OGY - Krónika 11. rész (pénzügyi felügyelet, kiskorúak elleni szexuális erőszak)

Belföld, 2017.11.14

A pénzügyi felügyeletről szóló törvénymódosítás után a keddi parlamenti ülésnapon a képviselők áttértek a tizenkettedik életévüket be nem töltött gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakkal szembeni fokozottabb büntetőjogi védelemről szóló előterjesztés tárgyalására.



KDNP: figyelembe kell venni a specialitásokat



Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka kifejtette, hogy a jegybank felügyeleti tevékenységei esetében szükséges figyelembe venni a specialitásokat az eljárásjogi szabályoknál. A kormányzati előterjesztés támogatását kérve azt mondta: a módosítás garantálja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) feladat- és hatásköreinek megfelelő ellátását.



Jobbik: fontos, hogy a jegybank időben kezelje a problémákat



Kepli Lajos, a Jobbik vezérszónoka azt ismertette, hogy a módosítás célja a pénzügyi közvetítői rendszer hatósági felügyeleti eljárásai jogszabályi háttérének megteremtése.

Hangsúlyozta, hogy az MNB-nek időben kell reagálnia a felmerülő helyzetekre annak érdekében, hogy semmi ne veszélyeztesse a pénzügyi rendszer stabilitását.

Megjegyezte: a több 100 milliárd forint kárt okozó brókerbotrányokban volt példa mulasztásra, amit megelőzhettek volna. A Jobbiknak számos, a szigorításra vonatkozó javaslata volt ezzel kapcsolatban - vetette fel.


MSZP: az MNB ismét "rendelt" egy törvénymódosítást


Bárándy Gergely (MSZP) szerint az MNB ismét rendelt egy olyan jogszabály-módosítást, amelynek célja, hogy a jegybanknak vagy vezetőinek jobb legyen. Szintén kifogásként fogalmazta meg, hogy az igazságügyi tárca szerinte nem tudja úgy kodifikálni a nagy kódexeket, hogy azokhoz ne kellene időről időre hozzányúlni.


Az ülésen elnöklő Lezsák Sándor az általános vitát lezárta.


NGM: egyes feladatok speciális szabályozást igényelnek



Hornung Ágnes, a nemzetgazdasági tárca államtitkára a felvetésekre úgy felelt: a kormányzat törekszik a koherencia, az egységes szabályozás megteremtésére, bizonyos speciális funkciók azonban - mint például a jegybank felügyeleti tevékenysége - speciális szabályozást igényelnek.


Kiskorúak elleni szexuális erőszak büntethetősége



Selmeczi Gabriella (Fidesz) előterjesztőként elmondta: a módosítás egyértelmű szigorítást hoz a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális erőszak büntethetőségében. Kimondja, hogy a 12 év alattiak sérelmére elkövetett cselekménynél nem mérlegelhető, hogy a gyermek beleegyezett vagy erőszakkal történt, ha azt hozzátartozó követte el vagy olyan ember, akinek a felügyeletére volt bízva a gyermek. Ilyen esetekben a bírónak öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztést kell kiszabnia.

Hozzátette: az előterjesztés azt vélelmezi, hogy a kiskorúak ilyen esetekben akaratnyilvánításra képtelenek.

Selmeczi Gabriella rámutatott: a bírói gyakorlat az elmúlt időszakban többször is enyhébben ítélte meg a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális erőszakot, akkor is, amikor az elkövető a gyermek hozzátartozója volt, vagy felügyelete alatt állt. Emlékeztetett az ezzel kapcsolatos alkotmánybírósági (Ab-) döntésre, amely megsemmisítette a Kúria ide vonatkozó jogegységei határozatát, ugyanakkor lehetőséget adott a Háznak a szabályozásra. A javaslat megegyezik a Kúria szándékával - mondta.

A politikus az említett bűncselekményeket a legsúlyosabbnak ítélte, és felsorolta az eddigi, gyermekek védelmében született szigorításokat, a többi közt azt, hogy a pedofil bűncselekmények nem évülnek el.


Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium államtitkára a kormányzat támogatásáról biztosította az előterjesztőt.


Fidesz: meg kell védeni a gyermekeket!


Horváth László (Fidesz) alaptételnek nevezte, hogy a gyermeknek a biztonsághoz, a védelemhez való joga minden mást megelőz, és a gyermekek óvásának fontosságára hívta fel a figyelmet.

Szerinte újra és újra hozzá kell nyúlni a büntetőjogi szabályokhoz, ha azzal egyetlen gyermek is megvédhető. Hozzátette: frakciója a legszigorúbb büntetést támogatja olyan szexuális bűnelkövetőkkel szemben, akik végletesen visszaélnek helyzetükkel.

A javaslat megfelel az Ab által megfogalmazottaknak és a Kúria határozatának is - hangsúlyozta.


Az MSZP szigorúbb büntetést is elképzelhetőnek tart


Bárándy Gergely (MSZP) rámutatott: valóban hiányzott a kiskorúak ellen elkövetett nemi erőszak minősített esetének szabályozása, amelyet a Kúria kísérelt meg jogegységi határozatba foglalni. Ezt azonban az Ab megsemmisítette - ismertette -, és az Országgyűlés feladatául szabta a minősítés újraértékelését.

A politikus furcsállta, hogy a kormány mindezek ellenére nem nyújtott be egy ennek megfelelő javaslatot, csupán képviselői indítványként került az a Ház elé.

Emlékeztetett saját előterjesztésére, amely a mostaninál szigorúbb büntetést javasolt, ám a Ház nem tárgyalta azt. Megjegyezte: ha a Fidesz a legszigorúbb büntetést tartja fontosnak, akkor javaslatát kellett volna támogatniuk, ő azonban ennek elmaradása esetén is támogatja a kormánypárti módosítást - mondta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!