OGY - Krónika 5. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2015.05.26

Fejlesztési kérdésekről és a halálbüntetésről is kérdezte az ellenzék kedden Orbán Viktor miniszterelnököt a parlamentben. Emellett a Corvinus jövőjéről és agrártámogatásokról is szó volt az azonnali kérdések során.



MSZP: hová kerülnek a szabadalmi hivatalt megillető bevételek?



Harangozó Gábor (MSZP) szerint egy Szingapúrral kötött szabadalmi megállapodás nem a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalát gyarapítja, hanem a Hipavilon Kft.-t és magánzsebeket. Azt kérdezte, miért kellett bevonni a céget, jogszerűen történik-e ez és miért nem maga a hivatal látja el a feladatát.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára jelezte, hogy a hivatalban 10 százalékkal csökkent a létszám, ezért vonták be a 100 százalékos állami tulajdonú nonprofit kft.-t részfeladatokra, az együttműködés jogi hátterét pedig törvény és kormányrendelet szabályozza. Visszautasította, hogy magánzsebekbe jutna pénz és jelezte, hogy a céget rendszeresen vizsgálja az Állami Számvevőszék és a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal.

Harangozó Gábor nem fogadta el a választ, a parlament azonban 110 igen, 38 nem szavazattal, 1 tartózkodás mellett igen.



Ezt követően az elnöklő Latorcai János lezárta az interpellációkat, és a Ház áttért az azonnali kérdésekre.


Orbán: a fejlesztési kabinet minden ülésén részt veszek


Az MSZP-s Harangozó Tamás azzal kapcsolatban kérdezte Orbán Viktort, hogy Eleni Tsakopoulos Kounalakis volt amerikai nagykövet a könyvében - sajtóhírek szerint - egyebek mellett arról írt, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterként minden héten leült a kormányfővel, átnézték a középítkezési projektek listáját, és eldöntötték, melyikeknek legyen prioritása, melyik pályázatok nyerjenek.

A szocialista politikus ez alapján egyebek mellett azt a kérdést tette fel a kormányfőnek: személyesen részt vett-e a fejlesztési kabinet szűk körű ülésein.

Orbán Viktor azt válaszolta: a fejlesztési kabinet minden ülésén részt vesz.


Orbán: a Jobbik azt akarja, lépjünk ki az EU-ból és a NATO-ból


A Jobbik elnök-frakcióvezetője, Vona Gábor arról faggatta a miniszterelnököt, szükségesnek tartja-e az európai uniós csatlakozási szerződés módosítását, amiről a Jobbik szerint népszavazást kellene kiírni.

Orbán Viktor erre úgy reagált: a jobbikosok "bújhatnak népszavazási kezdeményezés mögé", a lényeg az, hogy a Jobbik "azt akarja, lépjünk ki az EU-ból és a NATO-ból".

A kormánynak ezzel szemben - bár számos kritikai észrevétele van mind az EU-val, mind a NATO-val szemben - az az álláspontja: "Magyarországnak és a magyar embereknek az az érdeke, hogy tagjai maradjunk az EU-nak és a NATO-nak" - mondta.


Orbán: zavarják el, aki rám hivatkozva jelenik meg egy állami cégnél!


Az LMP-s Schiffer András azonnali kérdésében arról beszélt, hogy az Elios nevű cég, amelynek tulajdonosa a miniszterelnök családjába tartozik, 2010 óta 19 közvilágítási tendert nyert el, 8 esetben ellenfél nélkül.

Döntött-e olyan pályázat kiírásáról, amelyet később az Elios nyert meg? - kérdezte.

A kormányfő kijelentette: senki nem élvezhet előnyt, és nem szenvedhet el hátrányt sem kapcsolatai, sem származása, sem politikai nézetei miatt.

Közölte: még korábban utasította az állami cégekért felelős fejlesztési minisztert, hogy minden céget kötelezzen arra: "bárki, aki rám vagy családomra hivatkozva ott megjelenik, azonnal zavarják el".



Fidesz: felelősen viselkedtek a Corvinus vezetői?



Pósán László (Fidesz) a Budapesti Corvinus Egyetem feldarabolásának álhírével kapcsolatban tette fel a kérdést: felelős vezetőként viselkedtek-e az egyetem azon vezetői, akik hallgatói fórumot hívtak össze anélkül, hogy megbizonyosodtak volna az álhírt megalapozó levél eredetiségéről? Azt is firtatta: lehet-e személyi következmények egy ilyen vezetői döntésnek?

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára úgy felelt: két-három nap alatt kiderült, hogy a levél hamisítvány, és azok, akik politikai kommunikációjukban erre hivatkoztak, meg kell követniük a nyilvánosságot, vissza kell vonniuk politikai nyilatkozataikat.

Szerinte jól jellemzi a mai politika közéletet, hogy egyesek okirat-hamisítástól se riadnak vissza a kormány lejáratása érdekében.


MSZP: hogyan merülhetett ki két óra alatt a kertészeti gépberuházási pályázati keret?


Legény Zsolt (MSZP) egy kertészeti gépberuházási támogatásra kérdezett rá, amelybe szerinte hiba csúszott, mindössze két óráig lehetett rá pályázni, a forrás kimerülése miatt. Milyen lobbiérdek állt a mögött, hogy a kertészeti kisgépek rovására nagyobb gépek támogatását is beemelték a pályázati körbe?- kérdezte.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter válaszában elmondta: a vidékfejlesztési támogatások a Miniszterelnökséghez tartoznak. Tudomása szerint ugyanakkor itt a korábbi támogatási ciklus egy maradványkeretére írtak ki támogatást.


Orbán a halálbüntetésről


A jobbikos Mirkóczki Ádám a halálbüntetéssel kapcsolatban a miniszterelnököt egy mintegy három éve adott válaszára emlékeztette, amelyben a Jobbik kezdeményezésére úgy felelt: Magyarország az Európai Unióhoz csatlakozva elfogadta annak szabályait, amelyek nem teszik lehetővé ezt a büntetést. Utalva a kormányfő megváltozott álláspontjára Mirkóczki Ádám a Jobbik által kezdeményezett vitanap támogatására kérte Orbán Viktort.

A kormányfő válaszában rámutatott: 2012 óta annyiban is változott a helyzet, hogy Brüsszel megtámadta a tényleges életfogytiglani büntetés magyarországi alkalmazását. Mint mondta, ha Brüsszel rá tudja szorítani az országot arra, hogy a többszörös visszaeső súlyos bűnelkövetőket visszaengedje a társadalomba, "ne védekezzünk, hanem lépjünk előre (...), úgy válaszoljunk: akkor vitassuk meg a halálbüntetést".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!