Petíciót indít a NIT az Erasmus-program újraindításáért

Belföld, 2023.04.13

Aláírásgyűjtést indít az egyetemi hallgatók körében a Nemzeti Ifjúsági Tanács (NIT), hogy az Európai Bizottság a folyamatban lévő tagállami tárgyalásokkal párhuzamosan indítsa újra az Erasmus+ felsőoktatási csereprogramjait Magyarországon.

Az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben azt írták, a petícióval szeretnék felhívni a felelős döntéshozók figyelmét arra, hogy a külföldi tapasztalatszerzés és fejlődés lehetősége a fiatalok jövője szempontjából ma már szinte nélkülözhetetlen.

Felidézték, az Európai Bizottság tavaly decemberi határozatának értelmében a magyarországi modellváltó egyetemekkel nem jöhet létre új jogi kötelezettségvállalás, ez érinti az Erasmus mobilitási programot is, vagyis a jövőben nem lesznek elérhetők a nemzetközi hallgatói csereprogramok.

A mobilitási lehetőségek befagyasztásával körülbelül 182 ezer hallgató, köztük 30 ezer külföldi esik el a nemzetközi tapasztalatszerzés lehetőségétől, valamint további sok ezer külföldi fiatal veszíti el az esélyt arra, hogy Magyarországon tanulhasson - közölték.

Kiemelték, a Nemzeti Ifjúsági Tanács és tagszervezetei, valamint a csatlakozó hallgatói szervezetek bíznak abban, hogy a felek mielőbb képesek tárgyalásos úton rendezni a vitás kérdéseket. Egyúttal arra kérik az Európai Bizottságot, hogy ezek állásától függetlenül is nyissa meg az utat az Erasmus+ mobilitási lehetőségek előtt, hogy a konfliktus vesztesei ne a fiatalok legyenek.

A NIT petíciója az alábbi linken érhető el: openpetition.eu/!krgkn

Az idén 10 éves Nemzeti Ifjúsági Tanács egy demokratikus alapokon szerveződő, független, nyitott, európai uniós mintára létrejött ernyőszervezet, amelynek feladata a hazai ifjúsági, illetve ifjúsággal foglalkozó civil szervezetek érdekképviselete. Elsődleges célja az ifjúságpolitika formálása és alakítása, a közéletet érintő témák feldolgozása és kommunikálása, a fiatalok mentorálása, a közösségépítés, valamint a mindenkori kormány megszólítása az ifjúság erős és egységes hangjaként. A tanács jelenleg több mint száz tagszervezetet számlál.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!