OGY - Krónika 5. rész (interpellációk, azonnali kérdések)

Belföld, 2017.04.18

A közoktatásról, a gyógyszertári modellről, valamint a vizes világbajnokság költségeiről is kérdezték a kormányt a képviselők kedden, az interpellációk során az Országgyűlésben.



LMP: a kormány vonja vissza a közoktatási terveit!


Ikotity István (LMP) kifogásolta, hogy meghatároznák, hány diák vehető fel szakiskolákba vagy gimnáziumba. A kormány ezzel szerinte gyerekek tízezreitől zárja el a továbbtanulás lehetőségét. Kistelepülési iskolabezárásokat is előrevetített, kijelentve: ezzel a kormányzat végleg lemondana a falvakról. Az LMP tiltakozik mindezek ellen, és felszólította a kormányt: vonja vissza ezen terveit.

Rétvári Bence kijelentette: a hatályos szabályok egyértelműen rögzítik, miként kötelező iskolákat fenntartani a kistelepüléseken, 8 óvodás vagy alsó tagozatos gyermek esetén, ha a szülők igénylik, helyben kell gondoskodni az általános iskoláról vagy az óvodáról. Prioritás ezek megtartása, ezért jött létre az az intézmény fenntartási hálózat, amely képes is ezeket működtetni - szögezte le.

Ikotity István nem fogadta el a választ. Azt a Ház szavazta meg 109 igen szavazattal, 28 ellenszavazat mellett.


Fidesz: sikert hozott a szakmai párbeszéd a patikusokkal


Nyitrai Zsolt (Fidesz) a 2010-es fenntarthatatlan gyógyszerellátási modellre emlékeztetett, a patikaliberalizáció okozta állapotokra. Az elmúlt hét évben azonban a kormány és a gyógyszerészi kamara együttműködésének köszönhetően a 8300 gyógyszerész és asszisztensei a patikáik többségi tulajdonosai lehettek, így újra a magyar középosztály megbecsült tagjaivá válhattak. Ezzel stabilizáció indulhatott, a szakmai kompetenciák kerültek előtérbe - jelentette ki. A képviselő a sikert a szakmai párbeszédnek tulajdonította. Feltette a kérdést: mire számíthatnak a gyógyszerészek?

Rétvári Bence azt mondta: a megelőző kormány puszta üzletként tekintett a hivatásra, csak a profitot nézték, nem azt, hogy patikusok kezében legyenek a patikák.

A kormány és a gyógyszerészek stratégiai szövetségének eredményeként írták elő, hogy idén januártól már többségi tulajdont kellett szerezniük a patikusoknak a gyógyszertárakban, hogy azok ne spekulációs társaságok tulajdona legyen. Ehhez kedvezményes hitel is rendelkezésre állt. Külön támogatást kapnak a kistelepülési patikák - tette hozzá.

Nyitrai Zsolt elfogadta a választ.


MSZP: tudja a kormány végül mennyibe is fog kerülni a vizes vb?


Burány Sándor a vizes vb-ről kérdezett, és a szerinte elúszó milliárdokat tette szóvá. Mint kiemelte: nem múlik el nap, hogy ne derülne ki, milyen módon emelkednek a költségek.

A legújabb információk szerint 7,8 milliárddal lesz több a kiadás - mondta a képviselő, s tételesen részletezte azokat. Tudja a kormány, végül mennyibe fog kerülni? - kérdezte a szocialista politikus, hozzátéve: kezdetben 8 milliárddal számoltak, majd lett 25 milliárd, s ma már 100 milliárd felett járnak.

Fónagy János államtitkár reagálásában elmondta: a vizes világbajnokság hazánk egyik legnagyobb sporteseménye lesz, a világ négy legrangosabb eseményeinek egyike. Az eseményt sok száz millióan követik majd világszerte, s az országimázs erősítésére is kiemelt lehetőséget kínál. A rendezés nagy szervezőmunkát, jelentős beruházásokat, infrastrukturális fejlesztéseket igényel, s az alapvető számok nem változtak - mondta Fónagy János.

A szervezési költségek a nemzetközi szövetség által előírt tételeket tartalmazzák - rögzítette az államtitkár, aki szerint a sajtóban megjelenő számok tervezett tételek, hiába próbálják újként beállítani.

A képviselő a választ nem fogadta el, a parlament 109 igen, 13 nem és 14 tartózkodó szavazattal jóváhagyta.


Azonnali kérdések


MSZP: a kormánynak útjában vannak a gondolkodó emberek


Bárándy Gergely arról beszélt, hogy az "Orbán-rezsimnek" útjában vannak a gondolkodó emberek. Szerinte a CEU oktatói ilyenek: kritikus, gondolkodó emberek csapata, és kiemelt bűnük, hogy ilyeneket is képeznek. Úgy látta, hogy most a kritikus civilek megbélyegzése folyik, "haladnak a putyini úton". A szocialista politikus azt kérdezte, mi a következő cél?

Bárándy Gergely azt is firtatta, mi a véleménye a miniszternek Orbán Viktor kijelentéséről, miszerint viszket a tenyere a tüntetőktől. Ezzel szerinte burkoltan tettlegességre hívja fel saját szimpatizánsait.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy reagált: a civilekkel összefüggő szabályozási javaslatot nem a kormány terjesztette a parlament elé, a jogalkotói szándék tekintetében a képviselőtársaihoz kell fordulnia. A kormánynak nem áll szándékában, hogy bárki jogát korlátozza, akár egyetem alapításáról van szó, akár a gyülekezési joggal kíván valaki élni. Mi a probléma azzal, hogy fel kell tüntetni azt, hogy egy civil szervezetet, aki a közéletben részt vesz, ügyeit alakítja, valaki támogat? - kérdezett vissza.

A kormányfő szavairól azt mondta: ebben az országban szabad tüntetni, de mindenkinek be kell tartania a törvényeket. Felhívta a figyelmet arra, hogy vannak ebben az országban olyanok, nem kevesen, akik nem voltak ott a tüntetésen, és nem tudnak egyetérteni, ha valaki egy állami intézményt megdobál.

Bárándy Gergely viszonválaszában többek között a korábbi venezuelai elnököt, Hugo Chavezt idézte, miszerint "a barátaimnak bármit, az ellenségeimnek törvényt".

Lázár János azt mondta: a kormány szándéka az, hogy a CEU alapítóit ugyanazon jogok és kötelezettségek illetnék meg, mint más egyetemalapítókat, a jogegyenlőség elve alapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!