Perszimulációt tartott diákokkal a Kúria elnöke Nagykanizsán

Belföld, 2016.11.17

Középiskolás diákokkal közösen vett részt csütörtökön Nagykanizsán perszimulációs gyakorlaton a Kúria elnöke, aki szerint a diákok egészséges igazságérzete tökéletesen működik.

Perszimulációt tartott diákokkal a Kúria elnöke Nagykanizsán Egy két évvel ezelőtti, budapesti középiskolásokkal tartott perszimuláció után a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium volt az első vidéki helyszín, ahol Darák Péter a diákokkal közösen vett részt egy imitált per folyamatában. A nyitott bíróság program keretében számos törvényszéken is zajlanak hasonló "perek", amelyekben a középiskolások maguk játszák el a vádlottak, a tanúk, illetve az ügyész, az ügyvéd és a bíró szerepét.

A nagykanizsai esethez Vaskuti András, a Kúria Büntető Kollégiumának bírája készítette fel a közreműködőket, akiknek két 17 éves fiú verekedése és harmadik társuk informatikai adatok megszerzésére irányuló kényszerítése miatt kellett "felelnie". Az ítéletet pedig a diákokból álló bírói tanácsnak - benne az ülnökként a fiatalokat segítő kúriai elnöknek - kellett meghoznia.

A megidézett tárgyalás szünetében Darák Péter az MTI kérdésére elmondta: a hasonló perszimulációk tapasztalata szerint a diákok "természetes igazságérzete abszolút működik".

Hozzátette: sokszor vádolják a bíróságokat azzal, hogy logikátlan, ésszerűtlen ítéletet hoznak, hogy a döntések nem találkoznak a társadalom igazságérzetével. Ennek az az oka, hogy "ami megérzéses alapon igaznak tűnik", az a jog kimunkált módszertana mellett "nem mindig ugyanolyan színben tűnik fel".

Kitért rá, hogy a jogelmélet is sokat foglalkozik azzal, hogy az objektív igazság vagy egy eljárási - vagyis a rendelkezésre álló adatok alapján meghozott legészszerűbb - igazság alapján születnek a döntések. A Kúrián ebben az évben éppen egy joggyakorlati csoport foglalkozik az ítéleti bizonyosság kérdésével, amelyet egy országszerte 800 bíró által kitöltött, 60 kérdésből álló kérdőív alapján dolgoznak fel.

A kiértékelés most zajlik, de az már látható az előzetes feldolgozottságból, hogy "elég jelentős különbség" van a bírók között is abban, hogy ki "milyen bizonyosságot tart a maga szempontjából elegendőnek" - jelezte Darák Péter.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Perszimulációt tartott diákokkal a Kúria elnöke Nagykanizsán Perszimulációt tartott diákokkal a Kúria elnöke Nagykanizsán Perszimulációt tartott diákokkal a Kúria elnöke Nagykanizsán
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!