Pálinkás: jelentős források szolgálják a kutatás-fejlesztést és az innovációt

Belföld, 2015.05.14

Jelentős források állnak rendelkezésre kutatás-fejlesztésre és innovációra, ezek odaítélése világos és átlátható módon zajlik majd - ígérte a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke csütörtökön a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

Pálinkás József a felsőoktatási intézmény kutatás-fejlesztési tevékenységét bemutató innovációs napon kifejtette, a magyar gazdaság hosszú távú versenyképessége attól függ, milyen mértékben vesz részt magas hozzáadott értékű tevékenységgel a nemzetközi munkamegosztásban. Ehhez értékteremtő, nemzetközi mércével mérve is versenyképes kutatás-fejlesztésre és innovációra van szükség, aminek feltétele a világszínvonalú tudományos háttér, kiváló kutatók, fejlesztők, szakemberek munkája, a versenyképes infrastruktúra és a kiszámítható, átlátható pályázati finanszírozás.

Az elnök szeretné, ha az NKFIH-ból az év végére professzionális kutatás-fejlesztést finanszírozó ügynökség jönne létre, amely képes globálisan is vonzó hazai innovációs környezet kiállítására.

Pálinkás József a pályázati támogatásokat a korábbi gyakorlattól eltérően nem puha pénzeknek, hanem befektetésnek tekinti, melyektől eredményt – konkrét szolgáltatás vagy termék létrehozását - vár.

A feladat orientált pályázati rendszerben a támogatás feltétele olyan ipari partnercég lesz, amely vállalja az eredmények hasznosítását – hangsúlyozta.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból 700 milliárd forint fordítható kutatás-fejlesztésre és innovációra (K+F+I). A program első felhívásából 270 milliárd forintot különítettek el erre a célra, az első pályázatokat már júliustól kiírják – mondta az elnök, kiemelve ezek közül a legnagyobb egyedi beruházást, a szegedi ELI lézer kutatóközpont második fázisát.

A Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program első felhívásból 13 milliárd, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap forrásaiból pedig 29 milliárd forintra írnak ki K+F+I pályázatot. Az alap támogatásait elsősorban a központi régióban használják föl, ahol a regionális felzárkóztatásra szolgáló uniós forrásokra nem pályázhatnak – tudatta Pálinkás József.

Szabó Gábor, az SZTE rektora hangsúlyozta, jelenleg annyi forrás áll rendelkezésre kutatás-fejlesztésre és innovációra, hogy a fő kérdés, képesek leszünk-e ezt a pénzt felelősséggel elkölteni, és annyi eredményt produkálni, amennyi elvárható.

A Magyar Innovációs Szövetség elnöki posztját is betöltő akadémikus szerint ehhez párbeszédre, közös munkára van szükség az üzleti szféra és a felsőoktatás között.

A rektor közölte, évek óta diagnosztizált probléma, hogy a magyar akadémiai szféra potenciálját a hazai gazdaság jelenleg még nem tudja kihasználni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!