OGY - Krónika 5. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.03.27

Az ásott kutak bejelentéséről, a paksi atomerőmű dolgozóinak béremeléséről, valamint az erőmű kiégett fűtőelemeinek tárolásáról is szó volt az azonnali kérdések során hétfőn, a parlamentben.



MSZP: felesleges állapotrajzot kérni az ásott kutakról


Az azonnali kérdések sorát nyitó Gőgös Zoltán (MSZP) arról beszélt, hogy egy végrehajtási rendelet miatt állapotrajzot kell készíttetni a falusi ásott kutakról. Felesleges ez a szigorúság, elég lenne, ha mindenki, aki ilyet használ, az bejelentené a kút létét - mondta. A hatóságok pedig eldönthetnék, hogy ezek közül melyeket kell ellenőrizni - tette hozzá.

A válaszadó Pogácsás Tibor belügyi államtitkár azt felelte, hogy az ellenzék felelősségre vonhatja a kormányt, ha úgy érzi, hogy nem tesznek meg mindent az ivóvízkészletek megőrzéséért. Most pedig azt próbálják negatív színben feltüntetni, hogy a már meglévő vízkivételi helyeket egy háromezer forintos eljárási díj ellenében utólag be lehet jelenteni és legalizálni - fogalmazott.


Jobbik: mikor mondatják le Trócsányi Lászlót?


Szilágyi György (Jobbik) arról beszélt, hogy Trócsányi László igazságügyi miniszter ügyvédi irodája "az állammal szemben lép fel" és abban érdekelt, hogy "közpénz százmilliókat" jutasson a magyar állammal pereskedő cégeknek. A politikus azt kérdezte, hogy mikor mondatják le a minisztert.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter azt felelte, hogy Trócsányi László munkájával a kormányfő teljes egészében elégedett. A miniszter személyes tisztességéhez soha kétely és kétség nem férhetett, mindenben megfelel az összeférhetetlenség követelményeinek, az ügyvédi tevékenységét 2007 óta szüneteltetheti, a vagyoni viszonyai pedig átláthatóak - összegzett.


LMP: megoldatlan a kiégett atomerőművi fűtőelemek tárolása


Schmuck Erzsébet (LMP) azt mondta, hogy Paksról utoljára húsz évvel ezelőtt vittek kiégett fűtőelemeket Oroszország felé, azóta itthon kell elhelyezni a nukleáris hulladékot. A nagy aktivitási atomerőmű-hulladék kezelése máig megoldatlan - hangsúlyozta. A politikus kiemelte, hogy a majdani végeleges tárolót a Baranya megyei Bodán akarják felépíteni, de erről nem egyeztettek a pécsiekkel, ráadásul az Állami Számvevőszék szerint erre nem lesz elegendő a központi nukleáris pénzügyi alapban található pénz. Miként mentesíti a kormány a következő generációkat az atomerőművi hulladékkezelés költségeitől - tette fel a kérdést.

Lázár János azt válaszolta, hogy Magyarország 2004-ben az unió mellett az Euratom-szerződéshez is csatlakozott, ami meghatározza a kiégett fűtőelemek elhelyezésének a rendjét. Emiatt 2011 óta létezik az a szabályozás, amelyik szerint a nemzetállamoknak arra kell törekedniük, hogy saját maguk oldják meg a hulladék elhelyezését.

Magyarország ma is megoldja, hogy a kiégett fűtőanyagot külföldre szállítsák - emelte ki. Hozzátette, hogy eközben pedig elkezdődött egy kutatás arról, hogy hol és hogyan állnak rendelkezésre a magyarországi elhelyezés feltételei.


Fidesz: az EU egy sikeres békeprojekt


Hörcsik Richárd (Fidesz) arról beszélt, hogy szombaton volt 60 éves az Európai Gazdasági Közösséget létrehozó Római Szerződés. Az EU a kontinens történelmének legsikeresebb békeprojektje, az unió területén soha nem volt háború - emelte ki. Az unió egy rendkívül sikeres gazdasági vállalkozás is, amelyen belül szabadon lehet utazni és munkát vállalni.

Lázár János is az EU egyik legfontosabb sikerének nevezte, hogy az elmúlt 70 évben nem tört ki a kontinens egészét érintő háború, miközben az utóbbi hatvan évben jelentős volt a gazdasági fejlődés. Magyarország álláspontja, hogy a szövetséget fent kell tartani, miközben erősíteni kell az alapértékeket. Ez csak akkor lehetséges, ha a tagállamok "nem betegek", képesek megállni a saját lábukon, erős a gazdaságuk és meg tudják védeni magukat - szögezte le,


MSZP: a paksi dolgozók miért nem kapnak 30 százalékos béremelést?


Heringes Anita (MSZP) azt mondta, hogy a Magyar Villamos Művek (MVM) és azon belül a paksi atomerőmű dolgozóinak három év alatt harminc százalékos béremelést ígértek, de Pakson most sokan úgy érzik, hogy átverték őket, mert ezt nem kapták meg.

Fónagy János, a fejlesztési tárca államtitkára azt felelte, hogy a kabinet 2016. decemberében megállapodott a versenyszféra képviselőivel a legalacsonyabb minimálbér és szakmunkásbér emeléséről, miközben a munkabért terhelő járulékokat öt százalékkal csökkentették. Ezt követően megkezdték a tárgyalásokat az állami szférában foglalkoztatottak béremeléséről és mintegy 220 vállalat, köztük az MVM és a hozzá tartozó paksi erőmű is bejelentette a megállapodások eredményét - közölte.


Jobbik: "kiket szabadítottak ránk?"


Gyöngyösi Márton (Jobbik) arra kérdezett rá: miért nem a letelepedési államkötvényről szóló törvényt vonta vissza a kabinet, miért csak annak családtagokra kiterjesztését lehetetlenítette el egy rendeletben? A politikus, aki felidézte a mintegy 15 ezer kötvény kibocsátásának történetét, arra is választ várt: hány külföldi titkosszolgálat hány ügynöke, és hány terrorszervezet hány terroristája jutott be az Európai Unió területére a kötvénynek köszönhetően?

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium államtitkára úgy felelt: az unióban tizenhat országban alkalmaznak hasonló konstrukciót. Annak bevezetésekor a biztonság mellett cél volt olyan befektetéshez juttatni az országot, amely gazdaságilag megéri - fogalmazott, hozzátéve: a kötvény feltételrendszerét az Országgyűlés fogadta el, igénylői pedig négyszeres, szigorú szűrőn esnek át.

A közvetítő cégeket a gazdasági bizottság nyílt ülésen választotta ki - folytatta. Közölte azt is: a kötvényvásárlás drága folyamat ahhoz, hogy valaki terroristákat akarjon általa Európába csempészni, mint mondta, annál lényegesen olcsóbb módszer az emberkereskedelem.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!