TV műsor

OGY - Krónika 3. rész (napirend előtt, kérdések)

Belföld, 2017.12.04

A 4-es metró ügyéről is elhangzott egy napirend előtti felszólalás az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők áttértek a kérdésekre.Fidesz: az Alstom-ügy minden idők legnagyobb korrupciós ügye


Buday Gyula (Fidesz) arra mutatott rá: mintegy 60-70 milliárd forintnyi uniós bírság fenyegeti Magyarországot a 4-es metró körüli korrupciós botránya miatt. Az ellopott 166 milliárd forintból 76 milliárd forint érkezett az unióból - ismertette.

Az unió csalás elleni hivatala mellett az Egyesült Királyság jelentős csalás elleni hivatala vizsgálatának eredményeire is emlékeztetett: az Alstom-vezetők 2,7 millió euró kenőpénzt biztosítottak magyar baloldali politikusoknak. Idézte az országgyűlési és a fővárosi bizottsági vizsgálatok eredményét, és azt is, hogy büntető eljárás is folyik.

Az Alstom-ügyet minden idők legnagyobb korrupciós ügyének nevezte, amelyért szerinte a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormányokat és a Demszky Gábor által irányított MSZP-SZDSZ városvezetést terheli. Hová tűnt el a pénz? - tette fel a kérdést, emlékeztetve, amikor Gyurcsány Ferenc korábban azt mondta: jobb, ha nem beszél arról, honnan érkezett pénz az MSZP-hez.

Csepreghy Nándor szerint az MSZP arra képes ellenzékbe, amit kormányon is tett, korrupcióra és károkozásra.

Közölte: a miniszterelnök felkérte a gazdasági minisztert, hogy a bírságként szóba jöhető összeget úgy különítse el a jövő évi büdzsében, hogy az az egészségügyi, a szociális és az oktatási kiadásokat ne érintse, hogy a szocialisták és szabad demokraták bűnei miatt ne érhesse további kár az országot.

Próbálják az összeget "lealkudni", vagy elérni, hogy minél később kelljen azt kifizetni - tette hozzá, hangsúlyozva: a beruházás kedvezményezettje a főváros volt, tehát, ha a bírságot meg kell fizetni, azt első körben a költségvetés állja, utána azonban a budapestieknek kellene a terheket viselni.

Több ma is aktív baloldali politikus érintettségére mutatott rá, kiemelve Gyurcsány Ferenc szerepét.


Kérdések


MSZP: érkezett-e feljelentés Demecser polgármesterének visszaélései miatt


Legény Zsolt (MSZP) a legfőbb ügyészt kérdezte arról, érkezett-e feljelentés Demecser város fideszes polgármestere felfüggesztését eredményező jogszabálysértések, visszaélések gyanúja miatt? Indítottak-e büntető eljárást?

Lajtár István, a legfőbb ügyész helyettese úgy felelt: Váradi László tevékenységével összefüggéséhez a megyei ügyészekhez, a megyei és nyíregyházi rendőr-kapitányságokhoz vagy az adóhatósághoz hétfő reggelig feljelentés nem érkezett.


Jobbik: elszámolnak-e a víziközmű-társulások?


Hegedűs Lorántné (Jobbik) az előző uniós költségvetési ciklusban sok százmilliárd forint állt rendelkezésre, hogy minden település csatornázva legyen. Az állam az önrészt is majdnem mindenhol átvállalta, ennek ellenére jelentős lakossági hozzájárulást szedtek a víziközmű-társulatok. Mire költötték ezt, ha az egész beruházás központilag finanszírozva volt? - kérdezte és sorolta az érintett településeket. Remélhetnek-e tisztességes elszámolást az érintett lakosok?

Seszták Miklós fejlesztési miniszter úgy felelt: az irányító hatóság a kérdésben nincs jogköre beavatkozni. Az érintett települések azon állampolgárai, akik befizették a hozzájárulást, elszámolást kérhetnek a víziközmű-társulattól.


LMP: miért nem emelik az önkormányzati köztisztviselők bérét?


Schmuck Erzsébet (LMP) arról beszélt, hogy az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács legutóbbi, idei utolsó ülésén sem született megegyezés az önkormányzati köztisztviselők béremeléséről. Megjegyezte: az érintettek többsége nettó 100-120 ezer forintot keres.

Szerinte a kormány mára teljesen kiüresítette az OKÉT-ot, az állam nem folytat érdemi párbeszédet saját munkavállalóival, s a bérekről évek óta nincs egyeztetés.

Meddig sanyargatják az önkormányzatokat, mikor emelik meg az ott dolgozók bérét?

Pogácsás Tibor, a belügyi tárca államtitkára azt mondta: az önkormányzati tisztségviselők az önkormányzatokkal állnak munkaviszonyban, ezek határozzák meg a bérüket, és éltek is ezzel a lehetőséggel.

Kiemelte: a kormány nagyon sokat tett az önkormányzatok talpra állítása érdekében, és példaként hozta az adósságállomány átvállalását.


Fidesz a Vas megyei köznevelési fejlesztésekről


Ágh Péter (Fidesz) a Vas megyei bölcsődék, óvodák és kisiskolák helyzetéről érdeklődött. Kitért arra, hogy ebben a ciklusban számos döntés született, amelynek következtében jelentős forrásokat sikerült biztosítani ezen intézmények számára, javítva a gyermekek, fiatalok ellátásának feltételeit. Hogy látják, Vas megyében milyen eredményeket sikerült elérni? - kérdezte.

Rétvári Bence, az EMMI államtitkára elmondta: bölcsődei- és óvodafejlesztésekre több mint 3, az iskolafejlesztésekre mintegy 2,5 milliárd forint érkezik. Megjegyezte: összességében jövőre a bölcsődék finanszírozására két és félszer több jut majd.

Ismertette: Vas megyében 84 új bölcsődei férőhely jön létre 300 millió forintból, 462 férőhelyet fejlesztenek 512 millióból, és 3605 óvodai férőhely újítanak fel 2,2 milliárd forintból. Emellett 10 ezer gyermek iskolai környezet újul meg - sorolta az államtitkár.
(MTI)


Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!