OGY - Krónika 1. rész (költségvetés)

Belföld, 2017.05.19

A kormánypártok a családok támogatását emelték ki a 2018-as költségvetési törvényjavaslat általános vitájában pénteken az Országgyűlésben, a szocialisták kevesellték a honvédség fejlesztésére fordítható forrásokat. A képviselők a nap folyamán lezárják a büdzsé 30 órás vitáját, pénteken négyórás időkeretben vitatkozhatnak az előterjesztésről.



Fidesz: szükség van plusz forrásokra a tatai medencében



Bencsik János (Fidesz) rögzítette, a jövő évi büdzsé a munkából élőkről, a családokról és a biztonságról szól, majd saját választókerülete, a Tatai-medence szempontjából elemezte a költségvetést. Úgy látta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum emelése ebben a térségben is nyomást gyakorol az ipari parkokban lévő cégekre, hogy emeljék foglalkoztatottaik fizetését.

Fontosnak nevezte, hogy a költségvetésben szerepel 100 milliárd forint a Modern városok programra, amely a versenyképességet szolgáló fejlesztéseket tesz lehetővé.

Az otthonteremtési források bővülésével összefüggésben kitért arra is, a helyi önkormányzatoknak is nagyobb figyelemmel kell lenniük, hogy rendelkezésre álljanak előkészített, közművesített területek.

Bencsik János javasolta, fordítsanak több pénzt az 1-es út felújítására, mert az balesetveszélyes. Plusz forrásokat javasolt a bányászat leállítása után visszatérő karsztforrások miatt a régi vízelvezető rendszerek rendbetételére.



MSZP: nem jut pénz honvédelmi fejlesztésekre



Harangozó Tamás (MSZP) arról beszélt, hogy szerény módon növekszik a Belügyminisztérium költségvetése, horribilisen nagy, 50 milliárd forint lesz azonban a tárcánál a migrációs helyzet kezelésére.

Elmondta, ez háromezer határrendész felvételére van biztosítva, de ez szerinte elég "haloványan" van körülírva.

Az ellenzéki politikus vérlázítónak nevezte, hogy a közalkalmazotti bértábla nem emelkedik. 69 ezer forint a legalacsonyabb közalkalmazotti bér, ez szégyen, a közalkalmazotti bér a közmunkabérrel versenyez - tette hozzá.

Szóvá tette, hogy a büntetés-végrehajtás területén hatból négy börtönépítésre vonatkozó közbeszerzést leállítottak. Nincs meg rá a pénz? - kérdezte.

Harangozó Tamás azt mondta, a Fidesz-KDNP kormányzásuk nyolcadik évére majdnem eléri a honvédelmi költségvetés GDP-hez viszonyított azon arányát, amellyel átvették a kormányzást. Emlékeztetett arra, jövőre a GDP 1 százalékát fordítják honvédelemre. Szerinte ebből az összegből különösebb technikai fejlesztések nem lesznek, holott a honvédség egy Patyomkin-hadsereg, mivel nincsen egyetlen szállító repülőgépe sem, amely fel tudna szállni.



NGM: támogatható a rendőrség és a honvédség költségvetése



Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára szocialista politikusnak válaszolva arra hívta fel a figyelmet, hogy mind a belügyi, mind a honvédelmi területen érdemi béremelés indult el és folytatódik jövőre is. Hozzátette: a rendvédelmi és honvédelmi közalkalmazottak bére is emelkedett már, kétszer 5 százalékos mértékben.

A közalkalmazotti bértábláról közölte, az rögzíti a táblákat, a minimálbér és a garantált bérminimum meghatározza a szorzókat. Nincs olyan, hogy 69 ezer forintos bruttó fizetés, a minimálbért és a garantált bérminimumot a végzettség szerint mindenkinek ki kell fizetni - mondta.

A börtönök építéséről elmondta, hogy azért érvénytelenített a kormány több közbeszerzést is, mert túl magas volt az áruk, de a költségvetésben biztosítják azokra a forrásokat.

Az államtitkár a honvédelmi költségvetéssel kapcsolatban azt javasolta, hogy a GDP-arányos számok mellett a GDP nominális értékét vegyék figyelembe. Rögzítette: a GDP is növekszik és a GDP-arányos kiadás is növekszik. Úgy értékelt, a Belügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium költségvetését is lehet támogatni.



KDNP: a kormány az unió átlagát lényegesen meghaladó mértékben költ családtámogatásokra



Hollik István (KDNP) szerint a magyar kormány GDP-arányosan az unió átlagát lényegesen meghaladó mértékben költ családtámogatásokra. Szerinte a költségvetés számai, így a hiány 3 százalék alatti mértéke mutatja, hogy nem választási költségvetésről van szó.

Elmondta, a jövő évi költségvetésben továbbra is kiemelt szerepe lesz a gyermekvállalás ösztönzésének, az eddigieknél nagyobb hangsúlyt kap a határon kívül élő magyarok gyermekvállalásának támogatása.

Összegzése szerint jövőre összesen 1900 milliárd forint áll rendelkezése családtámogatásra, ez a GDP közel 5 százaléka.


Államtitkár: a kormány ellenáll a tömeges népvándorlásnak



Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár a szocialista felszólalásra reagálva azt mondta: Harangozó Tamás kétségbe vonta a határ menti őrtornyok, utak és egyéb tárgyak építésére fordított összeg szükségességét. Hozzátette, valóban jobb lenne, ha nem kellene milliárdokat költeni az ország védelmére, hiszen akkor még többet lehetne fordítani a belügyi, honvédelmi állományra, azonban Soros György, a szocialisták "segítője, gazdája" elhatározta, hogy Európát valamilyen módon átformálja a migráción keresztül. Ezért van szükség a kerítésre, a határvédelemre - mondta.

Hangsúlyozta: a kormány nem engedi Magyarország sem etnikai sem vallási megváltoztatását, és a tömeges népvándorlásnak ellen fog állni. Szerinte a szocialisták nem értik ennek a problémának a súlyát, ezért nem támogatják az ország védelmét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!