Pataki András: az ifjú alkotók megszólítása az elsődleges célja az Imre Zoltán Programnak

Belföld, 2017.01.31

A magyarországi táncművészet fiatal alkotóinak, koreográfusainak és előadóművészeinek megszólítása és pályára juttatása az elsődleges célja a januárban meghirdetett Imre Zoltán Programnak, amely 2017-ben 100 millió forintos keretösszegből gazdálkodik - mondta el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában Pataki András, a Szegedi Kortárs Balett igazgatója.

A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) tavaly nyáron tett javaslatot egy Cseh Tamás vagy Halmos Béla Programhoz hasonló kezdeményezés elindítására a táncművészet terén - idézte fel Pataki András, hozzátéve, hogy Bozsik Yvette azonnal Imre Zoltán nevét javasolta a programhoz.

A társulat igazgatója elmondta, az ősz folyamán megalakult a rajta kívül Kovács Gerzson Péter és Bozsik Yvette alkotta munkacsoport, amely ajánlást fogalmazott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere számára, aki január 20-án jelentette be a programot. A 2017-ben 100 millió forintos keretösszegből gazdálkodó program részleteit az NKA Táncművészet Kollégiuma dolgozza ki.

Balog Zoltán a bejelentéskor hangsúlyozta: az Imre Zoltán Program keretében kiemelten támogatják a társművészetekkel közös együttműködéséből születő új táncművészeti produkciókat, valamint a korszerű táncművészetet a középiskolások és egyetemista korosztály körében népszerűsítő komplex, interaktív oktatási kezdeményezések szervezését is.

Pataki András szerint a külön alap lehetővé teszi a pályakezdő fiatalok számára, hogy jobban boldoguljanak a pályázati rendszerben, új formanyelveket, produkciókat hozzanak létre, amelyeket aztán bemutatóhelyekre is el tudnak juttatni a program segítségével, továbbá olyan kapcsolatrendszert építsenek ki, amely révén tudást és tapasztalatot szerezhetnek. A kezdeményezés célja továbbá, hogy lehetőséget biztosítson az ifjú művészek számára a nemzetközi színtérre való kijutáshoz.

"Imre Zoltán (1943-1997) fantasztikus művész volt, táncos, koreográfus, aki pályafutásának és szakmai aktivitásának nagy részét külföldön folytatta. 1969-ben disszidált táncművészként, koreográfusként a Szegedi Nemzeti Színházból Nyugat-Németországba, ahol 14 évet töltött kiváló, nagy nevű modern tánc társulatoknál" - mondta el Pataki András.

Mint hozzátette, a művész később Angliába költözött, majd 1986-ban hazatért Magyarországra és megalapította a Szegedi Balettet, amely ma Szegedi Kortárs Balett néven működik.

"Zoltán rendkívül sokoldalú művész volt, aki beemelte művészetébe a társművészeteket. Elsődleges célja mindig a fiatal művészek pályára juttatása volt. Korai halála miatt a magyar közönség számára nem vált olyan ismertté, de a szakmában óriásit alkotott" - húzta alá a társulat igazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!