Potápi: radikális irányváltás történt a nemzetpolitikában

Belföld, 2018.10.06

2010-ben nem egyszerű kormányváltás történt, hanem radikális irányváltás a nemzetpolitikában - mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szombaton Mohácson.

Potápi Árpád János a megalakulásának 150. évfordulóját ünneplő Mohácsi Polgárok Olvasóköre előtt hozzátette: a kormány olyan erős magyar nemzetben gondolkozik, "amely vállalja keresztény hitét, a keresztény eszmeiséget, és emellett a magyar nemzethez való ragaszkodást vallja magáénak".

Az európai folyamatokat látva küzdelemről, harcról van szó, amiben most is csak erős közösségekkel, családokkal lehet részt venni - mondta.

Az államtitkár úgy fogalmazott: ezért öröm, hogy 1989 után ismét létrejött a mohácsi olvasókör, amely a polgári társadalom alapja a városban.

A civil szervezet jubileumi ünnepségén mintegy kétszázan jelentek meg a Kossuth Filmszínház nagytermében.

Hallgatóságának az államtitkár arról is beszélt, hogy 1526-ban a mohácsi csatát elvesztő II. Lajos király és katonái ugyanazt tették, mint 1848-ban és 1849-ben a magyar honvédek: életük árán védték Magyarországot a túlerővel szemben. Senki nem akar hőssé válni, de nekik nem volt más választásuk - fogalmazott Potápi Árpád János.

Emlékeztetett arra, hogy az 1849. október 6-án, Aradon kivégzett honvédtábornokok nem mindegyike volt magyar származású. "De hittek a szabadságharcban, és haláluk pillanatában mindannyian kiváló magyar emberekké váltak, nem volt kérdés senki számára, hogy magyarok voltak vagy sem" - mondta.

Így vagyunk ezzel a velünk élő nemzetiségek esetében is - folytatta -, hiszen Magyarország mindent megtesz annak érdekében, hogy meg tudják őrizni kultúrájukat, nyelvüket, hagyományaikat, emellett pedig Magyarország hű állampolgárai legyenek.

A Mohácsi Polgárok Olvasóköre 1949-ben történt megszüntetése után 1992-ben 26 taggal alakult újjá, ma 140 tagot számlál.

A szervezet Gőzhajó utcai székházának udvarán szombat délelőtt a nemzeti gyásznap alkalmából emlékfalat állítottak az aradi vértanúk tiszteletére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!