OGY - Krónika 4. rész (statisztika, állami ingatlanok)

Belföld, 2017.04.20

A hivatalos statisztikával összefüggő törvénymódosítások tárgyalása során az MSZP és a Jobbik is elsősorban adatvédelmi problémák miatt bírálta a javaslatot csütörtökön az Országgyűlésben. A vita után több állami tulajdonú ingatlan ingyenes egyházi tulajdonba adásáról tárgyaltak a képviselők.



MSZP: a KSH a személyi számot is lekérheti


Józsa István, az MSZP vezérszónoka felszólalása elején azt mondta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tevékenysége annak a bizonyítéka, hogy "önök totális diktatúrát építenek ki, vagy legalábbis ezt szándékoznak kiépíteni". Amikor egy választási évben a KSH nem hozza nyilvánosságra a szegénységi adatokat, amikor 17 hónapon keresztül nem lehet megtudni a népszámlálási adatokat, illetve amikor nem adják ki a politikai szempontból kényes adatokat, az a "lopakodó diktatúra" - fogalmazott.

Szóvá tette, hogy az indítvány 64 jogszabályt módosít, köztük a még csak tavaly decemberben elfogadott és idén év elején hatályba lépett hivatalos statisztikáról szóló törvényt. A rendelkezések nagy részének az a lényege, hogy a statisztikai cél igazolása mellett egyes adatokat az egyedi azonosításra is alkalmas módon kell átadni a Központi Statisztikai Hivatalnak, ez viszont már érinti az információbiztonság kérdését - tette hozzá.

A képviselő leszögezte: indokolni kellene, hogy miért kérhet le a KSH egyedi azonosításra is alkalmas adatokat, például az univerzális azonosítóként működő személyi számot. Példaként említette, hogy ezután a KSH az összes választásra jogosult magyar állampolgár személyi számát lekérheti és összegezheti egy állományban, "és az állomány ki tudja, utána hova tud kerülni".


Jobbik: aggályos az egyedi azonosítók kezelése


Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka vérlázítónak nevezte, ahogy a kormány a statisztikai adatokkal és a titkosítási folyamatokkal bánik. Véleménye szerint aggályokra ad okot, hogy egyedi azonosításra alkalmas adatokat kontroll nélkül akarnak kezelni. Külön kiemelte, hogy az indoklás ellenére sem látja azokat a szakmai célokat, amelyek indokolják, hogy ezeket az adatokat miért kell tömbösítve alkalmazni.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a választásra jogosultak igen kényes személyi adatai kerülhetnek veszélybe.

Z. Kárpát Dániel összegzésként azt mondta, hogy a javaslatcsomag tartalmaz szakmailag pozitív elemeket, de nagyon aggályos pontokat is.


Ukrán nemzetiségi szószóló


Hartyányi Jaroszlava ukrán nemzetiségi szószóló azt mondta: az előterjesztés jogharmonizációs követelményeknek tesz eleget, a nemzetiségek bizottsága azonban azt kezdeményezi, hogy a törvény rögzítse: a nemzetiségi önkormányzatok - az országost kivéve - gazdálkodási és egyéb tekintetben nem önálló adatszolgáltatók, hiszen a helyi nemzetiségi önkormányzatok adatszolgáltatási kötelezettségének a helyi önkormányzatok tesznek eleget.


Vita az adatkezelésről


Dunai Mónika (Fidesz) a szocialista Józsa István felszólalására reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a személyes adatokat az adatfeldolgozás után vagy törli, vagy különválasztva tárolja őket. Semmilyen adat-összekapcsolást nem végezhet az adatkezelő - jelentette ki.

Józsa István (MSZP) erre azt mondta, valóban igaz, hogy az adatkezelési törvény ezt tiltja. Ám mivel a KSH gyakorlatában előfordult például adatvisszatartás, az MSZP él a gyanúperrel, hogy a hivatalban esetleg visszaélnek a személyi azonosító számmal - mondta, szorgalmazva ezért, hogy a KSH ne kapja meg ezt az adatot.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára zárszavában visszautasította, hogy a KSH "kozmetikázná" az adatokat.

Az elnöklő Latorcai János a vitát lezárta.


Állami tulajdonú ingatlanok ingyenes egyházi tulajdonba adásáról


Homolya Róbert, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára expozéjában kifejtette: a javaslat alapján egyházi személyek ingyenesen jutnának hozzá állami tulajdonú ingatlanokhoz kulturális, hitéleti, nevelési, oktatási, szociális feladataik elősegítése érdekében.

A kedvezményezettek között van az Egri Főegyházmegye, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség, a Don Bosco Szalézi Társasága és a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus. Utóbbi a főváros VIII. kerületében, a Múzeum utca és az Ötpacsirta utca sarkán lévő Károlyi-palotát kapná meg, hogy megfelelő helye legyen a liturgia gyakorlására és az egyház irányítására. Az államtitkár hangsúlyozta: a műemléki védettség nem szűnik meg a tulajdonjog átadásával.


Fidesz: az egyházaknak évszázados nemzetmegtartó szerepük van


Bóna Zoltán (Fidesz) az átadandó állami ingatlanok közül példaként említette az egri érseki palota alatti pincerendszert, egy esztergomi kollégiumot és a miskolci zsinagóga melletti ingatlant.

Kiemelte azt is, hogy a javaslattal valódi otthonra lelhet a Konstantinápolyi Egyetemes Patriarchátus - Magyarországi Ortodox Exarchátus.

A politikus egyebek mellett az egyházak évszázados nemzetmegtartó szerepére hivatkozva kérte a javaslat támogatását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!