Pölöskei Gáborné: a minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje van

Belföld, 2024.04.11

A minőségi szakképzésnek lakosságmegtartó ereje  van, ezért is biztosít a kormány 96 milliárd forintot a szakképző intézmények infrastruktúra- és eszközfejlesztésére - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön Kaposváron.

Pölöskei Gáborné a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) most induló, 6,1 milliárd forintos intézményfejlesztési programjának nyitórendezvényén kiemelte: a kormány elkötelezett a piaci igényeket kiszolgáló hatékony és minőségi szakképzés megteremtésében. Ennek megfelelően stratégiát dolgozott ki a humán erőforrás, a tartalomfejlesztés és az infrastruktúra javítása érdekében.

Közölte: a célkitűzések teljesítése érdekében az elmúlt években megduplázták a szakképzésben dolgozók bérét, díjazzák a tanárok teljesítményét és segítik a továbbképzésüket is.

Mint mondta, a módszertan megújítása keretében szoros, gyümölcsöző kapcsolat alakult ki a vállalkozói szektor és a szakképző intézmények között, így folyamatosan, a piac elvárásainak megfelelő megújuláson megy át a tananyag is.

Pölöskei Gáborné úgy vélekedett: a szakképzés nemcsak a jól képzett munkaerő megteremtését szolgálja, hanem annak minőségi művelése a települések, térségek lakosságmegtartó erejét is növeli.

Nyul Zoltán, az Építési és Közlekedési Minisztérium magasépítésért felelős helyettes államtitkára beszámolt arról, hogy a kaposvárihoz hasonló beruházásokat országszerte segítik azok az építészeti jogszabályok, amelyeket a kormány javaslatára alkottak meg a közelmúltban.

Gelencsér Attila (Fidesz), Kaposvár országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az oktatási rendszernek folyamatos változáson kell átesnie, hiszen mindig le kell követnie a világban bekövetkező változásokat, amit a mostanihoz hasonló infrastrukturális fejlesztésekkel is segíteni kell.

Szita Károly (Fidesz-KDNP), Kaposvár polgármestere azt emelte ki, hogy a beruházások a helyi közösséget, annak jól megfogalmazott céljait erősítik, hozzájárulnak a foglalkoztatási lehetőségek bővítéséhez, és segítik a város fejlődését.

A 2026 tavaszáig tartó intézményfejlesztési munkálatok során energetikai korszerűsítést hajtanak végre a KSZC Eötvös Lóránd Műszaki Technikum és Kollégium, valamint az oktatási központ másik kaposvári épületén, emellett bútorokat, eszközöket szereznek be.

A KSZC tíz somogyi tagintézményt magában foglaló oktatási centrum, amely "a szakmai képzés mellett nagy hangsúlyt fektet a személyiségfejlesztésre, továbbá a munka világában és az életben való érvényesüléshez szükséges kompetenciák fejlesztésére" - olvasható a KSZC honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!