OGY - Krónika 6. rész (költségvetés, nyugdíjas szövetkezetek)

Belföld, 2017.05.19

A 2018-as költségvetési javaslat általános vitájának lezárása után a nyugdíjas szövetkezeteket érintő indítványt vitatta meg pénteken a parlament.



Banai: több forrás jut minden területre



Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államháztartásért felelős államtitkára zárszavában azt hangoztatta: bízik benne, hogy a két és félnapos vitában sikerült tisztázni a félreértéseket, ezért a javaslat elfogadását javasolja.

Alapvetően sikeresnek ítélte az elmúlt évek gazdaságpolitikáját, utalva a költségvetés stabilitásának helyreállítására, a tartósan 3 százalék alatti hiányra, továbbá arra, hogy az ország kikerült a túlzott deficiteljárás alól. A sikeresség a gazdasági fejlődésben és a foglalkoztatási adatokban is mérhető - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette, hogy az idei első negyedév 4,1 százalékos GDP-bővülésről szóló adata jó alap arra, hogy az idei évre és jövőre is 4 százalék körüli gazdasági növekedéssel kalkuláljanak, a munkanélküliségi ráta pedig a harmadik legalacsonyabb legyen az unióban.

A célok között említette a foglalkoztatás bővítését a versenyszférában, a béremelések továbbvitelét, a hiány alacsonyan tartását és az államadósság csökkentését. Kiemelte: a javaslat a munkából élők és a családok támogatására, a biztonság megerősítésére fókuszál.

Visszautasította, hogy a jobb módú családokat kedvezményeznék, amit egyebek mellett azzal indokolt, hogy a családok akkor is maximálisan igénybe tudják venni a gyermekek után járó kedvezményeket, ha az egyik kereső jövedelme az átlagkereset alatt van.

Banai Péter Benő a határvédelmet is fontosnak tartotta a munkahelyek és a családok biztonsága szempontjából, s hogy ne lehessenek olyan események, amelyek Nyugat-Európában.

Beszélt arról is, hogy a nyugdíjak reálértékének megőrzése mellett idén és jövőre is számolnak nyugdíjprémiummal, s minden területen bővülnek a források.

Az államtitkár azt is elmondta, hogy 3 százalék alá csökkennek az állami kamatkiadások, ezen több 100 milliárd forintot spórol meg az ország, amit vissza lehet fordítani az egészségügyi és oktatási ágazat béremelésére.



Ezt követően az elnöklő Hiller István lezárta az általános vitát.


Nyugdíjas szövetkezetek


Előterjesztő: az időseknek és a munkaadóknak is kedvező az előterjesztés


A diákszövetkezetek mintájára jöhetnek létre az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő nyugdíjas szövetkezetek - mondta ismertetőjében a szövetkezeti törvény módosításának egyik előterjesztője, Kósa Lajos (Fidesz).

A nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője hangsúlyozta: ilyen csoportot legalább tíz nyugdíjas hozhat létre, egy minimális hozzájárulással. A tagok úgy tudnak munkát vállalni, hogy utánuk biztosítási költségeket nem kell fizetni - hangsúlyozta -, csupán személyi jövedelemadót fizetnek, ha az általuk megkeresett összeget pénzben veszik fel.

Kósa Lajos szerint az atipikus és igen laza foglalkoztatási forma alkalmazására elsősorban a kereskedelemben vagy a vendéglátásban lesz lehetőség, olyan helyeken, ahol a feladatok egyenetlenül jelentkeznek.

Felméréseik alapján a nyugdíjasok 40 százaléka szívesen csatlakozna egy szövetkezethez, amelynek tagjaként a nyugdíja megtartása mellett vállalhatna munkát, de a potenciális munkaadók is lehetőséget látnak az újításban.

A működést ismertetve elmondta: egy-egy munkaadóval a szövetkezet kötne szerződést bizonyos órányi munka elvégzésére, és a szövetkezet döntene arról, hogyan, kikkel, milyen elosztásban teljesíti azt.

Ezen szövetkezetek a tagságuk legfeljebb 10 százalékáig nem nyugdíjasokat is bevonhatnak, ám nekik minden járulékot meg kell fizetniük.

A diákszövetkezetekben évente 135 ezren dolgoznak, 22 milliárd forintnyi munkát teljesítve, ám már most látszik, hogy az ilyen típusú feladatellátásra akkora igény lenne, amelyre a diákszövetkezeteknek nincs kapacitásuk. Mint mondta, a Tesco tavaly 3 millió munkaórára kívánt szerződni velük, ám a diákok csak 2 milliót tudtak vállalni.

Hozzátette: ha 100 ezer nyugdíjast sikerülne bevonni ilyen munkába, ők mintegy 20 ezer aktív korú ember munkáját tudnák elvégezni.

Ismertetése szerint a változtatás érdemi bevételeket nem hozna az államnak, ám mind az időseknek, mind a munkaadóknak kedvezne.


NGM: a javaslat mindenki számára kedvező


Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca államtitkára közölte: a javaslat mindenki számára kedvező helyzetet teremthet. A nyugdíjasok rugalmas módon vállalhatnak munkát, de a cégeknek is jók, akik munkaerőt keresnek.


Fidesz: teljesebb és biztonságosabb lehet a nyugdíjasok élete



Turi-Kovács Béla (Fidesz) felszólalását azzal kezdte: a javaslatot kifogásolók szerinte nem olvasták el a jogszabály által megjelölt célt, például azt, hogy általa az idősek átadhatják tapasztalataikat a fiataloknak.

Kijelentette: 1920-ban 9 százaléknyi volt a nyugdíjas korú lakosság aránya, ma majdnem 20 százalékos, vagyis számuk és arányuk mára meghatározó jelentőségű.

Az előterjesztők arra törekedtek, hogy pozitív lehetőségeket biztosítsanak minkét érintett félnek - hangsúlyozta. Rámutatott arra is: a 65 év felettiek nagymértékben kiszolgáltatottak lehetnek a munkaadók felé, de egy szövetkezet biztosíthatja a kapcsolat egyenrangúságát.

Nem minden szövetkezet kolhoz - érvelt -, ez a társulás egy olyan lehetőség, amelyet nemcsak gazdaságilag, hanem társadalmilag is ki lehet használni. Az előterjesztés azonban csak akkor lehet sikeres, ha a szövetkezetek további segítséget kapnak - ismerte el -, mert például az indulás és a működés szabályozása bonyolult lehet, ebben szerinte a pozitív irányban működő civil szervezeteknek lehet szerepük lehet.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!