Orbán: ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés

Belföld, 2022.02.01

Ha van orosz gáz, van rezsicsökkentés, ha nincs orosz gáz, nincs rezsicsökkentés - jelentette ki Orbán Viktor kedden Moszkvában. A miniszterelnök bejelentette: érdemi tárgyalásokat folytathatnak arról, hogy egymilliárd köbméterrel emeljék az éves mennyiségét a hosszú távú orosz-magyar gázszállításnak.

Orbán Viktor Moszkvában A kormányfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott a Kremlben, majd a több mint ötórás tárgyalást követően kifejtette: ma Nyugat-Európában a gáz és az áram ára 2-3-szorosára nőtt az elmúlt időszakban a háztartások számára. Ez alól Magyarország kivétel, ahol évek óta rezsicsökkentés van érvényben. Orosz gáz nélkül azonban ez nem lenne lehetséges.

A most tárgyalt megállapodással "véglegesen biztonságba helyeztük Magyarország energiaellátását" - fogalmazott a miniszterelnök.

Az Oroszország és Magyarország közötti hosszú távú gázszállítási szerződés értéke a jövőre nézve különösen nagy lesz, tehát nem csökkenteni kell a mennyiséget, hanem inkább növelni - hangoztatta.

Putyin ezzel kapcsolatban kijelentette: Oroszország nyitott a további együttműködésre, megvizsgálják a magyar kérést, de az egymilliárd köbméteres többletszállítás "nagy problémát nem fog jelenteni".

Leszögezte, hogy Európában lesznek gondok a gázellátással, de a 2036-ig szóló, eredetileg évi 4,5 milliárd köbméterre vonatkozó szerződésnek köszönhetően Magyarországon nem. Hozzáfűzte: a magyar fogyasztók jóval a piaci ár alatt vásárolhatnak gázt.

Az orosz elnök kiemelte: Magyarország változatlanul bizonyítja azt is, hogy megbízható partner az orosz gáz tranzitszállításában.

Vlagyimir Putyin kiemelte, hogy az energetika fontos szerepet játszik az orosz-magyar gazdasági kapcsolatokban. Oroszország sok éve megszakítás nélkül látja el Magyarországot energiaforrással, a magyar kőolajfogyasztás 55 százalékát és a gázfogyasztás 80 százalékát fedi le. Emlékeztetett arra, hogy a Mol is részt vesz az oroszországi olajkitermelésben.

Az energetika témakörében tárgyaltak a paksi atomerőműről is. Orbán Viktor elmondta: az új blokkok építkezésének előkészítése a végső fázisba lépett és amint az utolsó engedély is megvan, "a beruházás automatikusan átlép a következő, úgynevezett létesítési fázisba, és ezzel megtesszük a döntő lépést mi, magyarok, hogy önállók legyünk a villamosenergia-ellátás terén". A magyar áramtermelési rendszer így 2030-ra klímasemleges is lehet - fűzte hozzá.

A miniszterelnök elmondta, hogy az orosz államfő jóváhagyta annak az orosz-magyar vegyesvállalatnak a létrehozását, amely az ukrán-magyar határon a napokban átadandó konténerterminál működtetésében játszik szerepet. Magyarország földrajzi helyzete nagyon kedvező, a keletről érkező áruk Európába lépésének egyik kulcspontja és ezt a szóban forgó vegyesvállalat is segíteni fogja. Ez nagyságrendekkel növelheti meg a magyar gazdaság teljesítményét - szögezte le.

Orbán Viktor azt is elmondta: Magyarországon hamarosan megkezdi működését egy nagy oltóanyaggyár, amely a koronavírus elleni orosz vakcina, a Szputnyik V előállítására is alkalmas lesz. Reményét fejezte ki, hogy erről is sikerül véglegesen megállapodni. Kérdésre válaszolva hozzátette: Magyarország tervez vásárolni az újabb vakcinatípusból, a Szputnyik Lightból és kész beszállni annak gyártásába is, hiszen a kormány célja az, hogy a magyar polgárok rendelkezésére minél többféle vakcina álljon. Az oltóanyag magyarországi vizsgálatai hamarosan befejeződnek.

Kitértek a vasúti kocsik közös projektjére is: ennek keretében az egyiptomi vasútvállalatnak már 600 vagont szállítottak le és még 700at adnak át. Ez további munkahelyeket is biztosít - emelte ki Vlagyimir Putyin.

Orbán Viktor a találkozón azt kérte, hogy Moszkva tegye lehetővé több orosz utasszállító repülőgép érkezését Magyarországra, mert jelenleg a gépek tele vannak és a kapacitás növelése esetén több orosz turista érkezhetne Magyarországra. Szintén magyar kérés, hogy Jekatyerinburgból és Kalinyingrádból is induljanak közvetlen járatok Budapestre.

Vlagyimir Putyin azt is elmondta: a koronavírus-járvány ellenére a két ország közötti áruforgalom a tavalyi első tizenegy hónapban 30 százalékkal nőtt, 5,5 milliárd dollárt tett ki. A kölcsönös beruházások értéke eléri az egymilliárd dollárt - tette hozzá.

Eredményesen, hatékonyan dolgozik az orosz-magyar gazdasági együttműködési kormányközi bizottság is - jegyezte meg az orosz elnök.

Méltatta azt is, hogy folytatódik a kulturális együttműködési program, amelyet 2024-ig hirdettek meg. Tavaly sikeresen rendezték meg Magyarországon az orosz szellemi kultúra napjait.

Az orosz elnök köszönetet mondott Magyarországnak, hogy támogatja Oroszországot a 2030-as világkiállítás megszervezésében is. Moszkva még egyszer sem rendezett világkiállítást - emelte ki.

Mindkét részről úgy ítélték meg, hogy a magyar-orosz kapcsolat kiegyensúlyozott, pozitív és konstruktív. Orbán Viktor hangoztatta: Magyarország elkötelezett abban, hogy ezt a jövőben is így folytassák. Vlagyimir Putyin pedig még a találkozó elején, a közelgő magyar választásokra utalva reményét fejezte ki, hogy azt követően is folytatni tudják a közös munkát Orbán Viktorral.
(MTI)

Címkék

Orbán Viktor Vlagyimir Putyin

Galériánk

Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában Orbán Viktor Moszkvában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!