Orbán Viktor: Sulyok Tamás a nyugalmát át tudja adni mindannyiunknak, Donald Trump a béke elnöke (2. rész)

Belföld, 2024.03.10

    Orbán Viktor a természetes dolgok közt említette a közbiztonságot, és hozzátette: Magyarországot azért tisztelik az Egyesült Államokban, mert "mi vagyunk Európa mindenki által elismerten legbiztonságosabb országa".

Megjegyezte, ők is szeretnék megállítani a migrációt, csak nem tudják. A mostani elnök nem is akarja, de még Donald Trumpnak is nehezen ment, amikor akarta. Van egy kerítésünk, amit rendőrök és katonák védenek, ilyet az Egyesült Államokban is szeretnének, mert millió számra jönnek be az illegális bevándorlók - mondta.

Az is tiszteletet vált ki Amerikában, hogy Magyarország kiáll a családi értékek mellett, miközben mindenki "az ilyen LMBTQ bolondságokról" beszél egész Nyugat-Európában.

Jobban állunk elismertség és tekintély szempontjából is, mint mi azt gondolni szoktuk - jelentette ki Orbán Viktor, aki elmondta: idősebb George Bush óta minden amerikai elnökkel személyesen találkozott, ha máshol nem, a NATO-csúcsokon rendszeresen.

A republikánusok értik, hogy most nehéz időszakát élik az amerikai-magyar kapcsolatoknak, mert az amerikai kormányzat olyanokat vár el Magyarországtól, amiket "mi nem akarunk és nem tudunk teljesíteni" - hangsúlyozta.

Ezek közt említette, hogy szálljunk be a háborúba, mondjuk azt, hogy a migráció egy jó dolog, csak jól kell menedzselni, és támogassuk az LMBTQ-jogokat, "meg ezt az egész felkavarodott, tarka együttélési formarendszert".

A mostani amerikai kormányzat arra jutott, hogy a magyar kormánnyal "nem tudnak dűlőre jutni", ezért egyetlen megoldás van, ha leváltják - kommentálta a kormányfő. Ezért a mostani amerikai kormányzat nyíltan pénzt ad a baloldali ellenzéknek, újságíróknak, médiának és civil szerveteknek, hogy elérjen egy kormányváltást. Ez persze megrontja a kapcsolatokat, "mi szövetségesek vagyunk, nem szolgák" - jelentette ki.

Rámutatott: az amerikai demokrata kormányzat, az EU és a legnagyobb uniós tagállamok vezetése egy húron pendülnek, háborúpárti kormányok. Donald Trump és Magyarország békepárti, mindennek a mélyén ez a különbség húzódik meg.

Donald Trumpnak világos elképzelése van, amivel nehéz nem egyetérteni: az ukrán-orosz háborúba nem fog adni egy fillért se, ezért vége is lesz a háborúnak - jelezte a kormányfő.

Orbán Viktor arról is szólt: Magyarországnak sem könnyű előteremtenie azt a pénzt, amit ma a biztonságra és a fegyverzetre költenek, de tudomásul kell venni, hogy eljött az újra felfegyverkezés időszaka Európában, az amerikaiak nem fogják kifizetni helyettünk a biztonság számláit.

Minden európai országnak vállalni kell a részét, pénzügyileg is, és kell rendelkeznie saját hadsereggel, eszközökkel, és képesnek kell lennünk megvédeni saját hazánkat, vagy egy szövetségben hozzájárulni a közös katonai képességekhez - emelte ki. Hozzátette: ennek a pénznek, amit ma hadseregre költünk, máshol is lenne helye, de az ukrán-orosz háború bebizonyította, hogy "nem lehet sunnyogni most már".

A miniszterelnök elmondta: nagy segítség, hogy Donald Trump felesége szlovén származású, mert így férjének, az elnökök általános tudásához képest, több ismerete van erről a térségről. Megjegyezte: a találkozó családi jellegű volt, ott volt a korábbi elnök feleségének édesapja is.

Orbán Viktor szerint amit látunk, és a valóság nem tér el egymástól, az elnök úgy él, amilyen, és olyan a családja, amilyen a valóságban. Donald Trumpnak az a különlegessége, hogy már az elnöksége előtt is "egy legenda volt" - mondta.

Az amerikai kampányról a kormányfő azokat a terveket, hogy nem engednének elindulni valakit, inkább a diktatúra eszköztárába sorolta, "amely nem méltó az amerikai demokráciához". Tapasztalatai szerint "csak akkor nyerhetsz, ha megszenvedtél érte", és Donald Trump "kutyául megszenved" érte, mert az, amin keresztül kell mennie, példátlan.

Orbán Viktor azonban biztos abban, hogy aki keresztülmegy azon, hogy le akarják csukni, bíróság elé akarják állítani, el akarják venni a vagyonát, ki akarják zárni az indulásból, de mégis harcol és elindul, az a magyar népmesék hőseihez hasonlóan, a végén majd győz.

A miniszterelnök kiemelte: Donald Trump megválasztása a gazdaság szempontjából is sokat jelentene. Magyarországon ma kilencmilliárd eurónyi amerikai befektetés van, és a két ország közti kereskedelmi forgalom is nagyjából ennyi. Ezen nekünk van hárommilliárd eurónyi hasznunk. Azonban az, hogy a mostani amerikai kormányzat a kettős adóztatásról szóló jogszabályt hatályon kívül helyezte, újat meg nem fogadott el, komoly akadálya a kapcsolatok erősítésének.

Orbán Viktor reális célkitűzésnek nevezte a kilencmilliárd eurós forgalom megduplázását. A magyar gazdaságnak sokat jelentene, ha egy velünk szövetséges és baráti Egyesült Államok kiemelt gazdasági, befektetési célpontnak is tekintené Magyarországot, továbbá ezen a magyar emberek is sokat nyernének.

Ha Joe Biden nyerne, "az rossz lenne" - fűzte hozzá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy bár Donald Trumpnál nem, de a washingtoni előadáson komoly kérdés volt Magyarország kelet és nyugat közötti híd szerepe.

Jelenleg Magyarországon a németek beruházási értéke 25 milliárd euró, az amerikaiaké kilenc, a kínaiaké is kilenc, a dél-koreaiaké pedig hat. Ma a kínai és amerikai befektetések egyensúlyban vannak, de a kínaiak nőnek, míg az amerikaiak elakadtak, tehát az Egyesült Államoknak, ha lépést akarnak tartani Kínával, növelniük kell Magyarországon a beruházásaikat - mutatott rá.

Orbán Viktor lát lehetőséget arra, hogy megválasztása után Donald Trump kereskedelmi megállapodást kössön a kínaiakkal. Az pedig Magyarországnak jó lenne, ha az országon belül tudna együttműködni a német, a kínai, a dél-koreai meg az amerikai tőke, a nagyságrend növekedésével pedig a magyarok jóléte is javulna - tette hozzá.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!