OGY - Krónika 2. rész (Czeglédy-ügy, zárszámadás)

Belföld, 2017.10.19

A Czeglédy-ügyről, majd a 2016-os zárszámadási törvényről és az ezzel kapcsolatos Állami Számvevőszéki jelentésről vitáztak a képviselők csütörtökön az Országgyűlésben.



Fidesz: a DK-nak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van a Czeglédy-ügyben



Bóna Zoltán, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: Czeglédy Csabától "nem állnak messze a zűrös ügyek", hiszen 2002-ben 8 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, mert több millióval károsította meg a magyar államot, a mostani ügyben ugyanakkor a Czeglédy által vezetett Humán Operátor Zrt. köré épülő bűnszervezet 3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek, valamint közel ezer diák nem kapta meg a fizetését, és ők várhatóan csak hosszú jogi procedúra után juthatnak hozzá a járandóságukhoz. A Fidesz-KDNP által benyújtott javaslat ezért felkéri a kormányt, hogy tegyen lépéseket a kártalanítás érdekében.

Kijelentette: az ügyben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíciónak és az egész magyar baloldalnak politikai felelőssége van, ezért indokolt annak vizsgálata, hogy történt-e burkolt pártfinanszírozáshoz. Felhívta a figyelmet arra, hogy Czeglédy Csaba a Gyurcsány Ferenchez köthető Altustól 80 millió forint kölcsönt kapott.



MSZP: politikai hisztériakeltésről van szó



Legény Zsolt, az MSZP vezérszónoka azt mondta: a javaslatot nem támogatják, mert az "egy hazug állításokkal mesterségesen felnagyított probléma megoldásának látszatát keltő, de arra valójában alkalmatlan politikai eszköz", "politikai hisztériakeltés", amellyel az MSZP-re vagy a baloldalra akarják az ügyet ráhúzni. Hangsúlyozta: a Czeglédy Csaba vezette Humán Operátor Zrt. nem károsított meg több mint ezer diákot vagy fiatalt, mert 2017. június 9. és 13. között az arra jogosultak döntő része megkapta a májusban esedékes bérét.

Szerinte, ha a Fidesz valóban segíteni akarna a diákokon, akkor egy olyan törvényjavaslatot kellett volna benyújtania az Országgyűlésnek, amely lehetővé teszi, hogy a büntetőeljárás miatt zárolt számlákról az adóhatóság által felügyelt módon a munkabérek kifizetésre kerülhessenek.



Jobbik: a Fidesz Szombathelyen az MSZP-vel összeborulva "mutyizik"



Szilágyi György, a Jobbik vezérszónoka közölte: támogatják a javaslatot, mert egyetértenek azzal, hogy a károsult fiatalok megkaphassák jogos járandóságukat, szerinte ugyanakkor "álszent dolog", hogy a Fidesz magát "jó zsarunak", az MSZP-t pedig "rossz zsarunak" állítja be az ügyben. Ha jobban megnézzük az elmúlt fél évet, akkor rájövünk, hogy "önök nem zsaruk, hanem bűntársak már megint" - fogalmazott.

Kifogásolta, hogy a Fidesz csak most nyújtott be javaslatot az ügy rendezése érdekében, holott a helyi Jobbik már júliusban javasolta a kártalanítást. Felvetette azt is: a szombathelyi képviselőtestület nagykoalícióban szavazta meg, hogy ne induljon Czeglédy Csaba ellen összeférhetetlenségi és a méltatlansági eljárás, nem indítottak ellene vagyonosodási vizsgálatot, valamint az ügy kirobbanása után még másfél hónapon keresztül a helyi stadion építését felügyelő bizottság éléről sem váltották le. Önök Szombathelyen az MSZP-vel összeborulva mutyiznak - fogalmazott.

A fideszes Hende Csaba ügyrendi kérdésben kért szót a képviselő felszólalása után, és azt mondta, hogy a jobbikos politikus "súlyosan félrevezette az Országgyűlést", ugyanis a szombathelyi önkormányzat megindította a vagyonnyilatkozati eljárást Czeglédy Csaba ellen, a méltatlansági eljárást pedig azért utasították el, mert ahhoz jogerős ítélet lenne szükséges. Az elnöklő Jakab István kijelentette: a felszólalást nem tudja ügyrendiként kezelni, és nem nyit vitát erről a témáról. Az elnök elnapolta a vitát, amely délután folytatódik.



Banai Péter: felelősségteljes gazdálkodás jellemezte 2016-ot



Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a zárszámadási törvényjavaslat általános vitájában azt mondta: felelősségteljes gazdálkodás eredményeként stabil államháztartás és az előrejelzésekkel összhangban lévő makrogazdasági folyamatok jellemezték a 2016-os évet. Az államháztartásért felelős államtitkár közölte: a GDP 2,2 százalékos növekedésével az Európai Unió átlagos szintje felett teljesített a magyar gazdaság, miközben az államháztartási hiány a tervezettnél is kedvezőbben, a GDP 1,9 százalékában teljesült.

Hozzátette: az adósságfinanszírozás stabilitásának erősítését célzó intézkedéseknek köszönhetően az államadósság a 2015. év végi 74,7 százalékos szintről az uniós módszertan szerint 73,9 százalékra csökkent.



ÁSZ: növekedés jellemezte tavaly a magyar gazdaságot


Domokos László az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke azt mondta: a számvevőszék megállapította, hogy a 2016. évi költségvetés végrehajtása szabályszerű volt. A hiány és az államadósság alakulása a jogszabályi előírásoknak és az uniós feltételeknek megfelelt; a zárszámadási törvényjavaslat megalapozott, az abban szerepeltetett adatok megbízhatóak.

Az ÁSZ-elemzés egyik legfontosabb következtetéseként hivatkozott arra, hogy a gazdasági válság megszűnését követően a magyar gazdaság növekedési pályára állt és növekedés jellemezte tavaly is. "2016-ban a magyar gazdaság az európai uniós források jelentős visszaesése mellett is képes volt az Európai Unió átlagát meghaladó, több mint 2 százalékos GDP-növekedésre" - hívta fel a figyelmet.

Kitért arra, hogy tavaly a centralizációs arány előző években tapasztalt növekedési trendje megfordult, és a 2015-ös 48,2 százalékhoz képest 3,4 százalékponttal csökkent. E mutató alakulásában az uniós források kisebb mértékű felhasználása mellett tükröződnek a kormányzat adópolitikai intézkedései és a munkajövedelem adóterhelésének csökkentése - fejtette ki Domokos László.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!