OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.05.22

A Mengyi-ügyről, a kivándorlásról, a Civil Összefogás Fórumról (CÖF), Mészáros Lőrincről és a lombikbébiprogramról is szó volt hétfőn az azonnali kérdések és válaszok órájában az Országgyűlésben.



MSZP: miért vágta el az ügyészség a Mengyi-ügy minisztériumi szálát?



Bárándy Gergely (MSZP) a fideszes Mengyi Roland büntetőügye kapcsán azt firtatta, miért "vágta el" a minisztériumi szálat a Központi Nyomozó Főügyészség, "a Fidesznek az ökle", az eljárás megszüntetésével. Az ügyet összefoglalva elmondta, a minisztérium a pályázatot úgy írta ki, ahogy a gyanúsítottak akarták. Olyan nincs, hogy nincs minisztériumi felelőse az ügynek - mondta.

Az ügyben Farkas Anikó, a miniszter kabinetfőnöke és Köpeczi-Bócz Tamás volt államtitkár egymásnak ellentmondó vallomást tett, mégsem szembesítették őket. Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét is indokolt lett volna meghallgatni - tette hozzá.

Polt Péter legfőbb ügyész közölte, Mengyi Roland ügye bírói szakban van, a vádirat szerint a fideszes képviselő kereste meg a volt államtitkárt, aki a megkeresést továbbította a főosztályvezetőjének, majd ezt követően írták ki a pályázatot. Rögzítette: a minisztérium részéről eljáróknál "büntetőjogi felelősséget nem lehetett kimutatni".

Jelezte, a nyomozóhatóság azt hallgatja ki tanúként, akitől érdemi információ várható.



Jobbik: fogy a népesség



Farkas Gergely (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy fogy a népesség és egy friss kutatás szerint 370 ezren tervezik elhagyni az országot. Komplex programcsomagot szorgalmazott és az bérunió támogatását kérte a kormánytól.

Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiaci államtitkára azt mondta, az elmúlt évben 32-33 ezren próbáltak szerencsét külföldön, és körülbelül ennyien is jöttek vissza. A kormányzati intézkedések közül kiemelte a munkahelyvédelmi akcióprogramot és az ifjúsági garanciaprogramot, amelyek segítik a fiatalok magyarországi munkavállalását.



LMP: utasították az MVM-et, hogy félmilliárdot adjon a CÖF-nek?



Szél Bernadett (LMP) azt kérdezte, utasították-e a Magyar Villamos Műveket (MVM), hogy félmilliárd forintot adjon a CÖF-nek. Mi van a támogatási szerződésben? - firtatta. Az ellenzéki képviselő szerint "komplettált ételek" receptjeinek kidolgozására kapott közpénzt a CÖF az MVM-től.

Nagyon nincsen rendjén, hogy egy állami vállalat, amely adóforintokkal gazdálkodik így szórja el az állampolgárok pénzét - közölte, majd azt kérdezte, a nemzeti fejlesztési miniszter támogatja-e a vizsgálatot.

Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter kijelentette: nem utasította a minisztérium az MVM-et. Kifejtette: az 508 millió forintot tavaly kapta meg a szervezet és idén november 20-ig kell elszámolnia azzal. Majd ezt követően lesznek abban a helyzetben, hogy az összeg felhasználását ellenőrizzék - közölte.



Fidesz: a magyar katonák garantálják az ország biztonságát



Csizi Péter (Fidesz) megemlékezett arról, hogy május 21-e a Magyar Honvédség napja. Közölte, a magyar katonák garantálják az ország biztonságát, őrzik a határokat, az utóbbi években többször is bizonyították rátermettségüket. Fontosnak nevezte, hogy hosszú távú pályaképet vázoljanak fel a katonának, ezért töretlenül folyik az illetményemelés és a bérjellegű juttatások rendszerének fejlesztése.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára közölte, május 21-én a Buda visszafoglalásának 168 évvel ezelőtti visszafoglalására emlékeznek. Azt mondta, jelentős fejlesztések és kiváló lehetőségek előtt áll a honvédség ma.



MSZP: hogy lehet, hogy a pályázatoknál vannak, akik mindig előre tudnak mindent?



Gőgös Zoltán (MSZP) életszerűtlennek tartotta, hogy van egy olyan cégcsoport, amelynek vezetője óránként 10 millió forintot keres. Az is életszerűtlen, hogy valaki megvásárol egy balatoni kempinget, majd másnap megjelenik egy állami pályázat kempingfelújításra. Hozzátette: életszerűtlennek tartotta, hogy "a gyerekkori barát, Mészáros Lőrinc" beszáll egy cseh cégbe, amelynek a fő tevékenysége atomerőművi berendezések gyártása.

Hogy lehet az, hogy a pályázati rendszerben valakik mindig előre tudnak mindent? - kérdezte.

Seszták Miklós miniszter válaszában azt mondta az ellenzéki képviselőnek, ha úgy gondolja, bármilyen szabálytalanság történt, akkor tegyen feljelentést.

Amíg ezt nem teszik meg, vagy nem konkrét az információjuk, vagy ez csak vagdalkozás - hangoztatta



Jobbik: legyen forrás a lombikbébiprogramban való részvételhez



Szilágyi György (Jobbik) közölte, demográfiai válságban van az ország, csökken a népesség, a mutatók nem javulnak és a kivándorlás is jelentős.

Arra kérte a kormányt, hogy támogassa a Jobbik azon költségvetési módosító indítványát, amely lehetőséget nyújtana, hogy a meddő párok önrészre pályázzanak az lombikbébiprogramhoz.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma családügyi államtitkára is komoly problémának tartotta a demográfiai válságot. Jelezte, 2016-ban minden egyes demográfiai mutató pozitív irányba változott.

Azt szeretnék, ha mindenki hozzájutna a tb-finanszírozott lombikprogramhoz és nem kellene a meddő pároknak pályázniuk. Erről kormányelőterjesztés van, a 2018-as költségvetésben megvan arra a forrás - közölte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!