor annak még módja sem volt érdemi lépéseket tenni.


EP-képviselő: annyit mondott ki a jelentés, hogy beszélni kell a jogállamiságról



Szanyi Tibor szocialista párti európai parlamenti képviselő szerint a Sargentini-jelentés elfogadásával annyit mondott ki az EP: a tagállamok beszéljenek arról, fennáll-e Magyarországon a jogállamiság sérelme.

Szerinte "félrebeszélés és mellébeszélés" zajlik ez ügyben a parlamentben, hiszen a képviselők "csak attól rugaszkodnak el, ami ebben a bizonyos Sargentini-jelentésben van", hiszen ez az európai intézmények korábban kialakított álláspontjainak egyfajta mozaikképe.

"Egy megveszekedett milligramm civil vagy véleményes hozzászólás nincs ebben a jelentésben" - fogalmazott, a kormánypárti képviselők kritikáira reagálva pedig arról beszélt, ő nem szavazott Magyarország ellen az EP-ben, ellenben rendszeresen voksolt a migráció közös kezelése mellett.

Európa határait együtt tudjuk csak megvédeni - jelentette ki, hozzátéve, hogy "mind a 28 európai uniós tagállam azt enged be, akit akar, azt tart a határain kívül, akit akar", ezért "nem kell félteni a szuverenitást olyan dolgoktól, amik nem léteznek".

Annak a véleményének adott hangot, hogy a magyar érdek nem a kormányzati pszichóziskeltés, hanem az együttműködés. Közölte: a jövőben is sokat kell majd foglalkozni a migráció problémájával.


Fidesz: a Sargentini-jelentés a migránspolitikája miatt ítéli el Magyarországot


Halász János (Fidesz) azt mondta, a Sargentini-jelentés politikai vádirat, csalással fogadták el, a dokumentum Magyarországot a migránspolitikája miatt ítéli el.

Az ellenzék ennek ellenére azt hazudja, a jelentés nem is támadja a magyar határvédelmet, pedig a jelentéstévő, Judith Sargentini maga is leírja: egyetért azzal a véleménnyel, amely támadja a migrációra adott magyar válaszintézkedéseket, a határzárat, a határvédelmet - fejtette ki a fideszes politikus.

Szavai szerint Brüsszel továbbra is teljes erővel tolja a bevándorláspárti politikát, és el akarja venni a határvédelem jogát Magyarországtól. Ezt "nem fogjuk engedni" - jelentette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!