OGY - Krónika 10. rész (azonnali kérdések, ukrán oktatási törvény)

Belföld, 2017.09.18

Az ellenzék a parlagfű elleni védekezésről, a devizahitelesek segítéséről, valamint a letelepedési kötvényekről tett fel további azonnali kérdéseket a kormánynak. Az Országgyűlés hétfői ülése ezt követően az ukrán oktatási törvény elleni fellépésről szóló ötpárti nyilatkozat tárgyalásával folytatódott.



A kormány több mint ezer esetben intézkedett a parlagfű miatt


A kormány szeptember közepéig 1125 esetben intézkedett a parlagfűvel szennyezet területekről szóló bejelentések után - mondta Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a szocialista Gőgös Zoltán azonnali kérdésére válaszolva.

Az MSZP képviselője kérdésében több olyan magánterület azonnali vizsgálatát kérte, amelyek szerinte több ezer hektár állami legelőt elnyerő gazdák tulajdonában áll. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis a kabinet nem lép fel megfelelően a parlagfű ellen, amit elmondása alapján az is erősít, hogy "gengszterek kezébe került hortobágyi legelőkön is" másfél, kétméteres parlagfű nő.

Nagy István válaszában hangsúlyozta, a kormány idén 46,1 millió forintot szán a parlagfű elleni védekezésre, a szennyezett területek felderítését pedig légi úton is végzik.



Lázár: a kormány az adófizetők pénzén nagyvonalúan segített a devizahiteleseken


A kormány az adófizetők pénzén több alkalommal nagyvonalúan segített a devizahiteleseken - mondta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a jobbikos Z. Kárpát Dániel azonnali kérdésére válaszolva.

Az ellenzéki politikus azt kérte számon a tárcavezetőn, hogy a kormány még mindig nem nyújtott átfogó megoldást a kérdésben, ezért hosszú távon még mindig több mint 100 ezer devizahitelest fenyeget a kilakoltatás.

Lázár János válaszában ugyanakkor kijelentette, a kormányoldal több olyan intézkedést fogadott el, amely jelentősen segített devizahitelesek milliónak. "Nem citálom ide - de megtehetném -, azokat a kérdéseket, hogy vajon a devizahitelt felvenni kötelező volt-e" - folytatta a miniszter, hozzátéve, ezt a kérdést kellő visszafogottsággal kezelik a parlamentben.

Kiemelte, minden segítségnek ára van, amelynek jó részét azok az adófizetők állják, akik nem adósodtak el ilyen formában. Lázár János megdöbbentő adatnak nevezte továbbá, hogy a már megmentett devizahitelesek 60 százaléka újra felvenne ilyen típusú hitelt.


LMP: a letelepedési kötvény tudatosan megszervezett pénzmosási szisztéma


Tudatosan megszervezett pénzmosási szisztémának nevezte a letelepedési kötvényeket azonnali kérdésében az LMP-s Demeter Márta. Az ellenzéki politikus a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárához fordulva szólt arról is, hogy szerintük az államnak 14 milliárd forintos kárt is okoztak az offshore cégekhez köthető kötvények, amelyek nemzetbiztonsági aggályokat is felvetnek, mivel szerintük nem ellenőrizték érdemben a több mint 20 ezer kötvényvásárlót.

Dömötör Csaba válaszában visszautasította a "kormányt ért, kérdésnek álcázott rágalmakat" és kijelentette, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nem foglalkozik a kötvényekkel, amelyekről az Országgyűlés gazdasági bizottsága döntött korábban, és fontos szerepet játszott a magyar gazdaság finanszírozásában, amikor az még gyengébb lábakon állt. A szokásos devizakötvényeknél ugyanis sokkal kevesebb kamatot kellett kifizetni ezekben az esetekben - hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve, mivel a magyar gazdaság azóta erősebb lábra tudott állni, ezért ezt a megoldást ki lehet vezetni. Dömötör Csaba megjegyezte tovább, a letelepedési kötvényt vásárlók minden esetben megfelelő, többlépcsős biztonsági szűrésen estek át.



Fidesz: elfogadhatatlan az ukrán oktatási törvény


Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetjének vezetője ismertette azt az ötpárti egyetértéssel készült határozatot, amely felszólítja az ukrán elnököt, hogy ne írja alá az ukrán parlament által elfogadott új oktatási törvényt.

A kormánypárti politikus hangsúlyozta, azért nem tudják elfogadni ezt a jogszabályt, mert az 80 kárpátaljai magyar oktatási intézmény sorsát pecsételné meg, ráadásul egész Ukrajnát destabilizálhatja, kezelhetetlen állapotba taszítva a már most is nehéz helyzetben lévő országot.

Mindez pedig ellentétes Magyarország érdekeivel, vagyis Ukrajna stabilitásával és azzal, hogy az ott élő magyar kisebbség megőrizhesse identitását - fejtette ki Németh Zsolt, aki jó jelként értékelte, hogy az ukrán kormány úgy döntött, kikéri a Velencei Bizottság normakontrollját. A kormánypárti politikus jelezte, nincs kétsége afelől, hogy ez a vizsgálat a magyar álláspontnak ad igazat, a szóban forgó jogszabály ugyanis biztosan ellentétes az Európa Tanács kisebbségi alapelveivel.



Magyar Levente: a szovjet időkben sem korlátozták jobban a magyarság szerzett jogait



Magyar Levente a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára felszólalásában ismételten üdvözölte a témában született széleskörű összefogást, majd úgy fogalmazott: még a szovjet időkben sem volt példa arra, hogy olyan mértékben korlátozzák a magyarság alapvető megszerzett jogait, mint azt az új ukrán oktatási törvény tenné.

A tárca képviselője hangsúlyozta, a kárpátaljai magyar oktatás összeomlása az ott élő magyar közösség teljes identitásvesztésével járhat, ezért minden eszközzel fel kell lépni a jogszabállyal szemben.

Magyar Levente szólt arról is, "keserves idők" köszöntenének be a magyar-ukrán kapcsolatokba, ha hatályba lép ez a törvény, ami egyik fél érdekét sem szolgálja.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!