Önkormányzat: Budaörsön továbbra is elérhető marad a kedvezményes helyközi díjszabás

Belföld, 2023.08.04

A budaörsi lakosok érdeke, ezért Budaörs városvezetése is mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a lakosság számára a megfizethető, kényelmes közlekedést, amibe a helyközi járatok szolgáltatásának támogatása is tartozik - tájékoztatta a település önkormányzata pénteken az MTI-t.

A városvezetés az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) korábbi közleményére reagált, amelyben a tárca arról írt, hogy két budapesti agglomerációs településen - Budaörsön és Érden - megszűnhet a helyi, önkormányzati díjszabású jegyek és bérletek elfogadása a Volánbusz helyközi járatain. A minisztérium közlése szerint Budaörs önkormányzata két és fél éves tartozást halmozott fel a szolgáltatás díjának visszatartásával.

Budaörs vezetése ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: az önkormányzat 2021 óta kifogásolja az "indokolatlanul magas" összeget, és egyeztetéseket folytatott az állammal az átlátható költségtérítés mértékéről. "2022-ben Budaörs aláírva megküldte a szerződést. A minisztérium egészen a mai napig nem reagált az aláírt szerződésre" - húzták alá, kiemelve: az önkormányzat "nem fizet ki semmit érvényes szerződés nélkül."

Az önkormányzat szerint a helyközi járat költségeihez való hozzájárulás mértéke "teljesen átláthatatlan", ráadásul arányaiban Budaörs fizeti a legnagyobb összeget a járatok támogatására. "Több szomszédos település 40-45 forintot fizet kilométerenként, míg Budaörs a dupláját, több mint 99 forintot fizet egy kilométerre ugyanazért a szolgáltatásért. Ezt a tisztességtelen díjszámítási módot kifogásolta meg az önkormányzat három éve" - írták.

Hozzátették: a szaktárca 2023. augusztus 4-én "ultimátumot" küldött az önkormányzatnak, miszerint vagy elfogadja a város az állam által szabott feltételeket, vagy megszüntetik a helyközi jegyek és bérletek kedvezményes díjszabását.

"Budaörs Város Önkormányzata költségvetésében 2021. óta szerepel a szolgáltatás összege, ezzel az önkormányzat mindig is számolt, és a forrás mindig is rendelkezésre állt. A városvezetés bár kényszerből, de aláírja az állam egyoldalúan megfogalmazott szerződését a mai napon, de továbbra is fenntartja a követelését, hogy az állammal közösen átlátható és észszerű összeget állapítsanak meg" - olvasható a közleményben, amely rögzíti, hogy Budaörsön továbbra is elérhető marad a kedvezményes helyközi díjszabás a Volán buszjáratain.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!