Rétvári: szakmai érveket nélkülöző támadás érte az átdolgozott történelemtankönyveket

Belföld, 2020.06.29

Durva, politikai alapú, szakmai érveket nélkülöző, szemlélet- és ízlésbeli támadás érte több médium felületén az átdolgozott történelemtankönyveket nem sokkal megjelenésük után - írta Facebook-oldalán hétfőn az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rétvári Bence szerint a kritikák közös pontja, hogy figyelmen kívül hagyják az átdolgozott kötetek valódi erényeit, és teljesen egyoldalúak.

A parlamenti államtitkár összegzése szerint a frissen átdolgozott könyvek kifejezetten korszerű, jól tanítható kiadványok.

A rendszerváltoztatás óta nem látott mértékben csökkent a megtanítandó tananyagmennyiség, ezzel időt fölszabadítva a kompetenciafejlesztésre, ugyanakkor megőrizve az ismeretek ideális mértékét - írta.

Szerinte a pedagógiailag a legmodernebb célok - jelenségalapú tanulás, aktív tanulás, autentikus tanulás - valósulnak meg a kötetekben.

A tanulók számára az eddigieknél sokkal jobban érthető, jobban súlyozott és kifejezetten modern megközelítésű - jelenbe nyúló hatásokra való kitekintés, magyar és egyetemes történelem integrált szemlélete - tematika jellemzi a könyveket, amelyekbe a legmodernebb, friss kutatási eredmények is beépülnek - közölte.

"A média különböző felületein megjelenő kritikákat ennek értelmében szakmaiatlan, politikailag motivált támadásoknak, egészen pontosan felesleges hisztériakeltésnek kell minősítenünk" - írta Rétvári Bence.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!