Rétvári Bence: a kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot

Belföld, 2023.07.08

A kormány abban hisz, hogy az emberek számára meg kell teremteni az alapvető biztonságot mind az országban, mind a határokon kívül - jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szombaton Lakiteleken, az országos polgárőr napon.

Országos polgárőr nap Lakiteleken Rétvári Bence azt mondta, ha nincs a rend fenntartva a rendőrök vagy a velük együttműködő polgárok által, akkor az emberek a szabadságukat nem tudják megélni. "Ha rend van, akkor az erős és a gyenge egyenlő jogokkal rendelkezik, mert az állam, a rendőrség megóvja a gyengét az erősebb önkényeskedésétől, ezért a rend az alaptétele a szabadságnak" - hangoztatta.

Magyarországon mindenki biztonságban érezheti magát - hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, az elmúlt évtizedben harmadára csökkent a bűncselekmények száma és Magyarország a 13. legbiztonságosabb ország a világon.

2010 óta több mint két és félszeresére növekedett az az összeg, amit közbiztonságra, az emberek mindennapi biztonságának megvédésére fordíthat a kormány, és pénteken úgy fogadta el az Országgyűlés a jövő évi költségvetést, hogy a biztonságra, a magyar emberek védelmére jövőre 168 milliárd forinttal több áll rendelkezésre, mint az idén - emlékeztetett az államtitkár.

Rétvári Bence köszönetet mondott a polgárőrök munkájáért, akik az elmúlt évben összesen tízmillió járőrórát, a rendőrökkel és a határvadászokkal közösen pedig 393 ezer járőrözési órát teljesítettek.

A polgárőrök számára a másik ember biztonsága a fontos. A saját szabadidejük részét mások biztonságára szánják, mindig ott vannak, és mindig lehet rájuk számítani - méltatta a polgárőrök munkáját beszédét zárva az államtitkár.

Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója elmondta: Magyarország kormánya elismeri és köszöni a több mint 60 ezer polgárőr áldozatos munkáját.

Hozzátette, a polgárőrök számíthatnak a kormány támogatására, a magyar emberek pedig számíthatnak a polgárőrök munkájára. Kiemelte: az elmúlt években a polgárőrök és a kormány sok ügy mellett állt ki közösen, és segítik egymást céljaik elérésében.

Túrós András, az Országos Polgárőr Szövetség elnöke köszöntőjében elmondta, az elmúlt év volt a legsikeresebb a polgárőrség történetében. A költségvetés meghaladta a 2 milliárd forintot, a polgárőrök 10 millió munkaórát teljesítettek, több tízezer rendezvényt biztosítottak, és sikeresen részt vettek a határvédelemben is - részletezte.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Lakitelek Népfőiskola alapítója azt mondta, a jól szervezett polgárőrség garancia arra, hogy békesség legyen az országban. Egy polgárőr akár egyenruhában van, akár anélkül, állandóan készenlétben van - fűzte hozzá.

Az ünnepi köszöntők után a fiatal polgárőrök fogadalmi esküt tettek.
(MTI)

Címkék

Országos polgárőr nap Lakitelek Rétvári Bence

Galériánk

Országos polgárőr nap Lakiteleken Országos polgárőr nap Lakiteleken Országos polgárőr nap Lakiteleken Országos polgárőr nap Lakiteleken Országos polgárőr nap Lakiteleken
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!