Paksi bővítés - LMP: legalizált lopás az MVM médiaköltése

Belföld, 2017.05.26

Legalizált lopásnak nevezte az LMP társelnöke annak a 2,8 milliárd forintnak az elköltését, amelyet a monopolhelyzetben lévő Magyar Villamos Művek költött tavaly és idén saját reklámjára.

Szél Bernadett pénteki budapesti sajtótájékoztatóján ismertette azokat az adatokat, amelyeket közérdekű adatigénylésükre kaptak a társaságtól.

Elmondta: az összeg 80 százaléka "Fidesz közeli oligarchákhoz" került, vagyis szerinte a társaság a kormánypárt saját embereit stafírozta ki belőle. Kifejtette: Habony Árpád majdnem 1,2 milliárd forinthoz jutott érdekeltségein, a Modern Media Groupon, a Riposton, az ATMedián, és a Nouvelle Medián keresztül.

Csetényi Csaba ODEX nevű cégéhez 352 millió forint került, míg Andy Vajnához, vagyis a TV2 Csoporthoz és a Radio Plushoz összesen 222 millió. Huth Gergely is csaknem ennyit könyvelhetett el, az Insider Media összesen 190 millió forintban részesült, míg a Szemerey Tamás érdekeltségébe tartozó Origóhoz 139 millió forint. A Liszkay Gáborhoz köthető Magyar Időknél landolt 93 millió forint, míg a Bencsik Andráshoz, vagyis a Demokrata című lap tulajdonosának Artamondo Kft.-jéhez 44 millió forint - közölte.

Szél Bernadett, aki korábban a Paks II. Zrt. valamint a Paksi Atomerőmű Zrt. médiaköltéseit is bemutatta, leszögezte: az így elköltött források hiányoznak az egészségügyből, az oktatásból és a bérekből.

A társelnök-frakcióvezető a tájékoztatón az emberi erőforrások miniszterét, Balog Zoltánt arra szólította fel: számoljon el a szociális intézmények, azokon belül is fogyatékkal élőket ellátók működési visszásságainak okaival.

Felidézte: az ombudsman megállapította, hogy az országban 188 intézmény nem felel meg a jogszabályi előírásoknak, csupán egy kiskaput jelentő rendelet miatt tarthatnak még nyitva, "ellátási érdekből" kaphatnak ideiglenes engedélyt.

Az LMP politikusa a szociális intézményfenntartó vezetőjének, Bátori Zsoltnak a menesztését is követelte az évek óta tartó visszásságok megoldatlansága miatt, és arra is kérte a tárcát, hogy hozza nyilvánosságra vizsgálatának eredményeit és például a gödi TopHáz számára készített intézkedési tervet.

Elmondta: ő hozzájutott ez utóbbi tervhez, ami szerinte azt bizonyítja, igazak voltak a civil vizsgálat megállapításai a működés elégtelenségéről, hiszen a terv alkalmazottak felvételét és továbbképzését is tartalmazza.

A politikus a Fidesz és a Lungo Drom választási együttműködését firtató kérdésre azt mondta: a Lungo Drom vezetőjéről, Farkas Flóriánról tudható, hogy megkárosította az adófizetőket. Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnöknek nem kellene ahhoz asszisztálnia, hogy "bűnözők a parlamentbe kerülhessenek, mert nekik a börtönben a helyük".

A védelmi kiadások bővítésével kapcsolatban Szél Bernadett fontosnak nevezte a NATO előírásainak betartását, és "politikailag kétséges megoldásnak" ítélte például azt, hogy NATO-tagként a harci helikoptereink felújítása orosz kézbe kerül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!