OGY - Krónika 9. rész (víziközmű-szolgáltatás)

Belföld, 2017.04.20

A víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény módosításának vitájával zárta munkáját az Országgyűlés csütörtökön.



Jobbik: miért nem járul hozzá a közműfejlesztéshez az építőipar?


Hegedűs Lorántné (Jobbik) kritizálva az előterjesztését arra mutatott rá: valóban életszerűtlen, hogy a pályázatok kötelező fenntartási ideje rövidebb, mint az elvárható hasznos élettartam, de az elmúlt időszakban számos fejlesztés valósult meg, amelyeknél még a régi szabály érvényesült. Számos helyen fut csaknem százéves csővezeték, például a Nádor utca alatt - sérelmezte.

Visszás beruházásokat, pályázatokat sorolt, például a bajai vízminőség-javító programot, ami mintegy 90 ezer ember számára eredményezett ihatatlan és büdös vizet, mivel a választott technológia nem alkalmas a funkciójára. Már akkor be kellett volna vonni a szolgáltatót, akkor mindez nem fordulhatott volna elő - tette hozzá.

Feltette a kérdést: például a Kopaszi-gátnál hány lakás épül úgy, hogy Garancsi István nagyvállalkozó cégének nem kell hozzájárulnia a közműfejlesztéshez? Szerinte ezzel milliárdokat takaríthat meg. Leszögezte: a hozzájárulásnak helye van, célja a kapacitás lekötése, de a hálózat fenntartására is alapot képez.


MSZP: kivéreztetik a közműcégeket


Józsa István (MSZP) borzasztónak nevezte az előterjesztést, és azt mondta: tanúi lehetünk a víziközmű-cégek kivéreztetésének. Szintén sérelmezte, hogy a nem lakossági beruházó nem fizet fejlesztési hozzájárulást, csupán igénybe veszi a fejlesztést, amellyel szerinte a haveri cégeknek kedveznek. A be nem folyt forrás hiányozni fog a közműcégnél - jelentette ki.

Szerinte akár víz nagyhatalom is lehetnénk, hiszen a fővárosi vízműveknek kiváló üzemeltetési eredményei vannak, de az ehhez hasonló törvények mellett az eredmények nem lesznek tartósak.


Kormány: Baján a mangánlecsapódástól színes a víz


Az általános vita lezárása után Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az elhangzottakra reagálva azt mondta, hogy a víziközmű-szolgáltatók kétharmada "köszöni szépen, teljesen rendben van".

A törvényjavaslattal párhuzamot vonva arról beszélt, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésével sem a vágóhidat segítik, hanem az a cél, hogy a végső szolgáltató olcsóbban kapja meg a húst. Hozzátette, emiatt abban is bízik abban, hogy aki lakásokat épít, az olcsóbban fogja majd átadni azt a felhasználóknak.

A csatorna és a vizes beruházások esetében az Európai Unió a fenntartási kötelezettséget öt évben határozta meg, de ennél sokkal hosszabb a használati idő, a bajai vizes rendszer körülbelül az ötvenes évek óta szolgálja az ott élőket - emelte ki. Hangsúlyozta, hogy Baján a kutakat és a szűrőrendszereket felújították, de a mangánlecsapódás ottmaradt a rendszerben, ettől lesz színes a víz.

A magyar kormány lehetőséget szeretne teremteni a fejlesztésekre, ezért állította össze az úgynevezett gördülő fejlesztési tervet - folytatta érvelését. A kabinet emiatt a költségvetésben külön keretet alkot, amelyre a szolgáltatók akkor pályázhatnak, ha ők is értékcsökkenés-arányosan gyűjtik a pénzt - mondta. Az államtitkár szerint az összegyűlő díj biztosítani fogja az elavult rendszerek kicserélésének lehetőségét.

A gördülő fejlesztési terv segítségével a víziközmű-szolgáltatók megtervezhetik, hogy hány évente és milyen fejlesztéseket kell végrehajtani - közölte.

Ezt követően Latorcai János levezető elnök bezárta az ülést, a következő ülésnapot pedig hétfőre hívta össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!