Pölöskei Gáborné: az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben

Belföld, 2024.03.20

Az idei év a látványos fejlesztések éve lesz a szakképzésben; már elkezdődtek az infrastrukturális fejlesztések, amelyekre mintegy százmilliárd forint áll rendelkezésre - közölte Pölöskei Gáborné, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerdán Szolnokon.

A Szolnoki Szakképzési Centrum 6,093 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a "21. századi szakképző intézményfejlesztési program" elnevezésű kiemelt projektben az Európai Unió által meghirdetett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) és a magyar kormány támogatásának köszönhetően.

A projektnyitó rendezvényen, illetve ennek keretében a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola új tanműhelyének alapkőletételi ünnepségén Pölöskei Gáborné elmondta: a tanműhely fejlesztése lehetőség arra, hogy ágazati képző központok jöjjenek létre, és a különböző cégek be tudjanak kapcsolódni az oktatásba. A fejlesztésnél is közös gondolkodásra van szükség - fűzte hozzá.

Emlékeztetett, hogy 2019-ben fogadták el a szakképzési törvényt és a szakképzés 4.0 stratégiát, amely alapján a szakképzés fejlesztése három lábon áll.

Egyrészt meg kell újítani a tartalmat, a tanítási módszert - mondta, megjegyezve, hogy a tananyag tartalmának megújítása nem megy a vállalatok, a gazdálkodók nélkül, mert ők tudják, hogy milyen tudást igényel ma a gazdasági közeg. Ezért meg kellett őket úgy szólítani, hogy valós partnerek legyenek és a képzés részeseivé váljanak. A duális képzés erre jó lehetőség, de csak ha a szabályozás lehetővé teszi, hogy közös képzési programok legyenek, a gyerekek képzése vállalati körülmények között történjen és a vállalatnak szükséges eszközökön tanítsanak - tette hozzá.

Pölöskei Gáborné a fejlesztés másik pillérének a humánerőforrást nevezte. Kiemelte: lépést kell tartani a változásokkal, az új ismeretanyaggal, a digitalizációval. A továbbképzések lehetőséget teremtenek az ismeretek szinten tartása mellett azok fejlesztésére is. A humánerőforrás fejlesztéséhez "jó bér kell" - hangsúlyozta a helyettes államtitkár, hozzátéve, hogy az elmúlt majdnem négy év alatt majdnem megduplázódott a szakképzésben tanítók fizetése. Hozzátette, hogy a fiatalok, kezdők fizetését mindenképpen följebb kell emelni, hogy egy magas szintről kezdődjön a szakképzésben a bérezés.

A harmadik lábnak az infrastruktúra fejlesztését nevezte a helyettes államtitkár. A megfelelő, korszerű munkakörnyezet, eszközök nélkülözhetetlenek a szakképzésben - hangoztatta.

Kállai Mária, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: az elmúlt száz év legjelentősebb szakképzési fejlesztése veszi kezdetét Szolnokon. Köszönetet mondott a magyar kormánynak, hogy fontosnak tartja a szakképzés fejlesztését.

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) arról beszélt, hogy az ország gazdasági fejlődéséhez hozzá kell igazítani a szakképző rendszert, amely kiszolgálja az igényeket, hiszen a cégeknek szakképzett munkaerőre van szükségük. Kiemelte: a Debreceni Egyetem szolnoki campusának létszáma újra el fogja érni az ezer felettit, felsőfokú műszaki képzés is van már Szolnokon.

Hicsó György, a Szolnoki Szakképzési Centrum kancellárja elmondta: a Szolnoki Szakképzési Centrum által nyert 6,093 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból építési beruházások, energetikai korszerűsítések, eszközbeszerzések valósulnak meg, illetve ingatlanvásárlás. A projekt várhatóan 2026 első negyedévében fejeződik be.

A projekt során megépül a Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola kétszintes, 2453 négyzetméter alapterületű új tanműhelyépülete, az épület alapkövét szerdán tették le. Energetikailag korszerűsödik a meglévő tanműhelyépület, arra napelemes rendszert telepítenek.

Az elnyert forrásból megépül továbbá a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum szintén kétszintes, 716 négyzetméter alapterületű tanműhelye. A meglévő tanműhely megújul, fűtéskorszerűsítés történik, napelemes rendszert telepítenek.

A szakképzési centrumhoz tartozó további 9 iskola eszközbeszerzésekkel érintett a projektben. A szakmai gyakorlati oktatáshoz szükséges korszerű gépeket, berendezéseket és egyéb eszközöket vásárolnak, az iskolák technikai felszereltsége javul. Digitális oktatási eszközöket, új bútorokat szereznek be és tanulóbarát közösségi tereket alakítanak ki.

A projekt részeként megvásárolták a Digitális Közösségi Alkotóműhely épületét is - mondta a kancellár.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a "21. századi szakképző intézményfejlesztési program" egy komplex fejlesztési program, amelyre a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, a Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft. és 18 szakképzési centrum közösen 95,8 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási összeget nyert el. A program célja a vonzó tanulási környezet kialakítása a szakképzési centrumok intézményeiben, a minőségi szakmai oktatás feltételeinek megteremtése, az intézmények épületeinek, a képzés során használt tantermek, tanműhelyek, laboratóriumok, valamint a közösségi terek infrastrukturális és energiahatékony fejlesztése, az intézményekben használt eszközök korszerűsítése.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!