OGY - Krónika 6. rész (interpellációk)

Belföld, 2015.03.30

A brókerügyekről, a vízügyi fejlesztésekről, az egészségügyi dolgozókról és a tapolcai kórház felújításáról is beszéltek a képviselők az azonnali kérdések során hétfőn, a parlamentben.



MSZP: miért nem léptek hamarabb Quaestor-ügyben?


Bárándy Gergely (MSZP) azt mondta kiderült, hogy a Quaestor-ügyben sok kormánypárti politikus érintett, a miniszterelnök tudta, hogy mi fog történni, de csak a "fideszes haveroknak szólt". A Quaestor-ügyben csalásról van szó és az sem igényel komolyabb vizsgálatot, hogy a cégnél ki a döntéshozó - fogalmazott.

A képviselő azt kérdezte, mi tartott ennyi ideig, az ügyészség miért adta meg annak a lehetőségét, hogy a csalás elkövetői bizonyítékokat semmisíthessenek meg, megváltoztassák a cégstruktúrát és kimenthessék a vagyonukat.

Polt Péter legfőbb ügyész válaszában hangsúlyozta, hogy március 10-én történt a feljelentés, másnap más házkutatást tartottak a Quaestornál, majd további hét házkutatást rendeltek el. Tíz embert tanúként, később három embert gyanúsítottként hallgattak ki. Emellett mintegy harminc ingatlant, több mint harminc cég tulajdonrészét, több gépjárművet és számos nagy értékű ingóságot vettek zár alá.

Gyorsan, ütemezetten és eredményesen halad a nyomozás - jelentette ki Polt Péter.


A Jobbik a brókerügyek károsultjainak kártalanításáról kérdezte Orbánt


A jobbikos Hegedűs Lorántné a brókerbotrányok miatt, a károsultak kártalanítása ügyében fordult a kormányfőhöz.

A miniszterelnök kifejtette: a Buda-Cash ügyében a betétesek 96,5 százalékát kártalanították 30 millió forint erejéig. Quaestor-ügyben szorgalmazta, hogy a Befektető-védelmi Alap (Beva) 6 millió forintig kártalanítsa az ügyfeleket, ami 22 ezer kisbefektető teljes kártalanítását jelentené. A fennmaradó 9500 embert a Fidesz által javasolt vagyonalapból kártalanítják majd - jegyezte meg.


A KDNP a vízügyi fejlesztésekről


Hoffmann Rózsa (KDNP) azt mondta, hogy a víz a legfontosabb lételem és Magyarországnak a földje mellett a víz a legnagyobb kincse, ezért fontos mindent megtenni a helyes vízgazdálkodás érdekében.

A víz viszont kártékony is tud lenni, akár emberéleteket is ki tud oltani - folytatta. A képviselő azt kérdezte, milyen vízügyi fejlesztések vannak folyamatban és milyeneket akar a kormány a jövőben megvalósítani?

Pogácsás Tibor önkormányzati államtitkár az árvízi védekezésről azt mondta, hogy változik a jogszabályi környezet, amelynek során meghatározzák az új mértékadó árvízszintet, folyamatban van a mederkezelési tervek kidolgozása valamint újrarajzolják az árvízveszély és kockázati terveket.

Arra is kitért, hogy jelenleg 782 sérülékeny ivóvízbázist tartanak nyilván, ezek monitorozása zajlik.


Az LMP az egészségügyi dolgozók követeléseiről


Ikotity István (LMP) arra hívta fel a figyelmet, hogy a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara nemrégiben 12 pontban fogalmazta meg a követeléseit. A testület nagygyűlésén tett államtitkári ígéret ellenére még mindig nincs életpálya-modell, nem rendezték a béreket és a munkakörülmények is folyamatosan romlanak - emelte ki.

Hol tartanak a kamara 12 pontjának és a kormányzati ígéreteknek a megvalósításával? - kérdezte a képviselő.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta, a tárca folyamatos kapcsolatban áll a kamarával. A kabinet olyasfajta új forrásokat próbált teremteni, amelyek más országokban nem a gyógyítás plusz fedezetét szolgálják. Összesen 95 ezer dolgozónak tudtak valamekkora, átlagban 27 százalékos béremelést adni - tette hozzá.

Kiemelte, hogy további fejlesztésekre van szükség, ezek fedezetét jelenti többek között az egészségügyi ágazat idei költségvetésében szereplő plusz hat százalék.


Fidesz: mikor újul meg a tapolcai kórház?


Bene Ildikó (Fidesz) komoly eredménynek nevezte, hogy sorra újulnak meg a kórházak, ugyanis a kormányzat a rendszerváltozás óta a legnagyobb egészségügyi fejlesztést indította el.

A képviselő azt kérdezte, mikor nyithatja meg kapuit a tapolcai kórház, amelyiket 2,3 milliárd forintból fejlesztenek.

Rétvári Bence azt felelte, a kórházban az egynapos sebészeti betegellátás kiterjesztése, illetve a krónikus ápolási és rehabilitációs ellátás megtartása zajlik. Ezen belül megépítik a helyi mentőállomást is - közölte. Emellett a tüdőgyógyászati és kardiológiai rehabilitációs szolgáltatásokat is fejlesztik - mondta.

Úgy látják, hogy idén nyárra elkészülhetnek a fejlesztések - jelentette be.


Orbán: csütörtökön közlik, mely állami intézmények érintettek


A szocialista Tóth Bertalan azt kérdezte egyebek mellett azt Orbán Viktortól, volt-e konkrét információja arról, hogy a minisztériumok tartottak közpénzt brókercégeknél, "vagy csak a megérzésére hagyatkozott".

Válaszában a miniszterelnök csütörtökre ígérte a közvélemény tájékoztatását arról, mely állami háttérintézményeknek volt pénzügyi kapcsolata brókercégekkel.

Orbán Viktor felidézte azt az utasítását, hogy minden minisztériumnak át kell néznie, van-e pénzügyi kapcsolata brókercégekkel, "állomásoztat-e" náluk közpénzt, és ha igen, azonnal vonja ki onnan.

Ha minden igaz, a minisztériumokban zajló, erre vonatkozó adatgyűjtések szerda estére, csütörtök reggelre véget érnek, így csütörtökön lehet majd tájékoztatni a közvéleményt arról, mely háttérintézmények hogyan érintettek az ügyben, és hogy megvan-e a pénz - fejtette ki a kormányfő.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!