OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.02.20

Folytatódott az azonnali kérdések sorozata az Országgyűlésben hétfő este, a képviselők a Pharaon-ügyről, az Olimpiáról és az agrártámogatások kifizetéséről kérdezték a kormány képviselőit.



Jobbik: Miért van rés a magyar nemzetbiztonság pajzsán?


Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő Ghaith Pharaon üzletember vízumával kapcsolatban kérdezte a honvédelmi minisztert. A képviselő elmondása szerint Orbán Viktor miniszterelnök a Pharaon-ügyben folyamatosan hazudott, a vízumkérelemben benne van, hogy az üzletember a kormányfővel akar találkozni.

Hozzátette: bár Pharaon elhunyt, kérdőjelek maradtak az ügy után. Kérdés, hogy ki volt ő valójában, milyen nemzetbiztonsági kockázata volt annak, hogy Magyarországon volt, és az is kérdés, hogy milyen üzleteket bonyolított Orbán Viktorral és családtagjaival.

Simicskó István honvédelmi miniszter válaszában kifejtette: a miniszterelnök nem hazudott, azt mondták korábban mindig, hogy Pharaon vízumkérelmét feltöltötték a schengeni rendszerbe, és senki nem emelt kifogást, még az Interpol sem a beutazással kapcsolatban. Hangsúlyozta: jelenlétének nem volt nemzetbiztonsági kockázata.

Szerinte azzal, hogy Pharaon Libanonban elhunyt, a kérdések okafogyottá váltak.

Mirkóczki Ádám úgy válaszolt, hogy most sem őszinte a kormány és nehéz minősítenie egy olyan kijelentést, hogy egy pénzmosással, terrorizmus finanszírozásával az Interpol által is körözött személy beengedése ne jelentene nemzetbiztonsági kockázatot.

Simcsikó István erre azt mondta, ha szerepelt volna az Interpol, vagy a schengeni rendszer nyilvántartásában, akkor az "egyértelművé tette volna a helyzetet".


LMP: ki döntött arról, hogy ne legyen népszavazás az olimpiáról?


Ikotity István (LMP) a budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban nyújtott be azonnali kérdést Orbán Viktor miniszterelnökhöz. A képviselő szerint a kormány megpróbál úgy tenni, mintha semmi köze nem lenne a budapesti olimpiai pályázathoz, és "gerinces módon" a főpolgármesterre tolja az ügyet. Szerinte viszont a kormánynak joga és kötelessége lett volna népszavazást kiírni a kérdésben, de nem ezt tette, e nélkül kezdtek el milliárdokat költeni az ötkarikás játékok előkészületeire.

A LMP-s képviselő azt kérdezte, ki és mikor döntött arról, hogy nem írnak ki népszavazást?

Simicskó István honvédelmi miniszter válaszában azt mondta, Budapest közgyűlése 93 százalékos, az Országgyűlés 80 százalékos többséggel támogatta a pályázat beadását, nagy lehetőség előtt áll az ország, mert most vált lehetségessé a rendezés akkora városok számára, mint Budapest. Szerinte ésszerű és gazdaságos lenne a budapesti olimpia.

Ikotity István szerint a Fidesz eddig a nemzetinek nevezett ügyek előtt konzultációt indított és népszavazást kezdeményezett, ezért újra megkérdezte: miért nem tette mindezt a Fidesz az olimpiával kapcsolatban is? Megkérdezte azt is, hogy mennyit költöttek az előkészületekre?

Simicskó István viszonválaszában azt mondta, evidens, hogy nemzeti ügyről van szó, és szomorú, hogy pártpolitikai kérdéssé vált.


MSZP: miért állnak az uniós és nemzeti támogatás kifizetései?


Gőgös Zoltán (MSZP) a Miniszterelnökséget vezető minisztert kérdezte arról, hogy miért nem fizetik ki a gazdáknak a területalapú támogatásokat. Mint mondta, az elmúlt időszakban többen is megkeresték azzal, hogy nem kapják meg a pénzt, holott a korábbi években februárban már átutalták az összeget. Hangsúlyozta, hogy nagyon hiányzik ez a forrás, sok cég felszámolás közeli helyzetbe is kerülhet, mert a támogatásokból fizetnék az adósságokat, és a tavaszi munkákat is ezekből finanszírozzák.

Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a képviselőnek adott válaszában azt mondta, nem merné állítani, hogy a kifizetésekkel baj van, mert 2017 januárja helyett már tavaly novemberben és december kifizették a jelentős részét, és a héten is voltak már utalások.

Gőgös Zoltán szerint a termelők nem jelentkeznének nála, ha minden rendben lenne.

Az államtitkár viszonválaszában jelezte: a kárenyhítéseket is korábban fel tudták dolgozni, amelynek összegét így március helyett már februárban át tudják utalni a gazdáknak.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!