OGY - Krónika 3. rész (zárszámadás)

Belföld, 2017.10.19

A kormánypártok a gazdasági eredményeket méltatták a 2016-os zárszámadási törvény általános vitájában csütörtökön a parlamentben, az MSZP viszont úgy értékelt: a büdzsé nem a közjót szolgálta.



Fidesz: minden magyar teljesítménye benne van az eredményben



László Tamás, a Fidesz vezérszónoka azt hangoztatta, hogy minden magyar ember büszke lehet a 2016-os gazdasági eredményekre, abban mindenki munkája benne van. Mint mondta, a kormány folytatta a fegyelmezett költségvetéspolitikát, az államháztartás helyzete mindvégig stabil volt, a makrogazdasági mutatók pedig sok tekintetben kedvezőbbek voltak az előrejelzéseknél.

A 2,2 százalékos növekedés az uniós átlag feletti, a hiány 1,9 százalékon teljesült, miközben a GDP-arányos bruttó államadósság 73,9 százalékra csökkent.

A kormánypárti politikus kiemelte azt is, hogy mérséklődött az ország devizakitettsége, s tavaly mindhárom nagy hitelminősítő a befektetésre ajánlott kategóriába emelte Magyarországot.

László Tamás beszámolt arról is, hogy egy alkalommal, a megtakarítások miatt kellett módosítani a tavalyi költségvetést. A 420 milliárd forintos többletet egyebek mellett oktatásra, a családok támogatására, gazdaság- és vidékfejlesztésre, agrártámogatásokra és a tömeges migráció kezelésére ítélték oda.

Megjegyezte azt is, hogy ezzel szemben a szocialista kormányok mindig adóemelés és megszorítások miatt módosították a büdzsét.

A fideszes képviselő arra is kitért, hogy Magyarország minden maastrichti kritériumnak megfelel, közgazdasági körökben már az euró bevezetése a téma. 2010 előtt nem volt alapja az ilyen diskurzusoknak - mondta.

László Tamás úgy ítélte meg, hogy a gazdasági növekedés szerkezete hosszú távon fenntartható, azt segíti a háztartások növekvő fogyasztása és az is, hogy 3,4 százalékkal bővült a foglalkoztatás. Az export 2016-ban is meghatározó volt, tavaly rekordot döntött a külkereskedelmi többlet - mutatott rá.

Üdvözölte a szürke- és feketegazdaság ellen tett kormányzati lépéseket, továbbá a béremeléseket és adócsökkentéseket.



MSZP: a büdzsé nem a közjót szolgálta



Mesterházy Attila, az MSZP vezérszónoka felszólalásában azt emelte ki: 2016-ban tovább folytatódott a kormány azon gazdaságpolitikája, amely nem a közjót szolgálta, hanem a rokonokat és ismerősöket részesítette előnyben. Az oligarchák bankokat, szállodákat, sajtóorgánumokat vásároltak, s ezt az adófizetők pénzéből tudták megtenni, miközben az átlagos magyar családok nem gyarapodtak - vélekedett.

Az ellenzéki politikus szerint régiós kontextusban nem mutat jól a 2,2 százalékos gazdasági növekedés, Magyarország ezzel sereghajtó a visegrádi négyekben. Románia 4,6 százalékos növekedést ért el, s Szlovénia és Horvátország is 3 százalék feletti eredményre volt képes - tette hozzá.

A szocialista képviselő visszautasította, hogy az unió nélkül is működőképes lenne a kormány gazdasági modellje.

Az 1,9 százalékos hiányt értékelve azt mondta: ez vért és könnyeket takar, 100 milliárdok hiányoznak emiatt az egészségügyből, az oktatásból és a szociális szférából. A legnagyobb vesztesként az egészségügyet nevezte meg, hozzátéve: a kormány ezzel szemben prioritásként tekintett a Várba költözésre, a stadionokra és a "haveri zsebek megtömésére". Hozzátette: ennyire keveset sosem költött az állam nyugdíjakra.

Mesterházy Attila azt is szóvá tette, hogy az állam a gazdaság területén terjeszkedik, szerinte ez nem hatékony és sokba kerül.

Bírálta, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedések keretéből és az országvédelmi alapból a kormány rendeleti úton arra költ, amire akar.

Az MSZP-s politikus jelezte, hogy pártja nem támogatja a zárszámadást, amely hűen tükrözi az elhibázott, uniós források elpazarlására épített gazdaságpolitikát.



KDNP: a saját lábunkon állunk



Hargitai János, a KDNP vezérszónoka arról beszélt: nem baj, ha az ellenzék kritikus, de a számok nemzetközi összevetésekor meg kell nézni, honnan indult Magyarország. Vissza kell menni 2008-ig, amikor a szocialista költségvetéspolitika csődközelbe vitte az országot és csak rendkívüli támogatással tudott elemelkedni a mélypontról. Nem tudni, hogy ennek tehetségtelenség vagy más volt-e az oka - jegyezte meg, látszatkormányzásnak nevezve a 2010 előtti időszakot.

A kormánypárti politikus értékelése szerint a mostani kormány sikeressége annak köszönhető, hogy következetes és szigorú költségvetési politikát folytat. Ez teremti meg annak a lehetőségét is, hogy idén először nyugdíjprémium kifizetését teszi lehetővé a gazdasági teljesítmény - emelte ki.

Hargitai János mérföldkőnek nevezte, hogy Magyarország már nem kiszolgáltatott a pénzügyi világnak, hanem a saját lábán áll. Kikerült a túlzott deficiteljárás alól, s már nemcsak a piacok ismerik el teljesítményét, hanem a hitelminősítők is - fűzte hozzá.

A KDNP képviselője üdvözölte, hogy a kormány hat évre megállapodott a béremelések folyamatáról és folytatja adópolitikáját. A családi adókedvezmények révén 60 ezer forinttal több jut a családoknak - hangoztatta, hozzátéve: emellett lehetővé vált az otthonteremtési program beindítása és működtetése és az életpályamodellek folytatása. Növekedett a nyugdíjak reálértéke, az érintettek pedig 10 ezer forint értékben Erzsébet utalványban is részesültek év végén - idézte fel.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!