OGY - Krónika 7. rész (bizottsági jelentések, napirend után)

Belföld, 2017.10.16

Az Országgyűlés kedden elfogadni tervezett javaslatok utolsó, bizottsági módosító javaslatokról szóló vitáival fejezte be hétfői ülésnapját.



Bizottsági jelentések vitái


A hétfői ülésnap végén nyolc olyan javaslat bizottsági jelentéseinek tárgyalása szerepelt, amelyekről kedden tartanak zárószavazást.

A képviselők között ezúttal kizárólag a belügyi feladatokat érintő törvénymódosítások ügyében alakult ki hosszabb vita.

Harangozó Tamás (MSZP) ezúttal is megismételte, hogy szerintük emberéleteket veszélyeztet az évenkénti kötelező kéményseprő-ipari ellenőrzések javaslatban szereplő eltörlése, amelyet korábban az állam azért vezetett be, hogy megvédje az állampolgárokat.

Ikotity István (LMP) szintén elítélte a kötelező kéményseprői ellenőrzés eltörlését, egyúttal ellenezte azt is, hogy az indítvány jelentősen megnövelné a térítésmentesen használható öntözővíz mennyiségét. Az ellenzéki politikus szerint ugyanis utóbb a jelenleginél is felelőtlen vízgazdálkodáshoz vezet.

Szilágyi György (Jobbik) ugyancsak arra kérte a kormányoldalt, hogy ne tegye ki veszélynek a lakosságot a kémények kötelező ellenőrzésének leállításával. "Ez gyilkossági kísérlet a magyar társadalom, a magyar emberek ellen" - fogalmazott, hozzátéve, az adminisztrációs és anyagi terhek csökkentésére hivatkozva a tankötelezettséget is el lehetne törölni.

Kontrát Károly belügyi államtitkár válaszában arra kérte az ellenzéki politikusokat, hogy bízzanak a magyar emberekben, a kémények ingyenes ellenőrzése ugyanis nem szűnik meg, csak azt a jövőben a lakosságnak kell azt kezdeményeznie.

A katasztrófavédelem megfelelően felkészült a kémények ellenőrzésére - hangsúlyozta a kormány képviselője, aki egyúttal azt is megjegyezte, hogy az esetek döntő többségében nem a kémények állapota, hanem a nem megfelelően működő tüzelőberendezések okoznak haláleseteket.

Kontrát Károly kitért arra is, hogy a térítésmentesen használható öntözővíz mennyiségének növelését az agrárkamara kezdeményezte annak érdekében, hogy a gazdák a jelenleginél nagyobb területeket tudjanak öntözni.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően az LMP-s Ikotity István a kereszténydemokrata Aradszki András előző héten elmondott, Soros Györgyöt az ördöggel azonosító felszólalását ítélte el, "neopogány babonának" minősítve a kormánypárti politikus által elmondottakat.

A Jobbik padsoraiból Ander Balázs azt kérdezte, hogy a kormány a Soros-terv után mikor kezd konzultációt "egy Dél-Somogy-tervről, frakciótársa Farkas Gergely pedig a huszonegyedik századi technikai fejlődés támogatását sürgette.

Utolsóként a fideszes Horváth László kért szót és az abasári ivóvíz szennyezés elhárításában nyújtott kormányzati segítséget ismertette.


Az elnöklő Hiller István lezárta az ülésnapot, a parlament kedden, határozathozatalokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!