OGY - Krónika 5. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2017.03.20

A migrációról és a munkaerőhiányról is szó volt az interpellációk között az Országgyűlés hétfői ülésén, majd a képviselők áttértek az azonnali kérdésekre.



Fidesz: Németországban vége a felelőtlen politikának?


Balla Mihály (Fidesz) arra mutatott rá: a migrációs válságra két válasz él Európában. Volt olyan ország, amely megvédte határait és Európát, míg mások ezzel ellentétesen cselekedtek, ellenőrzés, szervezettség nélkül engedték be az embereket hazájukba.

Kijelentette ugyanakkor: úgy tűnik, Németországban vége a felelőtlen politikának, egyes politikusaik már észak-afrikai országokban hoznának létre migránstáborokat.

Azt kérdezte: végre Németország is a migráció megfékezését tartja fontosnak?

Szabó László, a külügyi tárca államtitkára azt válaszolta: most olyan közel áll egymáshoz Berlin és Budapest álláspontja a migránsválságban, amilyenre régóta nem volt példa.

Emlékeztetett: a német szövetségi belügyminiszter észak-afrikai táborok kialakítását kezdeményezte, csatlakozva azokhoz, akik a válságot az unión kívül kezelnék. Már eredménynek tartják a balkáni útvonal lezárását - tette hozzá - és már a német kancellár szerint is harcolni kell az illegális migráció és az embercsempészek ellen.

Kijelentette azt is: az EU-Török megállapodás nem nyújt védelmet, és hangsúlyosan szólt a déli határzár megerősítésének szükségességéről.

Balla Mihály a választ elfogadta.


MSZP: a szakképzés átalakítása mikor hoz már eredményt?


Teleki László (MSZP) a munkaerőhiány gazdaságra gyakorolt hatásáról azt mondta: gyakran nem követelnek a munkaadók diplomát, a munkába álláshoz egy OKJ-s képzés is elég. Szerinte ez a minőség romlásához vezet, a szakemberhiány már versenyképességi hátrányt jelnet.

Mikor láthatunk valódi eredményeket a szakképzés átalakításából, amely elegendő képzett embert juttat a gazdaságnak? - tette fel a kérdést.

Cseresnyés Péter, a nemzetgazdasági tárca államtitkár azt felelte: Magyarországon a munkavállalók száma növekszik, a munkanélküliek aránya pedig csökkent.

Hozzátette: mindent megtesznek a munkaerő pótlásáért, példaként pedig azt hozta, hogy az elvándorlás megakadályozása érdekében itt történt a visegrádi országokban a legnagyobb mértékű minimálbér-emelés.

A kormány megkezdte a szakképzési rendszer fejlesztését is - tette hozzá - a jövőben a rugalmasan alkalmazkodó rövidebb képzésekre koncentrálnak.

A felmerülő munkahely-igény biztosítva van - fogalmazott, hozzátéve: nem nőtt a betöltetlen álláshelyek száma a szocialisták kormányzása idején tapasztalhatóhoz képest.

A képviselő nem fogadta el a választ, a Ház azonban igen: 102 igen szavazattal, 32 ellenében.


MSZP: számon fogják kérni Farkas Flóriánon az ORÖ pénzeit?


Az azonnali kérdések sorát nyitó Teleki László (MSZP) azt kérdezte, hogy számon fogják-e kérni a fideszes Farkas Flóriánon az az Országos Roma Önkormányzatnál (ORÖ) eltűnt 1,6 milliárd forintot. A képviselő indoklásként azt mondta, a kérdés nem csak a büntetőjogi vonatkozások, de a közvélemény megnyugtatása miatt is fontos. Sokan csak azt látják, hogy "Farkas Flórián lopott" és emiatt általánosítanak - jelentette ki a politikus, aki szerint jelenleg Magyarországon mélyponton van a cigányság megítélése.

A válaszadó Rétvári Bence, az Emmi államtitkára azt felelte, a kormány számára az is prioritás, hogy az ORÖ működőképessége megmaradjon, ahogy az is, hogy a felzárkózási programok is jól működjenek. Nem jó, ha valaki egy emberről van egy elképzelése, majd azt egy egész közösségre vetíti ki - jelentette ki. Emellett kiemelte, hogy tudomása szerint semmilyen eljárás során nem állapították meg Farkas Flórián személyi felelősségét.



Jobbik: az őket megillető bért kell fizetni a védőnőknek!


Vágó Sebestyén (Jobbik) arra kérdezett rá, a kormány támogatja-e, hogy a védőnők az őket jogosan megillető bért kapják meg. Méltánytalan és igazságtalan az a helyzet, hogy az érintettek az egészségügyi alapellátásban dolgoznak, de mégsem az egészségügyi bértábla alapján kapják a fizetésüket - tette hozzá.

Rétvári Bence azt felelte, hogy a kormányzat nagyon fontos intézményként tekint a védőnői hálózatra és amikor korábban megvolt rá a lehetőség, akkor arra törekedtek, hogy számukra többletfinanszírozást biztosítsanak. Az államtitkár visszakérdezett, hogy a Jobbik korábban miért nem támogatta a védőnők bérének emelését.


LMP: miért nem kapnak azonos bért a magyar és a nyugat-európai dolgozók?


Sallai R. Benedek (LMP) emlékeztetett az utóbbi hetekben felmerült témára, amelyik szerint Nyugat-Európában más minőségű élelmiszereket árusítanak a nagyobb élelmiszerláncok, mint Magyarországon. Felhívta a figyelmet, hogy ezzel párhuzamosan az említett élelmiszereket összeállító nyugat-európai dolgozók a magyar minimálbérnek minimum a négyszeresét keresik. Ha elvárják az azonos minőséget, akkor a kormány miért nem próbálja biztosítani a magyar munkavállalók számára az azonos jövedelmet? - kérdezte a képviselő.

Csepreghy Nándor a Miniszterelnökség államtitkára azt mondta, egyre több a visszaigazolás, hogy mialatt például a Magyarországon és Ausztriában forgalmazott termékek árában és csomagolásában nincs különbség, a minőségük mégis jelentősen eltér. Hangsúlyozta, hogy eközben viszont semmiképpen nem szabad összekeverni a kereskedelmi hálózatokban foglalkoztatottak béreinek kérdését a kereskedelemben árusított termékek forgalmazásának kérdésével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!