OGY - Krónika 6. rész (költségvetés)

Belföld, 2017.05.18

A KDNP felszólalója felelősségteljesnek nevezte a 2018-as költségvetési törvényjavaslatot csütörtökön a parlamentben, a Jobbik képviselője viszont a fiatalokról lemondás büdzséjeként jellemezte a jövő évit. A vitában a kormány képviselője utóbbira úgy reagált: a fiatalok költségvetése is a 2018-as.



KDNP: felelősségteljes költségvetés a 2018-as


Földi László (KDNP) szerint a költségvetés egyik legfontosabb jellemzője, hogy egy felelősségteljes büdzsé, amely biztonságot teremt. Példaként azt hozta, hogy megfelelő állami fedezettel emelik a pedagógusok bérét, majd méltatta a családtámogatási rendszert és a tankönyvek ingyenes biztosítását is.

Pest megyei országgyűlési képviselőként arról is beszélt, hogy a kormány ezt a megyét sem hagyja ki a támogatásokból, megemlítette ezzel kapcsolatban az M4-es autópálya építését.

Összegzése szerint a jövő évi költségvetés reális, jól szolgálja a magyar emberek és vállalkozások céljait.


Jobbik: a fiatalokról lemondás költségvetése a 2018-as


Farkas Gergely (Jobbik) a fiatalokról lemondás költségvetésének nevezte a jövő évit. Szerinte ezt mutatja például a munkavállalási kivándorlás, ráadásul - mondta - ezeknek az embereknek a nagy része külföldön is marad.

Az oktatással kapcsolatban azt kifogásolta, hogy 2007 óta nem emelték a felsőoktatási ösztöndíjak mértékét, pedig sok esetben az az egyedüli forrása egy hallgatónak. A Jobbik emellett a felsőoktatásba járók után is biztosítana családi támogatásokat - közölte.

A politikus kollégiumok építését és -fejlesztését, valamint szociális bérlakásrendszer létrehozását is sürgette.

Pozitívnak nevezte ugyanakkor az első nyelvvizsga ingyenessé tételét, jelezve viszont, hogy ezt a Jobbik már 4-5 éve javasolta.


Novák Katalin: a fiatalok költségvetése is a jövő évi


Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár azt hangsúlyozta: a 2018-as legalább annyira a fiatalok költségvetése, mint a munkából élőké. "A jövőbe való befektetés költségvetése" - fogalmazott.

Szerinte a fiatalokat támogatni kell abban, hogy ha akarják, külföldön is tapasztalatot szerezzenek, és ha később itthon akarnak boldogulni, abban ugyancsak segíteni kell őket.

A családokat, fiatalokat segítő intézkedések közül kiemelte az otthonteremtést segítő lépéseket, főképp a családok otthonteremtési kedvezményét (csok).

Hangsúlyozta továbbá a tehetséges fiatalok támogatását, a bölcsődék új típusú finanszírozását, a diplomás gyedet és a vidéken maradást támogató programot.



Jobbik: a "korrupció melegágyai" a fiatalokkal kapcsolatos programok



Szilágyi György (Jobbik) szerint a Novák Katalin által említett programok a korrupció melegágyai, amelyek célja, hogy fideszeseknek juttassanak állami pénzeket. Úgy vélte: a kormánynak a gazdasági okokból elvándorló fiatalokkal kellene foglalkoznia, azonban az erről szóló 100 millió forintos programmal csak 105 fiatalt sikerült hazahozni.

Fidesz: a szocialisták megtévesztik a magyar embereket



Bányai Gábor (Fidesz) arról beszélt, hogy a szocialisták megtévesztik a magyar embereket, amikor azt állítják, hogy a 2018-as büdzsé az igazságtalanság és a korrupció költségvetése, amelyben oktatásra, egészségügyre, szociális területre és rendvédelemre kevesebb forrás jut. Hangsúlyozta: a kormányoldal az MSZP-vel szemben hisz abban, hogy segély helyett mindenkinek érje meg jobban munkából élni, miközben támogatja azokat is, akik betegségük miatt nem tudnak dolgozni. Ha ez igazságtalan, akkor ezt vállalni kell - jegyezte meg.

Kiemelte: jövőre az egészségügyre 102 milliárd forinttal, oktatásra 81,3 milliárddal, közbiztonságra 82,5 milliárddal, gazdaságfejlesztésre 205,1 milliárddal, a leszakadó társadalmi csoportokra pedig 80,7 milliárd forinttal költenek többet.



MSZP: a kormány nem foglalkozik az egészségüggyel



Tukacs István (MSZP) azt mondta: a 2018-as költségvetésből kiderül, hogy a kormány újfent nem akar az egészségüggyel foglalkozni. Hangsúlyozta: a szakmai számítások szerint nagyjából 600 milliárd forint hiányzik az egészségügyből, ennek azonban csak töredéke az a növekmény, amivel a jövő évi költségvetés számol.

A politikus hiányolta az átfogó szakmai programot az ágazatból, szerinte nincs "sorvezető" az egészügyben, csak ötletelés, miközben aggasztó, sokszor visszafordíthatatlan folyamatok indulnak el a háziorvosi praxisok, a járóbetegszakellátás és a kórházak esetében is. Úgy vélte: a kormány hiába vállalta át a kórházak adósságát, ez az alulfinanszírozottság miatt újratermelődik. Számon kérte a megelőző-, szűrőprogramok hathatós finanszírozását is. Közölte: mivel az egészségüggyel kapcsolatban a változás szándékát sem látják a költségvetésben, ezért azt az MSZP nem támogatja.



Államtitkár: lépésről-lépésre tudjuk megoldani az egészségügy problémáit



Banai Péter Benő, államháztartásért felelős államtitkár azt mondta: egy olyan ágazatban, mint az egészségügy, ahol más területhez hasonlóan jelentős kihívások voltak, a problémákat lépésről-lépésre tudják megoldani. Hozzátette: van még feladat az egészségügy területén, de azt kéri, hogy eddigi eredményeket ismerjék el. Emlékeztetett: az ágazatban 2012-13-ben bérmelést hajtottak végre és az ellátórendszer átalakítását is megkezdték. Hozzátette: a 2016-os megállapodás értelmében több lépésben emelkedik az egészségügyi szakdolgozók, szakorovosok és szakgyógyszerészek bére.

Az intézményrendszer finanszírozásáról szólva kiemelte: úgy beszélhetnek többletforrásokról, hogy eközben a bérekre rakódó járulék mértéke 2018-ban 20 százalékra csökken. Vagyis ugyanazokra a béreket az intézményeknek kisebb munkáltatói teherrel kell kifizetni, ami önmagában megtakarítást jelent - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!