OGY - Krónika 2. rész (vitanap az elvándorlásról)

Belföld, 2014.12.03

A külföldön dolgozók és tanulók hazatéréséhez szükséges feltételek megteremtésének fontosságát hangsúlyozták a kormánypárti vezérszónokok a Magyarországról történő elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról című szerdai parlamenti vitanapon. Az MSZP vezérszónoka ezzel szemben azt mondta, a kivándorlás igenis súlyos kérdés, ám a kormány azt nem veszi komolyan.



Fidesz: a kormány mindent megtesz azért, hogy hazacsábítsa a külföldön dolgozókat


Bánki Erik, a Fidesz vezérszónoka - a vitanap címére utalva - azt mondta, nincs értelme ki- és elvándorlásról beszélni, mert bármikor visszatelepülhetnek Magyarországra azok, akik tanulni, szakmai gyakorlatra vagy munkát vállalni mentek átmenetileg külföldre.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai magyar fiatal generáció az első, amelynek a külföld fogalma nem az emigrációval kapcsolódik össze, hanem más kultúrák megismerésével, kipróbálásával. Vagyis a mai fiatalok már úgy szocializálódtak, hogy nyitottak az európai határok, szabadon lehet mozogni, tanulni, dolgozni - magyarázta.

A kormánypárti politikus szerint nem arról van szó, hogy ezek az emberek politikai vagy magyarországi életkörülményekből adódó elégedetlenség miatt mennek külföldre, ezt sokkal inkább például szakmai kihívások, valamint a magyar és a nyugati bérek közötti különbségek magyarázzák.

Bánki Erik azt is kiemelte ugyanakkor, hogy Közép-Európában még mindig Magyarországon a legjobb a helyzet azt vizsgálva, hogy a társadalom hány százaléka él és dolgozik külföldön. Hozzátette, szerinte nem igaz, hogy a 2010-es kormányváltás után történt volna nagy mértékű változás a külföldön munkát vállalók és tanulók számába.

A fideszes képviselő hangsúlyozta: a kormány feladata olyan környezetet teremteni, amely vonzó a hazatéréshez. Ő a kabinet által kijelölt irányt jónak tartja, szerinte ugyanis egyre jobbak a feltételek ahhoz, hogy az ideiglenesen külföldön tartózkodók hazatérjenek.


MSZP: a kormány nem veszi komolyan a tömeges kivándorlás problémáját


Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP vezérszónoka arról beszélt, hogy az elmúlt években megindult tömeges kivándorlás a Fidesz-KDNP kormányzásának eddigi legszomorúbb, egyben helyrehozhatatlan következménye, ez a folyamat ugyanis keresztülhúzhatja a Magyarország gazdasági rendbetételével kapcsolatos elképzeléseket.

A kormány azonban nem veszi komolyan a kivándorlás súlyos problémáját - jelentette ki.

A szocialista politikus kiemelte, hogy az országot elsősorban a teljesítményorientált fiatalok és a legképzettebb társadalmi csoportok hagyják el. Többségük gyermektelen - folytatta -, ami összefügg a születésszám csökkenésével, de vannak olyanok is, akiknek a családjukat kell itthon hagyniuk a megélhetés miatt. Hozzátette továbbá, hogy sokan vannak azok, akik tanulási terveik miatt hagyják el az országot.

Bangóné Borbély Ildikó hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság is megsínyli ezeknek az embereknek a hiányát.

Az MSZP-s parlamenti képviselő véleménye szerint a kormány politikája megbukott, tömegeket kényszerít ugyanis arra, hogy elhagyja hazáját.

A kabinetnek cselekednie kellene, és olyan jól fejlődő, vonzó országot kialakítani, ahol a fiatalok tanulhatnak, dolgozhatnak és családot alapíthatnak - mondta.


KDNP: olyan világot kell teremteni, amely itthon tartja a fiatalokat


Hargitai János, a KDNP vezérszónoka felszólalásában azt mondta, nem akarja bagatellizálni a külföldre távozás kérdését, hiszen az akár egy kis megyényi népességet is érinthet. Ő is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy közép-európai viszonylatban a magyar szám viszonylag még mindig alacsony.

Szerinte azonban nem kell elvándorlásról beszélni, mert ezeknek az embereknek a jó része vissza akar és vissza is fog jönni Magyarországra, a politikusoknak pedig azon kell ügyködniük, hogy ebből a helyzetből valóban ne legyen elvándorlás.

A kereszténydemokrata képviselő kifejtette: a történelemben mindig volt és mindig is lesz migráció, sőt volt olyan időszak, amikor a migráció iránya Magyarország volt. A munkaerő szabad áramlásának Európájában a migráció valahol természetes jelenség - jegyezte meg.

Hargitai János arról is beszélt, hogy nem egységes az a munkaerő, amely ideiglenesen külföldön talál magának lehetőséget. Megemlítette a Sopron térségében naponta vagy hetente külföldre ingázókat, megyéjéből, Baranyából példaként hozta az idénymunkát vállalókat, valamint szólt azokról, akik tartósabb időre hagyják el az országot.

A KDNP-s politikus hangsúlyozta, mindent meg kell tenni e folyamat fékezéséért, mert közös felelősség, hogy Magyarországon megteremtődjön az a világ, amely itthon tartja a fiatalokat. A kormány pedig éppen azon dolgozik, hogy ez minél hamarabb megvalósuljon - zárta szavait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!