OGY - Krónika 9. rész (vagyongazdálkodás)

Belföld, 2024.03.19

Vezérszónoki felszólalásokkal folytatódott az egyes gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitája kedden az Országgyűlésben.



Fidesz: támogatandó a javaslat


Szeberényi Gyula Tamás, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a különleges munkavállalói résztulajdonosi program szervezetek likvidvagyonának befektetési lehetőségeit bővíti az állampapírok mellett állami garanciával bíró kötvényekre és értékpapírokra.

Az állami vagyonelemek önkormányzati tulajdonba adása az öt és tizenötezer lakosú települések népességének megőrzését és növelését, valamint a kistelepülések hosszútávú fejlesztési programjának megvalósításának érdekét szolgálják - tette hozzá.

Megjegyezte: a pénzügyi szektorban kivethető felügyeleti pénzbírságok felső határának megállapításánál a nettó árbevétel tíz százaléka vagy a kétmilliárd forint közül a magasabb értéket kell figyelembe venni felső határként.

A gazdasági kamarákról szóló törvény módosításával biztosítható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamaránál elkerülhető legyen a vállalkozások párhuzamos nyilvántartásba vétele - mondta Szeberényi Gyula Tamás, támogatandónak nevezve a törvényjavaslatot.


DK: a nemzeti vagyon átjátszásáráról van szó


Dávid Ferenc, a DK vezérszónoka "kusza salátatörvénynek" nevezte az előterjesztést, amelyet határozottan elutasítanak, mert a nemzeti vagyon átjátszáráról van szó.

Azt mondta: egy gödi ingatlant kap a piarista rend magyar tartománya, és adózniuk sem kell a vagyonjuttatás után. Közölte: pártjuk nem ért egyet az egyházi szervezeteknek tervezett vagyonátruházással.

Jelezte: sportegyesületek is kapnak ingatlant, egy budapesti területen az FTC kézilabda utánpótlás akadémiai és sportdiagnosztikai központot alakíthat ki, Győrben az ETO kaphat több ingatlant, a főváros I. kerületében, a várban pedig egy ingatlant kivesznek a védelem alól.

A munkavállalói résztulajdonosi programban rendszeres kifizetéseket is jól el lehet bújtatni kedvezőbb adózással - hívta fel a figyelmet.

Véleménye szerint a meteorológiai szolgálatot "kézi vezérléssel fogják irányítani" .


KDNP: közösséget erősíti, sportot támogat a javaslat


Nacsa Lőrinc (KDNP) a helyi közösségek erősítésének és a sport támogatásának szándékát emelte ki a számos gazdasági és vagyongazdálkodási tárgyú módosítást tartalmazó csomagból, amelyet képviselőcsoportja támogatásáról biztosított.

Ezek között említette, hogy egy használaton kívüli, lepusztult Kőbányai úti ingatlant az FTC vagyonkezelésébe adnának; itt a klub egyebek mellett utánpótlásközpontot hozhat létre.

Szólt arról is: elfogadása esetén az új szabályozás kezeli azt a helyzetet is, hogy bizonyos vállalkozóii tevékenységeket párhuzamosan vesz nyilvántartásba több kamara is.

A képviselő megjegyezte: a törvény a Magyar Falu Program második ütemében résztvevő 5-15 ezer fős népeségű településeken bizonyos ingatlanokat ingyenesen az önkormányzatokhoz rendelne; ennek célja a helyi közösségek erősítése.


Jobbik: országos bérlakásprogramra volna szükség


Az ingatlanhasznosítás kapcsán egy országos bérlakásprogram szükségességéről beszélt Z. Kárpát Dániel (Jobbik), annak a véleményének adva hangot, hogy a kormányzat nem kezeli a lakhatási problémákat.

Kiemelte: a jelenlegi lakásépítési ütem mellett 250 évente cserélődik a magyar ingatlanállomány, így pedig nem várható, hogy csökkennek a negyedmillió forintos fővárosi és 200 ezer forinthoz közeli vidéki átlagos albérletárak.

A jobbikos politikus arról beszélt: napjainkban akár milliós is lehet azok tömege, akik nemhogy saját lakást venni nem tudnak venni, de még az önrész összegyűjtésére is képtelenek.

Ugyanakkor felvetette, hogy a Rákosrendezőre tervezett óriásberuházásra fordítani kívánt 300 milliárd költségvetési forintból akár 10 ezer bérlakást is lehetne építeni.

Z. Kárpát Dániel szavai szerint "a süllyedő Atlantiszon csücsülünk", demográfiai vészhelyzet van Magyarországon, és nincsenek olyan jelek, amelyek a jövőt illetően optimistává tehetnének bennünket.


Mi Hazánk: ad-e át terheket a vagyonnal az állam?


Apáti István (Mi Hazánk) felvetette: az önkormányzatoknak átadott vagyonnal kíván-e terhektől megszabadulni az állam, és megkérdezte, a jövőbeni pályázatok elbírálásánál szempont lehet-e, hogy elfogadták-e a települések az ilyen vagyonjuttatásokat.

A képviselő szerint nem világos, milyen elvek alapján döntötték el, hogy az 5 és 15 ezer fő közötti népeségű települések kaphatnak a tárgyalt szabályozás elfogadása esetén ingatlanokat, miért nem szélesebb a számba jöhető önkormányzatok köre, ahogy az sem tudható, politikai hovatartozás alapján milyen lesz a vagyonjuttatásban részesülő települések aránya.

A Mi Hazánk vezérszónoka hangsúlyozta, a sportcélú vagyonjuttatással pártjának nincsen problémája, de a József-kaszárnya műemlék jellegének megszüntetése kérdéseket vet fel, hiszen egy I. kerületi, "vélhetően rendkívül értékes" ingatlanról van szó.

Apáti István kedvezményes bónuszjuttatásként beszélt a munkavállalói résztulajdonosi programról, amely szerinte a konstrukció merevsége és a kelleténél gyakoribb szabályváltozások miatt nem terjedt el Magyarországon.

Hozzátette, elfogadhatónak tartják ezt a "bujtatott vagy rejtett fizetésemelést", mert meg kell becsülni a Magyarországon maradt munkavállalókat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!