Ötmilliárdos energetikai korszerűsítés az ELTE-n

Belföld, 2017.01.25

Ötmilliárd forintból korszerűsítik az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) több épületének energetikai rendszerét.

Scheuer Gyula, az ELTE kancellárja szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón közölte: a felsőoktatási intézmény 15 épületét érinti a vissza nem térítendő támogatásból megvalósuló korszerűsítés. A beruházásokhoz kapcsolódó szerződések többségét már megkötötték, és áprilisig várhatóan az összes szerződést aláírják.

A beruházások nagy részét a nyári időszakban tervezik elvégezni - közölte a kancellár, aki kitért arra is, hogy szeretnék az ELTE kollégiumát is fejleszteni, és 5-6 ezer négyzetméteres épületet alakítanának ki Lágymányoson innovációs és szolgáltató feladatokra.

A kiosztott háttéranyag szerint a 15 épület energetikai korszerűsítésével éves szinten 200-300 millió forintos megtakarítást érhet el az egyetem. A beruházások befejezésének várható időpontja 2017 vége.

A helyszínek között szerepel az ELTE három gyakorlóiskolája, a Radnóti, a Trefort és az Apáczai, ahol összesen több mint 800 millió forint értékben valósulnak meg fejlesztések. Több mint 700 millió forintos beruházást hajtanak végre a Nagytétényi úti kollégium épületén is. A felújítások az egyetem legtöbb karát és a lágymányosi campus épületeit és egyéb oktatási intézményeket is érintenek. A korszerűsítés során elvégzik az épületek hőszigetelését, a nyílászárók cseréjét és a fűtési rendszer korszerűsítését.

Palkovics László oktatási államtitkár üdvözölte az ELTE-n elindult fejlesztéseket és rámutatott: a magyar felsőoktatást és az ELTE-t is "működés közben" kell átalakítani. Ennek jegyében fogalmazták meg a felsőoktatási stratégiát is, amelynek első eredményei már látszanak: tavaly, év végén a 28 állami felsőoktatási intézmény adósságállománya 2 milliárd forint volt, és 253 milliárdos forrás állt rendelkezésre az egyetemek számláján - közölte az államtitkár.

A felsőoktatás átalakítása halad, zajlik az infrastruktúra fejlesztése - hangsúlyozta, utalva a 200 milliárdos kollégiumfejlesztési stratégiára.

Beszámolt a PPP-konstrukciók kiváltásáról is. Ezek összesen 400 milliárdos értéket tesznek ki; a tavalyi kiváltások után idén 18 milliárd áll e célra rendelkezésre, van remény ugyanakkor arra is, hogy ennél nagyobb mértékben tudják az egyetemeket ettől a tehertől megszabadítani - jegyezte meg Palkovics László.

Kitért arra is, hogy február 1-jétől a szombathelyi campus csatlakozik az ELTE-hez. Reményei szerint ezzel a tanárképzés megerősödik, a műszaki képzésekkel pedig új versenytárs jelenhet meg a Műegyetem számára.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!