OGY - Krónika 7. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.06.23

Az MSZP-s Czeglédy Csaba, valamint a fideszes Farkas Flórián tevékenysége is szóba került az azonnali kérdések órájában az Országgyűlés pénteki ülésén.



Fidesz: ki vállalja a felelősséget a baloldal ügyvédjének csalásáért?


Manninger Jenő (Fidesz) a baloldal bizalmi ügyvédjének nevezte Czeglédy Csabát, aki Botka Lászlónak és Gyurcsány Ferencnek is az ügyvédje volt, és akit ismét üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással vádolnak. A hozzá köthető iskolaszövetkezetek jelentős adótartozást maguk után hagyva szűntek meg, több ezer diákot vágott át és jelentős kárt okozott az államnak - mondta.

Hogyan állhat a baloldal egy ilyen ügyvéd mellé? - kérdezte, felelevenítve a politikus szombathelyi önkormányzati tevékenységét. Hogyan lehet kifizetni a diákokat és az államot ért kárt?

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: hivatalból tartottak ellenőrzéseket az érintett szervezeteknél, de azok hatékonyságát segíti, ha a diákok maguk is bejelentik a visszásságokat. A bérgarancia-alapból akkor kaphatnak támogatást a bértartozás után az érintettek, ha elindult a felszámolás - mutatott rá.

Közölte azt is: a baloldalnak visszatérő hagyománya, hogy visszaél a munkavállalók helyzetével, az eset miatt pedig a baloldalnak kell vállalnia az erkölcsi és jogi felelősséget - tette hozzá.


MSZP: miért védik Farkas Flóriánt?


Teleki László (MSZP) az előző felszólalásra is reagálva a Fidesz erkölcsi felelősségét vetette fel azzal kapcsolatban, hogy Farkas Flóriánt védik. Felelevenítette a politikust övező botrányokat, amelyeknek szerinte semmilyen következménye nem volt - a többi közt a Lungo Drom tisztújítását.

Több szálon is nyomoznak ügyei után, eredménytelenül - mutatott rá.

Mi az önök felelőssége abban, hogy továbbra is lejárassák a cigányságot? - kérdezte.

Varga Mihály úgy felelt: a 2010-et megelőző szocialista kormányok semmit nem tettek a rászorulók felzárkóztatásáért, a cigányság helyzete is kilátástalan volt.
A híd a munka világába program valóban szabálytalanságba futott ki, ezért állt el az Emberi Erőforrások Minisztériuma a szerződéstől és kérte vissza a támogatás - tette hozzá.

Szabálytalanság történt, amelyet kivizsgáltak, és a roma önkormányzat visszatéríti a programra kapott pénzt - zárta szavait.



Jobbik: ki védi meg a hitelkárosultakat?



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy hitelkárosultak 10 ezreit lehetetlenítik el szabálytalanságok, s jellemző, hogy az érintettek fizetésének 33-50 százalékát vonják el értesítés nélkül.

Nem derül ki, meddig és milyen tartozásra vonatkozik a folyamat - tette hozzá, azt kérdezve, a kormány partner-e a módosításban és a Jobbik javaslatára maximálja-e 20 százalékban az elvonható kereseti arányt.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter válaszában rögzítette, hogy az MSZP-SZDSZ kormány a gyenge gazdasági helyzetben lehetővé tette, hogy komolyabb ellenőrzés és tájékoztatás nélkül devizahitelekhez nyúljanak az emberek.

Értékelése szerint a kormány meglépte a szükséges módosításokat, 750 milliárd forintot írtak jóvá az ügyfeleknek és átlagosan 25 százalékkal a tőketartozások. A 170 ezer árfolyamgátba belépő ügyfélből már csak kevesebb mint 15 ezer maradt - jelezte a tárcavezető, jelezve: a kormány kész további jogszabály-módosításokra.



LMP: mekkora kár érte az egészségügyet?



Hadházy Ákos (LMP) szerint Magyarországon másfélszer annyian halnak meg évente, mint az EU 14 legfejlettebb országában, s 2,5-szeres a gyógyítható betegségben életüket vesztők aránya. Mint fogalmazott, 2010 óta kellett volna foglalkozni az egészségüggyel.

Szóvá tette azt is, hogy egy lélegeztető gépekre kiírt pályázat szabálytalansága miatt 50 millió forintos bírságot szabott ki a hatóság. Azt kérdezte, tettek-e feljelentést és van-e felelőse a kiírásnak.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára válaszában azt sorolta: több 100 milliárd forint fejlesztést valósítottak meg az ágazatban, 75 kórházat újítottak fel és 30 új mentőállomást építettek.

A háziorvosok pénzék másfélszeresére emelte a kormány és 110 milliárd forint értékben szerzett be kórházi berendezéseket - tette hozzá, kiemelve: a jövő évi költségvetésben 221 milliárd forinttal több jut az egészségügyre.

Ez azt mutatja, hogy végre nem vizitdíjról és kórházi bezárásokról esik szó, hanem ingyenes, jobb minőségű ellátásról és emelkedő bérekről - értékelt.



MSZP: mire annyira büszkék?



Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) úgy értékelt: 2010 óta nőttek a jövedelmi egyenlőtlenségek, az egyszülős családok pedig különösen rossz helyzetben vannak. Szerinte a kormány szociálpolitikája azokat segíti, akik nem szorulnak rá.

Az ellenzéki politikus kegyetlen intézkedésnek nevezte a segélyek csökkentését, megszüntetését; mint mondta, a kormány lemondott több millió emberről, miközben luxusberuházásokra költ. Úgy vélte: hiányzik az elkötelezettség a gyermekszegénység felszámolására.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt felelte: büszke arra, hogy sok millió ember erőfeszítésének köszönhetően már látszanak az eredmények, 700 ezer új munkahely jött létre és egy év alatt 12 százalékkal nőttek a reálbérek.

Kiemelte azt is, hogy több mint 300 ezer gyermek kap ingyenes étkezést, 26 ezren nyaralhatnak balatoni Erzsébet táborokban és további 50 ezren másutt. A családi adókedvezmény ezer milliárd forintot hagyott a családoknál, 2012 és 2015 között pedig 6 százalékkal csökkent a gyermekszegénység - fejtette ki.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!