OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések, napirend után)

Belföld, 2017.11.20

Önkormányzati kérdésekről és a gyermekétkeztetésről is faggatták a kormányt hétfőn a parlamentben az azonnali kérdések órájában. Az ülésnap napirend utáni felszólalásokkal ért véget.



MSZP: hogyan felügyelik az önkormányzatok törvényes működését?


Legény Zsolt (MSZP) arról érdeklődött, hogyan felügyelik a kormányhivatalok az önkormányzatok törvényes működését. Mint mondta, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Demecseren időközi választás volt, de az új testület felállása után is a polgármester felfüggesztését és egyes pénzügyi visszaélések kivizsgálását kezdeményezték.

Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára két napon belül teljes körű választ ígért a kérdésre.



Jobbik: mikor kapják vissza a nagykőrösiek a csatornapénzt?



Volner János (Jobbik) arról számolt be, hogy Nagykőrösön számos család önrészt fizetett a település csatornázásához, azonban végül másra használták fel a forrást. A település időközben közösségi forrásból nyert pénzt a feladatra - mondta, felvetve: volt, akit arról tájékoztattak, hogy nem kapja vissza a befizetett összeget vagy kevesebbet kap.

Csepreghy Nándor válaszában kifejtette: a kormány 557 millió forintot utalt át az önkormányzatnak, amely továbbította a pénzt az érintett társulásnak. Minden magánszeméllyel egyenként elszámolnak és visszajuttatják a teljes befizetést.



KDNP: hogyan segíti a kormány sportolók felkészülését?



Gaal Gergely (KDNP) a vizes világbajnokság megrendezését és a sportolói sikereket méltatva arról érdeklődött, hogyan segíti a kormány a sportolók felkészülését. Mint mondta, az infrastrukturális fejlesztések mellett a táplálkozástudománynak is fontos szerepe van, ebben is lépést kell tartani más nemzetekkel.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár válaszában arról számolt be, hogy a Testnevelési Egyetemen belül hiánypótló intézmény, a Sporttáplálkozás-tudományi Központ állt fel október 20-án, amely a legmodernebb technológiákkal képes vizsgálni az étrend-kiegészítőket és legális hatóanyagokkal segíteni a sportolókat. A szervezet feladata egy összetett adatbázis összeállítása és a vétlen doppingolás megelőzése - tette hozzá.



LMP: mikor adják vissza az iskolákat a településeknek?



Sallai R. Benedek (LMP) az iskolák állami kézbe vételét bírálta és azt sürgette, hogy a településeknek legyen nagyobb ráhatásuk az oktatásra. Közölte: visszaadnák az iskola-fenntartást azoknak az önkormányzatoknak, amelyek képesek rá. Azt kérdezte, mikor lesz erre lehetőség, mikor fordul meg a mostani tendencia.

Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter "udvariasságon túllépő merészségnek" nevezte, hogy az LMP-s képviselő kérdez, miután egy tévéműsorban Orbán Viktor felpofoztatását vetette fel. A tárcavezető visszautasította az erőszakot és ezt a fajta politizálást. A konkrét kérdésre azt válaszolta: az állam azért vette át az iskolákat a szocialisták idején súlyosan eladósodott önkormányzatoktól, hogy stabil állami költségvetés álljon mögöttük.



Fidesz: mik az ingyenes gyermekétkeztetés tapasztalatai?



Dunai Mónika (Fidesz) arról beszélt, hogy jelenleg mintegy 208 ezer gyermek kap az iskolai szünetekben is ingyenes étkezést, amire csaknem 6,7 milliárd forint áll rendelkezésre. Fontosnak nevezte a minőségi szempontokat, jelezve: közel 50 százalékkal nőt az egy napra jutó költség. Hozzátette: a 3 évesnél fiatalabbakat havi 8 ezer forint értékű élelmiszercsomaggal tudják segíteni. A tapasztalatokról érdeklődött.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára azt emelte ki, hogy az OECD legfrissebb felmérése szerint 5,1 százalékkal csökkent Magyarországon a gyermekszegénység, ezt a javulást csak három európai ország előzte meg. Az eredményt egyebek mellett a családi adórendszernek, az ingyenes tankönyveknek, az Erzsébet táboroknak és az ingyenes gyermekétkeztetésnek tulajdonította. Utóbbira az MSZP sajnálta a pénzt, most a kormány minden igénylőnek biztosítja - jegyezte meg.


Napirend után


Rétvári Bence (KDNP) a Dunakanyar és környéke fejlesztéséről beszélt. A kormány nevében válaszoló Csepreghy Nándor államtitkár azt mondta, hogy amikor a gazdaság jól teljesít, akkor a kormány olyan területeken is beruházásokat tud végrehajtani, ahol a recesszió idején nem.

Tuzson Bence (Fidesz) azt mondta, hogy nagyon komoly oktatási fejlesztések valósultak meg a dunakeszi választókerületben élő gyermekek érdekében. A válaszadó Csepreghy Nándor kijelentette, a családok támogatása több, mint szakpolitikai program, ezért a kabinet elkötelezett, hogy évről évre nagyobb összeggel támogassa őket.

Ágh Péter (Fidesz) arról számolt be, hogy a Vas megyei Vasszilvágy nevét nyolcszáz évvel ezelőtt említették először írásban.

Ander Balázs (Jobbik) korábbi felszólalásait folytatva Dél-Somogy problémáiról beszélt. Csepreghy Nándor azt mondta, hogy a kormány 2010 óta több, a vidéket és ezen belül a somogyi településeket támogató döntést is hozott.

Hoppál Péter (Fidesz) arról beszélt, hogy milyen kormányzati támogatást kap a népművészet és a kóruskultúra Baranyában.

Bodó Sándor (Fidesz) a közlekedési fejlesztések közül a Püspökladány-Ebes vasúti vonalszakaszt emelte ki.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a demográfiai helyzetről beszélt, amelyet szerinte befolyásol, hogy sokan nem tudnak otthont teremteni.

Csepreghy Nándor kifogásolta, hogy a Jobbik elnöke számos segítő intézkedést nem szavazott meg.

Farkas Gergely (Jobbik) szerint szükséges, hogy a közbeszéd részévé váljon az e-sport.

Tilki Attila (Fidesz) azokra emlékezett, akiket az egykori Szovjetunióba, Szolyvára hurcoltak kényszermunkatáborba.


Az elnöklő Lezsák Sándor az ülést bezárta, és jelezte, a következő ülés várhatóan jövő hétfőn lesz.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!